Ons Zeeland 1936, Ons Zeeland Panorama, jaargang 1936, nummer 42, 15 oktober 1936

Vorige nummer Volgende nummer OverzichtOnline zoeken
Bietenoogst in Zeeuwsch-Vlaanderen

Dat is het slotbedrijf. En daarmee wordt op de Zeeuwsche akkers het boerenjaar eigenlijk afgesloten. Jawel, als't weer maar'n beetje mee wil werken, blijven er nog karweitjes genoeg over, die voor de Kerstdagen liefst nog gedaan worden. Maar de bietenoogst is toch het laatste wat nog werkelijke drukte brengt en luidruchtig leven over het al valer en grauwer geworden land.
Wat is het uitzicht van onze onafzienbare poldervlakten nu, ook bij 't zonnigste najaarsweer, al mistroostig en grijs, vergeleken bij den zomer. Toen was heel het land kleur, in alle tinten, lachend blond of geel van het koren, kleurig van allerlei bloeiend gewas. En daar was feestelijk leven van vroolijke vacantiegangers tusschen de luide drukte van het zomersche werk. Nu ligt voor meer dan de helft het akkerland al weer geploegd en geëgd: de klonterige klei ligt somber opengereten te wachten op de buien en vlagen van den winter.
Met het rooien van de bieten verdwijnt bijna het laatste groen van den akker. Het laatste bedrijf van den oogst. Maar het minst feestelijk. Want het jaargetij is al ver gevorderd. En de menigvuldige regens van dezen tijd maken het décor maar weinig aantrekkelijk. Zij spoelen de glibberige klei van de hobbelende bieten karren tot onbegaanbaar wordens toe over landwegen en stadsstraten.
Daar komt nog bij, dat de suikerbiet, een noodzakelijk kwaad in onze klei-akkers, maar weinig winstgevende kansen biedt en met even weinig enthousiasme geoogst als verbouwd wordt.
Nee, populair zijn biet en bietenoogst niet in 't Zeeuwsche land.
Maar het rooien en vervoeren houdt het leven en het werk in gang en voor de vele handen, die dat eischt, is er deze maanden nog verdienste. Dat is de goede kant - en dat houdt er bij rooiers en karrenvoerders de vroolijkheid en den lust nog in.
Bietentijd - die drukt zijn stempel op het heele Zeeuwsche herfstlandschap, want maar weinig streken zijn er in ons klei- en polderland, waar de biet met het koren op den akker afwisselt.
Dezen keer zijn we het Zeeuwsch- Vlaamsche eens ingetrokken om er het slotbedrijf van het landbouwjaar te fotografeeren. En de tafereeltjes, die wij er vonden, wel, die bewijzen voldoende, dat de vroolijkheid ons landvolk niet gauw begeeft - ook al is bietenoogst misschien het vieste karwei van 't jaar!

Zeeuwsche Sport

Behalve R.B.C., dat er dit jaar ook nog weinig van terecht bracht, bestaat de onderste helft van de ranglijst uit uitsluitend Zeeuwsche clubs. Daar is om te beginnen allereerst Vlissingen, de eens zoo roemruchte rood-witte ploeg, welke j.l. Zondag het eerste doelpunt boekte in den derden wedstrijd. Wij zeggen boekte, want scoorde is niet juist, daar één van de tegenstanders blijkbaar de armoede aan doelpunten van zijn vrienden niet kon verkroppen en 'n vurigen pijl over het hoofd van zijn eigen keeper in de touwtjes deponeerde. Vlissingen kreeg echter daarmee geen overwinning, doch het heeft een haar gescheeld, of het was net zoo geweest.
Middelburg toch, waartegen gespeeld werd, kon 't dezen keer ook niet verder dan tot één doelpunt brengen en moest zoodoende een puntje verloren laten gaan. Volkomen in overeenstemming met het spel in dezen wedstrijd is de uitslag 1-1. Vlissingen was zelfs menigmaal de baas en van een krachtsverschil als de ranglijst, waar Middelburg bovenaan en Vlissingen onderaan staat, aanduidt, was niets te bespeuren. Twee onmachtige aanvalslinies met twee sterke verdedigingen en toch behoorlijk spelende middenlinies, ziedaar het beeld van den geheelen strijd, dat voorts nog eenigermate ontsierd werd door niet al te zuivere speelmethodes, welke men vaak meende te moeten toepassen om den tegenstander te overspelen. De voorlinies missen schot en samenspel. Veel te kort werd het spel gehouden, we zouden haast zeggen, dat te onbaatzuchtig gespeeld werd. Het was overgeven en nog eens overgeven, tot tenslotte de verdedigers een royale kans kregen om in te grijpen. Slechts zoo nu en dan werd het spel even opengegooid en dan zag men direct een veel beweeglijker veld. De hoekschoppen waren talrijk en de Vlissingsche waren het meest gevaarlijk. Al met al weer een onbevredigende wedstrijd. Middelburg was zwaar gehandicapt door het gemis van Vogel en het verlies tijdens den wedstrijd van Dirkse, de twee prominente spelers uit het team. De Middelburg- aanhangers moeten zich zoo ongeveer, gevoeld hebben als een huismoeder, die een kopje uit haar theeservies ziet breken. Zij houdt er nog elf van over, maar het is geen servies meer en heel vaak is geen los stuk bij te krijgen van dezelfde kwaliteit. Vlissingen nam proeven met nieuwe spelers; wat er door verbeterd moge zijn, de productiviteit is nog niet opgevoerd.
Zeelandia kreeg een zwaardere afstraffing in Breda tegen Hero, dan verdiend was, maar de groen-zwarten hebben 't te pakken en weer zijn twee kostbare puntjes verloren gegaan. Goes kreeg niets en Terneuzen kreeg niets in de touwen: en zoo kregen zij beide een punt op hun lijst. Voor Goes weer een bevredigend resultaat en voor Terneuzen vast en zeker 'n teleurstelling. De scheidsrechter heeft ook een rol gespeeld, maar maak het een supporter, die op een overwinning gerekend had, eens naar den zin.
De Zeeuwen moesten hun eerste nederlaag incasseeren tegen Breda in Breda met 4-2. Dit resultaat is niet slecht voor 'n zoo jongen tweede klasser, vooral als men weet, dat Breda tot de allersterksten zal behooren dit jaar.
Axel ging voort op het pad der overwinning door Oostburg te kloppen, terwijl Hulst in dit seizoen toch ook een woordje wil meespreken en Ijzendijke met 4-0 versloeg. Hoofdplaat toonde het jongste zusje, Biervliet, dat men niet zoo gemakkelijk wint in de K.N.V.B. en sloeg hen met 5-1. Tenslotte stelde in de A-afdeeling Breskens teleur door van Sluiskil te verliezen.
Zeelandia 2 en Middelburg 2 deelden eerlijk de puntjes. Beide zullen er tevreden mee zijn in zoo'n plaatselijken kamp. Eiland Boys en Vlissingen 2 volgden dit voorbeeld. Zeeuwsche Boys toonde nog eens overduidelijk, dat het nog steeds sterker is dan Goesche Boys, terwijls R.C.S. aan Burgh wilde toonen, dat het nog steeds kampioensallures heeft.
Burgh viel niettegen, een forsche ploeg, maar niet ruw. In een te sterk verdeedigend spel toonen zij hun angst voor de tegenstanders. Zij weten nog niet of zijn er nog niet voldoende van doordrongen, dat de aanval de beste verdediging is.
Tenslotte bekwam E.M.M. het reisje naar Zierikzee niet al te best en met een 5-1-desillusie is de terugreis ver en ongezellig.

ZEEUWSCHE OMROEP

Hallo! hallo! hier is de persdienst van den officieelen Zeeuwschen Omroep. Het verder vertellen van deze berichten, in welken vorm ook, is geoorloofd.

Een inwoner van Terneuzen deelt ons iets mede over de plaatsing van een bank ter eere van den afgetreden burgemeester Huizinga en blijkt het vreemd te vinden, dat men daarmee wachtte totdat deze autoriteit met pensioen de gemeente verlaten heeft.
Onze vriendelijke vriend vergeet inderhaast, dat eenige jaren geleden de Zeeuwsche banken zoo'n neiging tot springen vertoonden, dat er toen zeker niemand op zoo'n voorwerp had willen gaan zitten!

Men meldt ons uit Sluis, dat 'n kalf wat gedronken had, en zeker onder den invloed daarvan een stallantaarn omwierp, zoodat de schuur weldra in lichter laaie stond. Daar de brandweer, om de een of andere reden, aan blusschen niet kon denken, is het gebouw in vlammen opgegaan.
Voortaan zal het te Sluis zijn: Als het kalf gedronken heeft, opene men den brandput!

Nu de Zeeuwsche schoonmaak in vollen gang is, heeft een heer te Souburg vijftig jaargangen van een nieuwsblad aan de Provinciale Bibliotheek gegeven.
Winkeliers, die gewoon zijn hun waren nog in oude kranten te verpakken, zij op dit adres gewezen!

Uit Breskens seint men ons, dat daar een demonstratie met zweefvliegtuigen is gegeven, ondanks het feit, dat de opstijgende luchtstroomen, die zoo geschikt zijn om de vliegtuigen lang in de lucht te houden, niet aanwezig waren.
Later heeft men bedoelde stroomen aangetroffen in 'n hoekje van een café vlak bij den ventilator!

Te Kats, zoo schrijft men ons, heeft een landarbeider bij het aardappelrooien een zilveren horloge gevonden, dat iemand daar vier jaar geleden bij het opsteken van graan verloren had. Toen men het den eigenaar teruggaf, bleek deze meer opgewonden te zijn dan het klokje.
Het horloge wees tien minuten over zes aan. Deskundigen vermoedden, dat het op dat uur destijds is blijven stilstaan!

Een Middelburgsch koopman is er te Sint Janssteen op betrapt, dat hij de ingezetenen aldaar acht ons druiven in 'n kilo leverde.
Niet alle hoofdstedelingen zijn menschen van gewicht!

Te Vlissingen is een militaire anto in een stoepkelder geraakt en te Kortgene hebben de brug-autoriteiten in den "Stadswijnkelder" hun vergadering gehouden.
In den inmaaktijd zou het kelderverkeer in Zeeland niet levendiger kunnen zijn.

Uit tal van Zeeuwsche plaatsen ontvingen wij brieven, waarin men erover verwonderd blijkt, dat de K.L.M. haar luchtlijn in Zeeland gedurende den winter gaat stopzetten.
Toch is het slechts 'n natuurlijk verschijnsel. Des zomers ziet men in geheel Europa meer vliegen dan 's winters!

De genie te Vlissingen heeft de vorige week zich geamuseerd door met zoeklichten naar opgestegen militaire vliegers te speuren.
Deze week zal met dezelfde installatie gezocht worden naar weggerolde militaire knikkers.

Wij sluiten nu tot de volgende week, dames en heeren!