Ons Zeeland 1927, nummer 26

Vorige nummer Volgende nummer Overzicht Online zoeken

Onze Populaire Zomerreis.

Bij de nadering van het reisseizoen komen wij onze belofte inlossen en bieden wij onze abonné's eene bijzonder verzorgde buitenlandsche reis aan, die, naar wij bij voorbaat overtuigd zijn, onvergetelijk zal worden.

Wij hebben ons in verbinding gesteld met Stinis' Internationaal Reisbureau te Haarlem en bij ons eerste onderhoud bleek al spoedig dat wij een zeer goede keuze hadden gedaan.

De heer H. Stinis, die steeds zelf de leiding van groote groepen op zich neemt en hiermede zeer veel succes heeft geoogst, bleek ons the right man on the right place. Hij werkte een plan uit, waarin het mooiste deel der Ardennen werd opgenomen en gedurende drie dagen volop genoten zal worden van natuur en stedenschoon.

Wanneer wij dan nog den nadruk leggen op het feit dat Stinis' Internationaal Reisbureau uitsluitend gecontracteerd heeft met eerste klasse hotels en men van Brussel uit de geheele reis per luxe auto-car medemaakt, dan kan het niet anders of velen zullen zich geroepen gevoelen om gebruik te maken van de zeldzame mooie gelegenheid die "Ons Zeeland" de abonné's biedt.

Hier volge het programma: Vertrek uit Middelburg op Zaterdag 30 Juli a.s. des morgens 7.16 uur per trein 3de klasse naar Brussel; aankomst te Brussel tegen 12 uur. Lunch in hotel "Splendid"; te 2 uur n.m. vertrek per auto-car via Leuven, Tirlemont, St. Trond naar Luik. Diner en logies in hotel du Chemin de Fer; bezoek aan de stad.

Zondagmorgen 31 Juli vertrek te 8 uur per auto-car naar de Ardennen, waarbij o.a. worden aangedaan Spa, de beroemde cascade van Coo, Baraque Fraiture, Laroche, Han met bezoek aan de grotten. De lunch wordt onderweg gebruikt, diner en logies in het beroemde hotel des Ardennes te Han, waarna wandeling in boschrijke omstreken.

Maandag 1 Augustus des morgens 8 uur vertrek per auto-car via Welin, Beauring naar Dinant, Namen en Brussel; diner te Brussel in hotel Splendid, daarna gelegenheid tot inkoopen; vertrek uit Brussel te 5.36 uur n.m., aankomst te Middelburg 11.37 uur n.m.

De deelname kost fl 37,50 per persoon. In deze prijs zijn begrepen alle hotel- en autokosten, entrées voor de grotten en museums en alle fooien in hotels.

Men ziet het, eene populaire reis van drie dagen, wat tijd en geld betreft in het bereik van velen.

De reis, die in het volle reisseizoen plaats vindt, vereischt uit den aard van de zaak zijn voorbereiding en wij wekken dan ook onze abonné's op. zich zoo spoedig mogelijk aan ons kantoor op te geven voor deelname, onder storting van fl 10. ; het resteerend bedrag van de reissom zal uiterlijk tien dagen voor de afreis ten onzen bureele moeten zijn gestort.

Wij komen in een volgend nummer op onze populaire zomerreis terug.

 

DE BEVELANDSCEH WEEK

De motorsport in ons gewest; reorganisatie gewenscht; de historische tentoonstelling en aanverwanten; over de electrificatie.

Hoewel men het wel eens anders wil doen voorkomen, valt de sport in Zeeland (dus ook in ons gewest) nog niet die belangstelling ten deel, welke haar langzamerhand in overig Nederland gewerd. Voor hem, die het nut van een met verstand beoefende sport beseft, dus een reden te meer om iedere Zeeuwsche sportprestatie aan de vergetelheid te ontrukken. In de afgeloopen week heeft de motorclub "Zeeland" in de Bevelanden van zich doen spreken door het organiseeren van een betrouwbaarheidsrit naar Breda en omstreken, die alleszins geslaagd mag heeten. Zelfs ondanks het feit, dat slechts een 18-tal bestuurders van motorrijtuigen aan den rit deelnam! Vanwaar zoo weinig daadwerkelijke interesse voor de motorsport in een streek die wemelt van auto's en motoren? Men fluistert, dat het gebrek aan belangstelling op rekening van een oneenigheid in de motorclub geschreven moet worden, ontstaan door ontevredenheid over het bestuursbeleid. In hoeverre reden tot tweespalt aanwezig is, kan ik als buitenstaander moeilijk beoordeelen. Wel is me opgevallen, dat het bestuur der onderhavige vereeniging, zoowel als de deelname aan den genoemden rit een eenigszins eenzijdige samenstelling vertoonden, zoodat de motorclub zeer zeker niet de auto- en motorrijdende Bevelandsche bevolking representeert. Ook uit de beschikbaar gestelde prijzen en uit het feit, dat de vereeniging haar ritten, in tegenstelling met de overige sportvereenigingen, steeds op een door den weekschen dag organiseert, viel dit af te leiden. Zou het niet te doen zijn, de motorclub "Zeeland" te reorganiseeren en haar in werkelijkheid te laten worden de vereeniging, die alle beoefenaars der motorsport in Zeeland kan omvatten? Een kleine wijziging kan dikwijls groote gevolgen hebben.

x

Met de voorbereiding van de historische tentoonstelling, die de volgende maand in Goes gehouden zal worden, gaat het zeer voorspoedig. Het aantal inzendingen overtreft verre de verwachting, tengevolge waarvan de organisatoren met een goede hoop de tentoonstellingsdagen tegemoet zien. Reeds eerder wees ik er op, dat behalve aan de historie aan de kunst en aan vermaak de aandacht gewijd zal zijn. Zoo komt een Hollandsch tooneelgezelschap in de open lucht een Vondel-spel opvoeren, wordt een sportrit over het eiland gehouden door leden van de K. N. A. C. zal de jeugd zich kunnen meten in het vliegerspel en de ringrijders in een ringrijderij. Voor Goes kunnen het aardige dagen worden, vooral als het weer niet in de oppositie is. V. V. V. zal trachten veel vreemdelingen in de oude ganzenstad te brengen, omdat van de vreemdelingen ten deele het welslagen der expositie afhankelijk is. Ook aan de bezoekers van Noord-Beveland is gedacht. Het zal me benieuwen of het V. V. V. gelukken zal voor deze bewoners van ons gewest een laat-pontje te doen varen. Zoo niet, dan hebben deze practisch niet veel aan de Goessche feestelijkheden. Zoo ja, dan sta ik over den invloed van V. V. V. versteld. Want men moet over bijna bovennatuurlijke krachten beschikken om slechts een kleine wijziging in het veer op Kortgene aan te brengen. Over dit laatste in het belang van de Noord-Bevelanders wellicht spoedig iets meer!

x

Er zijn er, die aan de electrificatie wanhopen en haar beschouwen als een liefhebberijtje van de autoriteiten, die altijd enkele permanente aanleidingen tot vergaderen moeten hebben. Ik behoor niet tot de electrische pessimisten, omdat ik ongeveer weet hoeveel tegenstand er overwonnen moet worden en hoeveel werk er nog te verzetten valt, alvorens een goede en billijke electrificatie tot stand kan komen. Men is in de Bevelanden nog steeds in oorlog met de P. Z. E. M. en met de M. A. B. E. G. en zoolang deze strijd niet gestreden is, kan er van electrificatie niets komen. De electrificatie-oorlog is een gevecht, dat terwille van het Bevelandsche voordeel, nu nog in het geheim, geleverd moet worden en daarom kan nog weinig van de huidige positie der onzen in het openbaar gezegd worden. Zoo nu en dan waait er echter wel eens een gerucht uit de voorposten-linie naar de observeerende achterhoede over. Gehoord deze geruchten, zijn de kansen voor ons gewest op electrificatie stijgende. Nog een korten tijd en de groote slag, die aan de openbaarmaking van een en ander vooraf moet gaan, zal geleverd zijn. Er is geen reden om de hoop op goed licht op te geven.

A. M. D.

 

DE KALENDER DER NOORDGROEP

Een jubileerende vereeniging; een sombere toestand in de mosselkweekerij; over een verdienstelijk opzichter en over een tentoonstelling.

De Onderlinge Veeverzekering Maatsch. "Draagt Elkanders Lasten" te Zierikzee, welke vereeniging heel Schouwen-Duiveland bestrijkt, herdacht kort geleden haar 30-jarig bestaan. Begonnen met 70 leden, steeg dit aantal in den loop der jaren tot ongeveer 400; het verzekerd kapitaal bedroeg bij de oprichting fl 170.000.-, terwijl het thans, voor paarden en rundvee gezamenlijk, ongeveer fl 800.000.- bedraagt,

2340 dieren zijn verzekerd. In het afgesloten 30-jarig tijdperk verloor de vereeniging 1335 paarden en 1042 runderen, wat een uitgaaf eischte van respectievelijk fl 435.000.- en fl 160.034,-. Naast groote verliezen genoten vele leden steun uit de gezamenlijk gedragen schade.

Aan het hoofd der vereeniging staat van de oprichting af nog altijd de directeur, de heer J. C. van der Maas, die zoo onpartijdig mogelijk de zaken leidt.

In het jaarverslag sprak de Secretaris er zijn bevreemding over uit, dat velen op Schouwen-Duiveland nog onverzekerd zijn of bij speculatieve vereenigingen zijn aangesloten, terwijl deze onderlinge vereeniging niet alleen een der goedkoopste, maar ook een der meest coulante veeverzekeringen is.

x

Het verslag van het bestuur over de Visscherijen op de Zeeuwsche Stroomen in 1926, geeft een somber beeld aangaande den toestand van de voor onze provincie zoo belangrijke mosselkweekerij. Het product was uitstekend, maar de prijzen veel te laag, hetgeen geen gevolg is van de depreciatie van de Belgische valuta, maar van gebrek aan samenwerking tusschen de producenten onderling. Als men zonder overleg, aldus eindigt het verslag, elkaar onderling blijft beconcurreeren, zal het einde den last dragen en zal voor velen de mosselvisscherij niet vol te houden zijn. Maar inmiddels heeft men dat ingezien en het verheugt ons te kunnen mededeelen dat de eerste stoot tot onderlinge samenwerking, die zoo hard noodig was, is gekomen uit Bruinisse, de plaats waar het mosselvisschersbedrijf wel het meeste wordt uitgeoefend. In een onlangs te Goes gehouden vergadering, die door enkele autoriteiten werd bijgewoond en welke bijeenkomst werd gepresideerd door Bruinisse's burgervader, werd tot oprichting van "De Bond van Mosselkweekers in Zeeland" besloten. Den voorzitter van het Bestuur der Visscherijen, Mr. Fokker te Zierikzee, werd het beschermheerschap opgedragen. De stichter van dezen Bond is de heer G. Bolier Gzn. die de zaak heeft aangepakt en in het goede spoor heeft geleid. Wanneer nu de mosselkweekers zich houden aan de op zich genomen verplichtingen, kunnen ze op betere resultaten in hun bedrijf rekenen.

x

Het Thoolsche raadslid de heer H. Cornelisse Mzn. herdenkt midden Juli a.s. zijn gouden jubileum bij de N.V. Zeeuwsche Oester Maatschappij "Bona Fides", gevestigd te Tholen. Aanvankelijk als schipper werkzaam, volgde hij zijn vader, na diens dood, als opzichter op. De heer Cornelisse heeft zich doen kennen als een accuraat ambtenaar, die door zijn strikte eerlijkheid het vertrouwen zijner superieuren heeft verworven. 18 Juli wordt voor den jubilaris een gedenkwaardige dag!

x

Bij de uitreiking der prijzen en diploma's, behaald bij de onlangs door de V. P. Z. en de Pluimveevereeniging "Excelsior" te Zierikzee gehouden pluimveetentoonstelling, wees de beschermheer van laatstgenoemde vereeniging, de burgemeester van Zierikzee, er op, dat men op Schouwen-Duiveland moet trachten de liefhebberij voor de pluimveeteelt verder uit te breiden en inzendingen op de tentoonstellingen moet zien te krijgen van de overige Zeeuwsche eilanden. De inzendingen bleven ditmaal beperkt tot enkele rassen, terwijl er weinig nieuwe amateurs zich opgaven. Waar de pluimveehouderij onder bijna ieders bereik ligt, werd de hoop uitgesproken, dat meerderen zich op de pluimveehouderij zullen gaan toeleggen en dan ook eens andere rassen zullen gaan kweeken. De geisoleerde ligging van het Noordelijkste Zeeuwsche eiland zal aan de toezending van pluimvee, elders uit deze provincie, wel niet vreemd zijn.

M. d. P.

 

DE WEEK OP WALCHEREN

Onderwijs op handelsgebied; jeugdige Middelburgsche vandalen; een beteekenisvol directeur; ook een abattoir-strijd; een vischhal gevraagd.

Dank zij de activiteit der Vereeniging voor Handelsonderwijs is Middelburg in het bezit van enkele onderwijs-inrichtingen op handelsgebied, die rationeel aan elkaar aansluiten en voor de jongelui uit deze stad en omgeving een pracht-gelegenheid voor degelijk onderwijs bieden.

De overgangs- en eind-examens aan deze scholen (indien ik me niet vergis, gaan van genoemde Vereeniging uit: een Handels-Avondschool, een Middelbare Handels-Dagschool en een Hoogere Handelsschool) hebben dezer dagen weer plaats gehad, terwijl tevens de jaarvergadering der Vereeniging is gehouden.

Gelukkig kon de secretaris in zijn jaarverslag er met dankbaarheid op wijzen, dat het Rijk en de provincie in voldoende mate de scholen subsidieeren, zoodat men geen last had van groote tekorten. Wel moest wat lang geduld geoefend worden, eer de rijksregeling voor elkaar was (de ambtelijke molen maalt nu eenmaal langzaam), maar de provincie was zoo vriendelijk bij te springen, tot alles op pootjes stond.

Deze royale houding van ons provinciaal bestuur verdient zeker toejuiching, want met deze scholen is meer dan een plaatselijk belang gemoeid. Dat blijkt wel uit de aantallen leerlingen. Van de 116 leerlingen der Handels-Dagschool komen er n.l. niet minder dan 52 van buiten Middelburg. Verschillende steden en dorpen leveren hun contingent.

x

Eenige weken geleden wees ik weer eens op de mooie bolwerken, die Middelburg bezit, waar het wandelen altijd weer een genot is. Helaas moest ik toen tevens melding maken van het vandalisme der straatjeugd, dat zooveel schoons tracht te bederven.

Het blijkt evenwel, dat bij deze eene klacht nog een tweede dient gevoegd te worden. De Middelburgsche Courant wees n.l. dezer dagen in een redactioneel artikel er op, dat er aan het onderhoud der Middelburgsche plantsoenen zooveel hapert.

Perken met heestergewassen staan vol onkruid, de border rondom den waterbak bij den watertoren zien er allertreurigst uit, de prachtige klimop aan de Abdijmuren wordt nu pas, dus veel te laat, kaal geknipt, enz.

Terecht spreekt het blad de verwachting uit, dat nu eens niet in angstvallige nauwgezetheid zal worden uitgeplozen, welke afdeeling van welk gemeente-bedrijf hiervoor aansprakelijk is, maar dat direct aangepakt wordt, om ten spoedigste de aan 't licht gekomen nalatigheid te herstellen.

Kunnen enkele geschikte werkloozen bij het wieden niet de behulpzame hand bieden? Onder goede leiding is dat zoo'n heksenwerk niet.

x

Ik wil in dit weekoverzicht eens een woord van waardeering wijden aan den ijver van den tegenwoordigen directeur der Coöp. Veilingsvereeniging "Walcheren" te Middelburg. Natuurlijk wil ik niets afdingen op de ongetwijfeld goede kwaliteiten van zijn voorgangers. En zeer zeker zal vooral het pionierswerk voor het veilingswezen op Walcheren zeer, zeer moeilijk geweest zijn.

Maar de heer Hoogendijk, de tegenwoordige directeur, verdient toch wel een pluimpje. Hij is de man, die met taai doorzettingsvermogen de pluimveehouders er toe wil krijgen en voor een deel reeds er toe gekregen heeft, om de eieren op de veiling te brengen, die dan per gewicht geveild worden. De veiling geeft waarborg, dat steeds de hoogst mogelijke prijs wordt verkregen en dat groote eieren ook meer dan kleinere opbrengen.

Maar zijn vele bemoeiingen voor de eierveiling hebben hem niet de veiling van groenten en fruit doen vergeten. Zoo heeft hij het dezer dagen zoover weten te krijgen, dat aardbeien, die des voormiddags te Middelburg op een extra-veiling waren geveild en die dien morgen waren geplukt, 's middags werden verzonden en dienzelfden avond reeds in Engeland te koop werden aangeboden.

Een staaltje van vlugheid van expeditie en volmaaktheid van organisatie, dat zeker niet onvermeld mag blijven. Hulde!

Tevens blijkt uit bovenstaande weer eens, hoe gunstig Walcheren voor de vlugge verzending van zijn tuinbouwproducten gelegen is. Met de Zeeland-booten zijn ze al heel spoedig op de Engelsche markt. En op vlugheid komt het bij artikelen, die aan bederf onderhevig zijn, vooral aan!

x

M'n Bevelandsche collega heeft reeds meermalen iets geschreven over een abattoir-strijd te Goes. Ook Westkapelle heeft, zij het in kleiner stijl, een dergelijken strijd gehad.

De Burgemeester van dit bescheiden dorpje is blijkbaar iemand, die niet te veel op het heden wil letten, maar ook rekening wil houden met de toekomst. Hij stelde den gemeenteraad voor over te gaan tot oprichting van een gemeentelijk slachthuis, van zulk een grootte, dat alle slachtingen daarin zouden kunnen geschieden. Er kan te Westkapelle in zulk een slachthuis goedkooper worden geslacht dan in een abattoir te Middelburg of Vlissingen. Het slachtloon zal dus niet hoog behoeven te zijn, De totale kosten van bouw, inbegrepen die van den aankoop van bouwgrond, zouden slechts fl 18.000.- bedragen, zoodat de opzet financieel werd verantwoord zou zijn.

De Burgemeester was in de verdediging van zijn voorstel zeer goed op dreef, maar vermocht toch niet de meerderheid van den Raad te overtuigen. Met 4 tegen 3 stemmen werd zijn voorstel verworpen.

x

Wie in Arnemuiden wel eens heeft gezien, hoe de aangevoerde visch wordt behandeld en verdeeld onder de talrijke vischventsters (in den regel gebeurt die distributie, ook wel bij brandende zonnehitte, op het stoffige, zonnige stationsplein), is wel van oordeel, dat een vischhal, waarin de visch koel wordt bewaard, een allereerste vereischte is. 't Is eigenlijk onbegrijpelijk, dat de stichting daarvan niet reeds veel eerder heeft plaats gehad of verplichtend is gesteld.

De gemeenteraad heeft nu over den bouw van zulk een vischhal gesproken, en heeft daarvoor wel een terrein op het oog, maar zit - dank zij het ontbreken van de waterleiding - met de vraag, of daar ter plaatse voldoend water zal te krijgen zijn. Dit zal nu worden onderzocht.

 

DE WEEK IN ZEEUWSCH-VLAANDEREN

Over een ministerieel antwoord; een bevredigende oogst; een uitstekend geslaagde tentoonstelling; over "klein goed" en over het annexatie-duiveltje.

Het antwoord van den Minister van Arbeid, Handel en Nijverheid op het request der Oost-Zeeuwsch-Vlaamsche Klompenkapperspatroons en -knechten, klinkt weinig bemoedigend. Volgens den Minister blijkt n.l. uit de voor- en na-oorlogsche cijfers inzake den klompen-invoer, dat de huidige invoer toch niet zóó is gestegen, dat de thans heerschende malaise hieraan kan geweten worden. Bovendien vertoont de invoer momenteel een neiging tot dalen. Er bestaat dus geen aanleiding uit dien hoefde over te gaan tot beperking van invoer.

Voorts deelde de Minister mede, dat het hem onmogelijk is zijn tusschenkomst te verleenen teneinde een heffen-van-invoerrecht op buitenlandsche klompen te bereiken, waaruit natuurlijk onmiddellijk vermindering van invoer zou ontstaan. Dan zou de prijs der ingevoerde klompen aanmerkelijk worden verhoogd en daarvan zou in de allereerste plaats de dupe zijn het minst financieel krachtig deel der bevolking. De vraag of het al of niet wenschelijk is den houtuitvoer te beperken, kan de Minister eerst beantwoorden na beraad met den Minister van Binnenlandsche Zaken en Landbouw.

Ook wijst de Minister nog op de betere kwaliteit van het Nederlandsch product en zegt, dat deze z. i. er toe zal bijdragen, de klompen-industrie "welke thans waarschijnlijk den meest kritieken tijd heeft doorgemaakt, op den duur een betere toekomst te doen vinden".

"Op den duur" - maar intusschen zal de Oost-Zeeuwsch-Vlaamsche klompen-industrie radicaal ten onder zijn gegaan!

x

De N. V. Z. B. Groenten- en Fruitcultuur heeft de vorige week van de "Groep Aardbeientelers" te Kapelle de opbrengst van 50 gemet aardbeien aangekocht voor den gemiddelden prijs van fl 29.10 per 100 K.G. Nog staan vanwege genoemde groep en de Fruitbouwvereeniging een 150 gemet aardbeien op het program,

Er wordt algemeen op een zeer bevredigenden oogst gerekend.

x

Sluis heeft nu, naar ik meen, de derde groote Fokpaarden en Veetentoonstelling binnen zijn muren gezien. Slaagden de beide vorige tentoonstellingen voortreffelijk, ook met de laatste heeft men uitnemende resultaten bereikt. Er waren ongeveer 250 paarden en 75 stuks hoornvee aangegeven.

Kampioen hengst werd: Albion d'Hermine, eigenaars Gebr. Aernaudts, Sluis; reservekampioen hengst: Condé de Laboureur, eigen. C. A. de Bruyckere, Breskens; kampioen merrie: Julia de Laboureur, eigen. Joh. de Feyter, Schoondijke; reservekampioen merrie: Bea d'Ahea, eigen. Gebr. Aernaudts, Sluis.

De tentoonstelling genoot de enthousiaste belangstelling van eenige afgevaardigden van verschillende Fransche, Engelsche, Itialiaansche, Deensche, Belgische en Duitsche Fokveebonden. Er was een groot aantal bekroningsmedailles beschikbaar gesteld, o.a. door de heeren Jhr. J. van Vredenburgh, P. W. M. Hoegen van Hoogelande, J. A. van Rompu, Terneuzen, A. Hendrikse, IJzendijke, en N. van Marijke, Sluis.

x

Naar wij vernamen, zijn de beide Belgen, de, in verband met het smokkeldrama op 2 April j.l. te Sluis, in verzekerde bewaring waren gesteld, in vrijheid gelaten. Zeer waarschijnlijk zal deze zaak dus bij verstek worden behandeld.

x

De bekende tuinbouwkundige, de heer Van Uxem te Groede, heeft thans wederom een nieuwe roos in den handel gebracht en haar naar de echtgenoote van den voorzitter van de Mij. tot bevordering van Ooft- en Tuinbouw in West-Zeeuwsch-Vlaanderen, "Mevrouw van Zuyen" gedoopt.

Deze roos is een lichtroode soort van de donkerroode "Chateau de clos de Vougeot".

x

Op duizend grens-West-Zeeuwsch-Vlamingen tel ik, op den dag van heden, twee "twijfelaars". Zoo'n "twijfelaar" is iemand in diens hersens een duiveltje zich, breed-grijnzend, met venijnige klauwtjes heeft vastgehaakt.... het annexatieduiveltje! Dat is iemand wiens denken circuleert binnen een zeer eng horizonnetje en die al maar meent:...... 't Zou toch beter zijn. . . ., 't zou toch nog zoo bar slecht niet wezen, indien wij, Zeeuwsch-Vlamingen, eens Bèlgen werden.... , 't leven is daar goedkooper...., de handel, ook mijn handel, zou beter draaien. . . . ", en die dan besluit, zoo bruut-weg: "We moesten maar Belg zijn!" Zoo iemand is bovendien nog dikwijls heel stellig van meening, dat er in België meer "Recht" bestaat, dan in ons land.

Alsof de handel van België er nóg zoo rooskleurig uitzag!; alsof 't leven daar nóg zoo goedkoop is!; alsof 't "Recht" in België nóg zoo rechtvaardig is!

Voor wat den handel in België en het goedkoope leven aldaar betreft, zou ik dien mensch-met-het-annexatieduiveltie willen toeroepen: Zoek cijfers, en vergelijk! Voor wat het Belgische Recht aanbelangt, schrééuw ik hem toe: Kent gij de geschiedenis van de Vlaamsche Beweging!? ....

.... Maar, nietwaar? het duiveltje troont nog slechts in uw hersens (het heeft zelfs moeite zich daar staande te houden!) .... en toegang tot uw hart krijgt het nóóit! Neen, nóóit!!

..'k Wed: ge hebt dat giftig ding reeds gedóód, en gij onderschrijft met alle Zeeuwsch-Vlamingen, en alle Nederlanders van boven de Nederlandsche Schel, de, de volgende strofen:

 

 

U onze haarden! - U onze harten!

U onze liefde! Hecht is de band!

Gij viert onze vreugden, Gij deelt onze smarten,

Koninklijke Moeder van Nederland!

 

 

Zuiver uw waarde! Wonder uw wijsheid!

Edel uw recht!, naar al ouden trant!

O, jubelendt prijzen u jonkheid en grijsheid,

Koninklijke Moeder van Nederland!

 

 

Mocht men U roeren! Mocht men U raken! :

Stoer zijn de lijven! Vast is de hand!

Dan wappert Oranje van àlle de daken,

Koninklijke Moeder van Nederland!

v. d. E.

 

 

TREFFERS EN POEDELS

Het feest van den Vrouwenbond

te Middelburg.

Op den maaltijd in Sint-Joris

van de vrouwen-réunie,

werd gegeten en gedronken

en ook pret gemaakt voor drie,

Joris gaf zijn fijnste schotels

langs de vrouwengastenrij,

schotels, boordevol gestapeld

met de fijnste lekkernij.

"Veel en vlug en groote happen"

scheen het vrouwenbondsche lied,

hierdoor heerschte in het centrum

echter 'n etensdeficiet.

Werkelijk, de schotels waren

boordevol in zee gegaan,

maar in 't midden van de gasten

was het met de spijs gedaan.

't Scheen alsof een paar der eetsters

'n heele groote maag bezat,

of inplaats van zulk een bergplaats

'n city-bagje bij zich had,

En de leege-schotel-kijksters

met een hongerig chagrijn,

kauwden slechts een hapje mosterd

of een tandenstoker fijn. ........................

Joris, die in vrije uren

schutspatroon der ridders is,

was wanhopig om zijn grooten

spoorloos-wegverslonden disch.

En hij dacht zoo bij zich zelven

trok dan tevens een moraal,

Waren er nu maar wat ridders

aan den disch in deze zaal.

Want een feest met enkel vrouwen

dan kan nu wel nuttig zijn,

maar waar Ridders mede eten

is geen mosterdpot-festijn.

WILLEM TELL II.

 

DE VROUW AAN HET WOORD

Nu kom ik u het restje brengen, van wat ik aan aardige modellen in Brussel zag.

Daar was dan o.a. de avondjapon van mousseline de soie en kant, in "pain brûlé".

Nu, dat wat te hard gebakken broodje zag er lang niet onaardig uit.

De taille van mousseline de soie was glad en mouwloos, het rokje in twee ruim vallende volants van kant.

Er overheen werd een smoking-vest gedragen van de kant, over elkaar sluitend met twee simili knoopen.

Een canailleus toilet, eveneens voor den avond, werd me getoond van knalroode crêpe Georgette met zilver-pailletten.

Ook hiervan viel de rok in étages, en wel twee boven elkaar, heel ruim aangezet, vallend in schulpen.

De taille was even blousend en had een vierkant uitgesneden hals.

Een shawl van dezelfde stof moest om den hals gesloten worden, zóó, dat de draagster als in een wolk van tulle gehuld werd.

Voor een vrouw met donkere oogen en haren de uitverkoren dracht.

Een diner-japon van zwarte crêpe Georgette met zacht-geel gekleurde, fijne kant, was van een bizondere distinctie.

De taille, half kant, half crêpe Georgette, viel in boléro-vorm op het rokje, dat bestond uit een onder-rokje van kant, waar de ruim aangezette crêpe Georgette luchtig overheen wolkte.

Een lange mouw, met wijd uitloopende ondermouw van de kant, paste wonderwel bij dit uiterst fijne toilet.

De robe d'après-midi van donker-blauwe tafzijde, die hierop volgde, had ook alweer de groote eenvoud, die kenmerk van het ware is.

De taille, en coeur uitgesneden, had langs hals en borst twee rouleaux van zacht-rose en donkerblauwe crêpe Georgette, op het ruim aangezette rokje een ceintuur van de tafzijde met twee breede lussen opzij, gevoerd met de rose crêpe Georgette.

Een lange, aansluitende mouw met smal manchetje van rose. That is all!

Vele stijljurken werden me getoond, ik kan ze alleen maar bewonderen als jonge meisjes ze dragen, of heel jonge vrouwen met bakvisch-maat.

Een bizonder lieve zag ik van zacht-rose crêpe Georgette, waarbij op den zoom van de rok vijf heel smalle biais in schulp-vorm verwerkt waren van tafzijde in dezelfde kleur. De taille, glad en strak, had langs den hals drie nog smallere biais loopen; een toefje kleine bloemen in verschillende kleuren op linkerschouder en heup; verder niets.

Een tea-gown, die aan weelderigheid niets te wenschen overliet, was wel die van zwart satijn en zwarte zijden kant.

Ik kan het u niet beter beschrijven dan een corselet van de satijn, waar het kanten rokje in volant-vorm aangezet was, van voren korter vallend dan van achteren.

Aan den bovenkant van het corselet twee glad vallende strooken van kant, schouders en armen vrij latend.

Over den linkerschouder, los naar achteren geworpen, een soort cape van kant, op den schouder vastgehouden door een knal-roode roos.

Of er veel verandering in de haardracht was, werd me door verschillende dames gevraagd.

Er wàs een kleine verandering te bespeuren, maar de meeste vrouwen droegen het haar nog zéér kort.

Toch ziet men hier en daar een soort kapsel opduiken; zoo zag ik b.v. in de comédie een goed gekleede vrouw, die, dit zag men onmiddellijk, zich liet kappen, want zelf kan ze die aardige oublietjes, die aan weerskanten van haar hoofd zaten, onmogelijk gemaakt hebben.

Het haar, dat ze zeker een tijdje had laten groeien, was glad weggestreken, zoodat ze en face het jongenskopje had. Haar coiffeur had haar zóó gekapt, dat de geschoren nek en de ooren bedekt werden.

Aan weerskanten van de ooren was, door friseeren, zoo'n aardig oublietje gelegd, dat gehouden werd door onzichtbare kleine speldjes.

Verder waren alle hoofden tout comme chez nous.

De zucht om alle kleinigheden van het toilet te laten harmonieeren, wordt werkelijk streng doorgevoerd.

Zoo zag ik bij een aardige geruite morgen-tailleur in beige en donker-bruin een hoedje van beige vilt dragen met eenvoudig ripslint in bruin; uit het mantelzakje gluurde een geruit zakdoekje, terwijl de parasol en het zijden taschje eveneens van een beige en bruin ruitje waren.

Mijne dames, was mijn bezoek aan Brussel niet vruchtbaar en heb ik in het belang van de Zeeuwsche vrouwen m'n oogen niet goed den kost gegeven?

Ik hoop dit te blijven doen en u zoodoende op de hoogte te houden van al wat men draagt.

E. B. B.

 

HET JOURNAAL

VAN PHILEMOM ZIJDEWIND

(gecondenseerd extract)

15 Juni. - Melkboer streek vanmorgen met den rug van zijn hand langs den onderkant van zijn neus en vervolgens over zijn blauw buisje. "Droge wind," zei-ie. Gemediteerd over 't wondere gevoel, dat ons lichaam voor harmonie heeft, voor de harmonie van het evenwicht. Aan het ontbijt nieuwe stof tot nadenken over een paradox van Wybo, die beweerde dat "China-in-Holland" rooder werd, als ze bleeker zag, De anderen lachten slechts, doch ik peinsde. Aanvankelijk tevergeefs. Besloot de persoon in kwestie te polsen. "Onzin," riep Liesbeth, "de slagersjongen heet Bleeker en als hij 't weer waagt om grapjes aan de voordeur te maken, dan wil ik geen vleesch van zijn baas meer hebben." Heb Beppie, die iets over menschen-eterij mompelde, een klap met het servet moeten geven. Deed mij meer zeer dan haar, omdat ik op de tafel sloeg. - Convocatie ontvangen van de kiesvereeniging "Bastion der Burgerdeugd". Na de opening van den voorzitter, vermeldt de agenda Kandidaatstelling voor den gemeenteraad. Gevoel me wat nerveus. Voorteekenen van groote dingen?

16 Juni. - Weer omgeslagen. 't Werd tijd. Gister vertelde Breeduitstra nog, dat in Friesland de boeren met hun winterjas aan het hooien waren, wat sinds den ijstijd niet meer was voorgevallen. Fietstochtje gemaakt naar Hansweert. Reizen zeer ontwikkelend. Kwam althans toevallig aan de weet, dat alle dorpelingen daar een spraakgebrek hebben. Herbergier vertelde me, dat er een ongeluk was gebeurd. Keek belangstellend. "Ja," zei-ie, "er is een kommies te water te water geraakt." Even later vroeg zijn vrouw: "Weet mijnheer al, dat er een kommies te water te water geraakt is?" Na 'n halve minuut waggelde een schipper binnen. Eerste woord: "Gister 'n kommies te water te water geraakt, hè!" Interessant. Heb steekproeven genomen in drie snoepwinkels en in twee garen-en-band-magazijnen, die gelukkig geen bruine veters in voorraad hadden, en alle vrouwen antwoordden of er iets gebeurd was: "Ja, er is een kommies te water te water geraakt." Wonderlijk. Zal 't den folklorist v. d. Ven rapporteeren. Net iets voor zijn nieuwe film "Typische Nederlandsche gewoonten".

17 Juni. - Er zijn vandaag sarcastische krachten in me ontdekt, die tot nu toe bepaald gesluimerd hebben. Vanmorgen, bespeurend dat het nog steeds warm was, in jeugdigen overmoed 'n trap tegen de nonactieve kachel gegeven. Moest juist Liesbeth zien. "Wat beteekent die onzin?" vroeg ze. "Er zat een muis," loog ik lustig er op los. Zag daarna Liesbeth up 'n stoel klauteren. "Hangt er een schilderijtje scheef?" informeerde ik, "Hou je sarcasme voor je, .... je moest wat minder met Breeduitstra omgaan." Stond perplex. Overigens zomerstemming. In sla slakken gevonden, Liesbeth gescholden met groentenboer, omdat hij weekerwinst op aardbeien maakt en Jossie is met een limonadeflesch uit de kast gevallen. Alleen scherven en een hoofdbuil.

18 Juni. Wybo kwam met een serie Roode Kruis postzegels thuis. Leden van het Koninklijk Huis er op geteekend. Flatteus is anders. Beppie vroeg of 'ze daar nu niet boos om zouden worden. Zal Mr. Mierut van Peuteren vragen, waar de majesteitschennis begint. Sientje is weer rooder geworden toen ze Bleeker zag. Liesbeth haar gekapitteld en ten strengste verboden om grapjes aan de voordeur te maken, 't Kind schreide en vroeg meegaande of 't dan aan de achterdeur mocht. Ook geweigerd. Vanmiddag met postdirecteur gewandeld. Zag in etalage van mijn boekhandelaar zoowaar een kom goudvisschen, waarin een vulpenhouder gevallen was. Bediende gewaarschuwd. Lachte me in m'n gezicht uit. Vertikte het om het ongeval te verhelpen. Droevig, die mentaliteit van sommige lieden in ondergeschikte betrekkingen.

19 Juni. - Zondagsstemming gestoord door ruzietje tusschen Wybo en Beppie. De laatste had gesnoefd dat ze eerder zwemmen kon dan haar broer, wat Wybo de opmerking deed maken, dat meisjes ook vinniger waren. Sociaal-economische Landdag op het terrein van Jhr. Kortland tot Smallevelt. Groote drukte in de stad. Jossie verdrietig; om 4 uur vanmiddag, nieuwe tijd, ijswagens al uitverkocht.

20 Juni. - Aardig avondje bij Breeduitstra. Liesbeth wilde niet mee. Pittige wijntjes. Veel vrolijkheid. Krimp zwetste dat kanarie-vogels de oudste vleugelpiano's zijn en Breeduitstra zelf, gooide twee vierduitstukken in den theepot, keek op de klok en zei toen, dat hij vijf pond afgevallen was. Ben thuis gebracht; drie inktvlekken in mijn journaal.

21 Juli. Kan nauwelijks schrijven. Hand trilt. Hoofd bonst. Welk een avond. Candidaat gesteld voor den Raad. Nu kan ik alles; nu wil ik alles. Zienderoogen voel ik me geestelijk groeien. Hersens werken als turbines; mijn vuisten verzwaren tot mokers. Schitterende vergadering geweest. Daar kan 't Bastion der burgerdeugd trotsch op gaan. Dwaas van 't bestuur om af te treden, alleen wijl er geroepen werd: "we willen eens 'n lolletje hebben"; bleek de ernst dier mannen niet voldoende uit het feit, dat ze mij waardig keurden tot vertegenwoordiger van het volk. Maar 't is zooals Breeduitstra zei: vreezend voor je persoonlijkheid, nemen ze de wijk; wanneer de leeuw verschijnt, vluchten de muizen. Al sta ik onder op de lijst: er zijn gelukkig nog voorkeurstemmen.

Morgen zal ik Liesbeth voorbereiden.

 

Heel wat geheimen zouden bewaard blijven, als ze

ons niet onder geheimhouding verteld waren.

 

 

De beste doktoren zijn matigheid en arbeid.

Niemand leert ons beter de waarde van zwijgen,

dan de babbelzuchtige.

 

 

Menigeen is door zijn vijanden beroemd geworden.