Ons Zeeland 1936, Ons Zeeland Panorama, jaargang 1936, nummer 6, 6 februari 1936

Vorige nummer Volgende nummer OverzichtOnline zoeken
Bij de parlevinkers van Hansweert

Parlevinker is een eigenaardige naam voor een apart beroep.
Op het eerste gehoor klinkt het ons wat vreemd in de ooren, en het kost ons moeite om een lid van het gilde met den ons verdacht klinkenden naam van parlevinker te noemen. 't Kon wel een scheldnaam zijn! Maar dat lag toch meer aan ons en 't bleek de officieele titel voor een vreedzaam beroep langs de boorden van het kanaal Hansweert-Wemeldinge en elders.
Het is hier een voortdurend komen en gaan van schepen, waarbij de winkeliers van Hansweert en Wemeldinge een ruim afzetgebied vinden voor allerlei artikelen.
En om den schepelingen den last en de moeite te hesparen, om hun inkoopen in de dorpen te doen, komt de negociant zelf naar de sluizen, waar de schepen schutten, om zijn waar aan den man te brengen, of vaart ze tegemoet in roei- of motor-bootje. 't Is het beroep van den man, ook wel 'ns een vrouw, aan wien men eens den weidschen naam van parlevinker gaf.
Ze hebben daar langs het kanaal door Zuid-Beveland een rooskleurigen tijd gekend, toen hun aantal nog niet zoo groot was. Er werd ons verteld, dat het gilde zich heeft uitgebreid van 'n tiental tot 'n honderddertig, en die permissie hebben gekregen om in en langs het kanaal hun waren te slijten.
Waren bet vroeger uitsluitend winkeliers, de crisis en de werkloosheid brachten mee, dat er ook verschillende menschen, die geen werk hadden, op het pad gingen met een kleine negotie langs de schuttende en voorbij-varende schepen om iets te verdienen. En zoo werd de spoeling dun.
Bovendien is het aantal afnemers verminderd. Vele schippers, die uit België komen, kunnen goedkooper daar hun inkoopen doen, en wat van dien kant komt is grootendeels voor den parlevinker van Hansweert als klant verloren geraakt. En wat uit Rotterdam komt, heeft in Wemeldinge al een bestorming van parlevinkers meegemaakt, zoodat in Hansweert de telkens herhaalde vraag: "Iets noodig vandaag!" bijna even dikwijls met een afwijzend gebaar wordt beantwoord.
De Hansweerter parlevinker voelt zich werkelijk een beetje genegeerd. Alleen een enkele oude klant is zijn vroegeren leverancier op Hansweert trouw gebleven en houdt er zoo den moed onder de parlevinkers nog een beetje in, al klagen de oudsten van het gilde, dat het nog nooit zoo slecht geweest is.
Zullen we hier ook moeten afwachten, wat toekomst en crisis met ons voorhebben!

ZEEUWSCHE OMROEP

Hallo hallo! hier is de persdienst van den officieelen Zeeuwschen Omroep. Het verder vertellen van deze berichten, in welken vorm ook, is geoorloofd.

Men meldt ons uit Axel, dat de in aanbouw zijnde watertoren voor de Zeeuwsch- Vlaamsche waterleiding door den overvloedigen regenval gedeeltelijk onder water is komen te staan. Aan de vrees, dat deze onderneming op de onvoldoende waterwinning zou stranden, is nu wel een eind gekomen in de streek.

Uit Veere vernamen wij, dat er bij opgravingen interessante dingen aan het licht zijn gekomen. De eene ploeg werklieden vond 'n leegen ouden grafkelder en de andere ploeg 'n steenen mannetje met 'n buikje.
't Een kan nu met 't ander aangevuld worden!

Naar wij uit de Zeeuwsche hoofdstad vernamen, zijn er op den Veerschen weg twee konijnen door 'n hond doodgebeten. De politie zoekt naar den viervoetigen moordenaar. Daar de slachtoffers overleden zijn en men dus niet beschikt over 'n signalement, blijkt de opsporing zeer bezwaarlijk te zijn.

Te Breskens is men, naar onze plaatselijke medewerker verzekert, op het schitterende idee gekomen 'n vereeniging tot bevordering van zijde-rupsen-cultuur op te richten. Naar moerbeistruiken wordt reeds uitgezien. Dit is het beste plan, dat in de laatste tien jaar binnen Zeeuwsch-Vlaanderen gerijpt is. Volgens betrouwbare gegevens is bedoelde cultuur nog de eenige in de wereld, waar zijde bij te spinnen valt!

Uit Ierseke telegrafeerde men ons de Jobstijding, dat Noorwegen den invoer van Zeeuwsche oesters verboden heeft.
Vermoedelijk is dit een wraakneming naar aanleiding van de recente inbeslagname van een partij Noorsche levertraan door Hansweertsche kommiezen.

Op Walcheren wordt momenteel door de Z.L.M. een cursus in aardappelziekten gegeven, waarvoor, naar men ons verzekert, veel belangstelling bestaat.
Is te begrijpen. We hebben 't nu reeds zoolang met dezelfde kwaaltjes moeten doen, dat eenige afwisseling zeer gewenscht is.

Te Kortgene heeft de raad een nieuw trouwtarief ontworpen. Zooals overal waar men zeer ter zake kundig te werk gaat, wordt op Donderdag de plechtigheid voor niemendal gedaan en op Vrijdag zal het 't wel 't duurst wezen!

De 's Gravenpoldersche Burgerwacht heeft het durven bestaan, op een avond- oefening met geweerschoten en andere vreesaanjagende middelen een locaal-trein aan te houden.
De onveiligheid ten plattelande neemt hand over hand toe!

Een jollige dame te Sas van Gent heeft een winkelier opgelicht voor drie paar fraaie schoentjes, wat de man niet eens prettig schijnt gevonden te hebben.
Ter verbetering van iemands levenswandel op aarde worden overigens wel eigenaardige dingen gedaan!

Tot de volgende week, dames en heeren!