Ons Zeeland 1927, nummer 47

Vorige nummer Volgende nummer Overzicht Online zoeken

DE ZEEUWSCHE WEEK

De Aardenburgsche kwestie voor de balie; over onvriendelijke Belgen; Middelburg ter zijde geschoven; nog eens: de Ferry-boot.

De bekende Aardenburgsche verkiezingskwestie, die geruimen tijd de gemoederen, zoowel in als buiten onze provincie heeft beroerd, is in de afgeloopen week door de Middelburgsche rechtbank behandeld. Beklaagde was de gemeente-ontvanger te Aardenburg, terwijl niet minder dan 65 getuigen werden gehoord. Hetgeen beklaagde ten laste werd gelegd, mag bekend worden verondersteld, en we zullen daar hier dus niet meer over uitweiden. Wel dient uit het requisitoir van den officier van justitie vermeld te worden, dat hierin de zeer juiste opmerking werd gemaakt, dat het verkeerd was de R.K. Staatspartij aansprakelijk te stellen voor het gebeurde. De officier merkte op, dat een partij geen blaam kan treffen als enkele van zijn leden knoeien en dat het hier uitsluitend gaat om een troepje Katholieken te Aardenburg, onder wie ongetwijfeld knoeiers zijn. De groote R.K. Staatspartij houde men hier toch buiten.

Aldus de officier van justitie, die er o. i. goed aan deed de twee aparte begrippen, die den laatsten tijd schandelijk door elkaar zijn gehaald, te scheiden.

Na uitvoerig de getuigenverhooren te hebben nagegaan, eischt spreker tegen beklaagde wegens valschheid in geschrifte een gevangenisstraf van zes maanden.

De verdediger, Mr. Houben, gaf gaarne toe, dat er iets duisters in deze zaak zit, doch wees er op, dat een rechtstreeks bewijs van schuld niet aanwezig was.

Hij achtte het uiterst gevaarlijk op indirect bewijs te veroordeelen. En een dergelijke veroordeeling zou hier kunnen plaats vinden, daar er niet één stembiljet overgelegd is geworden, waarvan met zekerheid gezegd kan worden, dat het door beklaagde is vervalscht. Spr. eischte vrijspraak.

De eerste slag in deze kwestie is dus gevallen en verwacht kan worden, dat het de laatste niet zijn zal. Want op eventueele veroordeeling of vrijspraak zal wel hooger beroep volgen en dus zal het nog wel eenigen tijd aanloopen voordat de Aardenburgsche verkiezing ter ruste is gegaan.

We kunnen ons voorstellen dat zoowel katholieken als andersdenkenden met belangstelling naar de eindbeslissing van het geval uitzien. Zelft nadat we in de gelegenheid waren te constateeren dat bij de behandeling voor de Middelburgsche rechtbank de interesse van het publiek zeer beperkt was.

x

In België telt ons land gelukkig vele vrienden, doch jammer genoeg ook een groot aantal vijanden. Deze laatsten vooral zijn het, die herhaaldelijk van zich doen hooren en die iedere gelegenheid om van hun afkeer jegens de Noordelijke buren te doen blijken met beide handen aangrijpen. De "Nation Belge" is een van de luidruchtigste sputteraars tegen de Nederlanders. De vorige week bevatte het blad weer eens een bericht, dat zijn lezers van de kwaadaardige bedoelingen der bewoners van het land boven de Schelde moest overtuigen.

Volgens een uit Vlissingen ontvangen tijding hebben de Nederlandsche kustbatterijen daar vier dagen schietoefeningen gehouden, welke de scheepvaart op de Wester Schelde en op de reede van Vlissingen telkens gedurende verschillende uren onmogelijk maakte.

De batterij van Kaapduinen bestreek de geheele breedte van de Wielingen, doch buiten de Belgische wateren. Ditmaal, zoo zegt het annexionistische blad verder, werd het Belgische gebied niet geschonden, zooals enkele jaren geleden gebeurde door Nederlandsche torpedobooten, die schietoefeningen hielden ter hoogte van Heyst in de richting van Zeebrugge, maar dit neemt niet weg, dat vier dagen achter elkaar gedurende verscheidene uren de vaargeulen van Oostgat, Wielingen en Scheldemond practisch gesloten waren voor de scheepvaart naar en van Antwerpen, Gent en Brussel.

Nederland is ongetwijfeld meester over zijn wateren, maar de Schelde behoort feitelijk gemeenschappelijk aan België en Nederland, daar de tractaten van 1839 het gebruik ervan zonder voorbehoud aan België waarborgden, en vooral sedert den afkoop van de tollen door Lambermont.

De "Nation Belge" meent, dat dergelijke oefeningen alleen na accoord tusschen de beide regeeringen en met goedkeuring van België zouden mogen plaats hebben, en verwacht, dat een lid van Kamer of Senaat aan den Belgischen minister van Buitenlandsche Zaken de vraag zal stellen, of Nederland, alvorens aldus te handelen, zich daaromtrent met België had verstaan.

Bij uitzondering heeft het Belgische blad ditmaal de zaak eens wat minder gekruid dan het veelal pleegt te doen. Misschien is het er eindelijk achter gekomen, dat de Nederlanders toegankelijker zijn voor een vriendelijk verzoek dan voor het bekende luide gekef, dat, gezien het oude spreekwoord, ons geen angst aanjaagt.

x

Zooals men weet komt de Nieuwe Vlissingsche weg, de verbinding tusschen Middelburg en Vlissingen, niet op het rijkswegenplan voor. Vlissingen zal door een nieuwen weg over Nieuw- en St. Joosland met het achterland verbonden worden en Middelburg is daardoor bezijden den toekomstigen hoofdverkeers-ader door Zeeland komen te liggen. De Middelburgers zijn, zooals begrijpelijk is, over deze verwaarloozing allesbehalve te spreken. In den raad is er destijds uitvoerig over gesproken en B. en W. kregen de opdracht, te trachten den minister alsnog van meening te doen veranderen. Op het verzoek van B. en W. om den Nieuwe Vlissingsche weg in het rijkswegenplan op te nemen, antwoordde de minister, dat in het rijkswegenplan ten behoeve van het doorgaand verkeer opgenomen is een nieuwe rechtstreeksche verbinding Nieuwland - Vlissingsche haven. Hierdoor wordt de beschikking gekregen over een 4 K.M. kortere route dan die via Middelburg, welke laatste bovendien twee kanaalovergangen, een spoorwegovergang en den doorgang door de kom der gemeente Middelburg tot haar nadeel heeft. Van de Vlissingsche haven wordt de nieuwe weg aangesloten op de gemeentewegen van Vlissingen, zoodat buiten de belemmering in Middelburg om een zeer goede verbinding met de stad wordt verkregen. Na het tot stand komen van bedoelde nieuwe verbinding, blijft de bestaande Nieuwe Vlissingsche weg in hoofdzaak voor het plaatselijk verkeer en gedeeltelijk ook voor het streekverkeer, tusschen Middelburg en Zeeuwsch-Vlaanderen van belang, zoodat de Nieuwe Vlissingsche weg eerder in aanmerking komt voor opneming in het provinciaal- dan in het rijkswegenplan. De minister geeft B. en W. derhalve in overweging zich terzake tot Ged. Staten te wenden, doch verklaart zich desgewenscht gaarne bereid tot nadere bespreking.

Dit ministerieele antwoord zal de inwoners van Middelburg wel wat koud op het hoofd zijn gevallen. Het is ook een weinig prettige gewaarwording de stad zijner inwoning, tevens hoofdplaats van Zeeland, te zien behandelen als een plaats die in het verband van het provinciale en inter-provinciale verkeer gemist kan worden.

x

De nieuwe Ferry-boot, de veel besprokene, heeft thans ook buiten Zeeland de aandacht getrokken. In de afdeeling der Tweede Kamer is n.l. bij het onderzoek der waterstaatsbegrooting gevraagd of de berichten over de mindere zeewaardigheid en de bestuurbaarheid van de boot gegrond zijn, en, zoo ja, wat de minister dan ten deze gedaan heeft of voornemens is te doen. Opgelost is het Ferry-boot-vraagstuk intusschen nog niet. Door een der Zeeuwsche journalisten is weliswaar eenigen tijd geleden een zeer geruststellend bericht over de boot de wereld ingezonden, doch o.i. vormde dit geen afdoende tegenspraak van de vele slechte geruchten, welke in omloop zijn. Het blijkt toch maar eenigszins verdacht, dat Gedeputeerde Staten in 't openbaar het Oost-Indische doovemannetje spelen. Wat zou gemakkelijker zijn dan door een korte en krachtige inlichting al het tegen de Ferry-boot gesprokene en geschrevene onwaar te maken, als de toestand van de boot inderdaad zoo is als men het officieus van hooger hand wil doen voorkomen ?

Nu tasten we in het duister en denken er het onze van. Temeer daar de heer A. C. de Vos, te Middelburg, lid van de Kamer van Koophandel, de Kamer verzocht heeft een onderzoek te doen instellen of voor de Ferry-boot een certificaat van zeewaardigheid is afgegeven.

 

Huis aan het strand

Huis van het eenzame strand, in mijn hart is

geklonken de vreê

En de rust van je stuttende muren, asyl voor de

stormen uit zee.

Je kamers zijn donker en laag, je dak is vervallen

en grauw,

Maar je hart klopt onstuimig en warm, slaat wild

in je stevigen bouw.

De zon brandt leeg op je dak, schommelt lang als

een kaars in den wind,

In je ruiten weerspiegelt haar gloed, als de droom

in het oog van een kind.

Hoog en ijl is de zang van de zee, en de wind zingt

een oeroude wijs,

Je kromt trotsch als de wachter van 't land, en de

tijd aan je muren wordt grijs,

De tijd is een ziekte, een sleepende kwaal, waarin

alles kleurloos verbloeit.

Maar jij bent de kracht van zijn greep, in het wachten

als eeuwen ontgroeid.

Huis van het eenzame strand, de molens zenden

j' een groet,

Omdat je zoo hecht bent en sterk, zoo trouw en

zoo nameloos goed.

ZELANDUS.

 

VAN EIGEN BODEM

Iets over de Zeeuwsche dialecten

door

J. P. PAULUSSE.

Het eigenaardige taalmonument, dat ik gemakshalve met den verzamelnaam "Zeeuwsch" zal aanduiden, en waar voorzoover mij bekend, wetenschappelijk nog weinig aan "gedaan" is, staat op het punt te verbrokkelen tot een taalruïne, om tenslotte te verdwijnen. Evenals de verschillende Zeeuwsche kleederdrachten en allerlei oude gebruiken, is ook het Zeeuwsch ten doode opgeschreven. Wanneer ik dus ga schrijven over de Zeeuwsche dialecten, dan is het niet mijn bedoeling om "veur de tonen dezer schoone een lans te breken", doch alleen om te wijzen op de wetenschappelijke waarde, die de studie van het Zeeuwsch heeft, om op te wekken tot registratie van het weinige, dat ons nog rest.

Bij de studie van het Zeeuwsch stuiten we al direct op een groote moeilijkheid: wij missen een litteratuur en moeten dus afgaan op het gesproken woord. 't Behoeft wel geen betoog, dat hierbij de uiterste voorzichtigheid is geboden en dat men door nauwkeurige vergelijking moet trachten 't gevaar van foutief generaliseeren te omzeilen. De uitspraak van 't Zeeuwsch toch is zóó, dat het gevaar van verkeerd waarnemen den onderzoeker voortdurend bedreigt. De Zeeuw articuleert nog minder dan de gemiddelde Nederlander, wat ook één van de oorzaken is, dat een Hollander van 't Zeeuwsch ongeveer even weinig begrijpt als van 't Friesch. Wat dunkt u bijvoorbeeld van 't volgende: "oeneerzummenemierên".

Een niet-Zeeuw zal deze rebus vermoedelijk voor "Boegineesch" of iets dergelijks houden en, als men hem uitlegt, dat dit Zeeuwsch is, niet weinig gesterkt worden in de idee, dat de dialecten niets anders zijn dan meer of mindere grappige verbasteringen van het Nederlandsch. Dit brengt me een gesprek te binnen, dat ik onlangs in de tram hoorde, en dat gevoerd werd tusschen twee dames uit Holland:

"En dat Zeeuwsch is zoo heelemaal een apart taaltje."

"O ja?"

"Ja, wat denk je wel dat "suiker" in het Zeeuwsch is?"

"Nou ?"

"Suker !"

"Tjee ! hoe leuk."

Maar om nu terug te komen op onze rebus. Wanneer ik aan deze hetzelfde recht doe wedervaren als aan het gesproken Nederlandsch, dan staat er: "'oeneer zummen 'em 'ier ên", hetwelk beteekent: wanneer zullen we hem hier hebben.

'Oeneer of hoeneer is niets anders dan het Middel-Nederlandsch hoeneer en dus geen verbastering op verknoeiing, maar een rest van die taal, welke tusschen 1200 en 1500 een schitterende letterkunde heeft gehad.

Andere voorbeelden van vermoedelijk Middel-Nederlandschen oorsprong zijn:

paogen Mnl. pogen = zich haasten;

weach Mnl. weeg = wand (van een schuur);

kwelpoke, dat herinnert aan 't Mnl. quelen = kwijnen

baeke = Mnl. bake = zijde spek;

dogeniet; verg. Mnl. dogen = deugen;

keuveren = Mnl. vercoeveren = herstellen, enz.

Ook zijn er natuurlijk reminiscenties aan andere talen, doch het zou ons te ver voeren, hierop in te gaan.

Voor de aardigheid geef ik hier nog de volgende woorden, waarop lezers, die het Zeeuwsch meenen te kennen, hun krachten kunnen beproeven:

jaoje, ultebuf, proalen, pallemoaten, meuzig, muten (niet; ruien!), proelje, leebreken, bongetje.

Lezers, die er iets voor gevoelen en het belang begrijpen van een spoedige registratie onzer Zeeuwsche dialecten, zullen mij zeer verplichten, als ze mij woorden, spreekwijzen en taalkundige eigenaardigheden uit hun omgeving willen melden.

Als voorbeeld van eventueele werkwijze, vestig ik er de aandacht op, dat men trachte te weten te komen, welke termen gebruikt worden hij de vlasbewerking, in de boerenschuur, bij geboorte, doop en begrafenis, enz. enz.

Renesse (Schouwen).

 

 

DE SCHELDE-ZENDER

Hallo, hallo....

Hier is het draadloos uitzendstation de Schelde-Zender........

Vindt u het interessant te hooren

- dat de vorige week in IJzendijke een 88-jarige bruidegom en een 82-jarige bruid hun 60-jarige echtvereeniging in de beste gezondheid vierde.

- dat de vliegtuigenfabriek te Veere te huur is aangeboden, hetgeen op een weinig zakelijk marinebeheer van enkele jaren geleden duidt.

- dat maatregelen zijn getroffen om een lageren waterstand in den Scherpenissepolder te krijgen.

- dat de Middelburgsche politie-dienaren waarschijnlijk geen vacantie-toeslag zullen genieten.

- dat de antieke schilderijen in het gemeentehuis te St. Maartensdijk een restauratie zullen ondergaan.

- dat in Biervliet zich 31 dames geroepen gevoelden om een zangvereeniging te stichten.

- dat het goederen vervoer per locaalspoorweg door Zuid-Beveland de verwachtingen overtreft, tengevolge waarvan enkele emplacementen in de dorpen reeds uitbreiding noodig zullen hebben.

- dat het schoolgeld voor den ontwikkelingscursus te Nieuw- en St. Joosland door een raadslid te hoog werd geacht.

- dat een 16-jarige landbouwersknecht te Sluis de beurs van een collega niet kon weerstaan, zoodat hij tegen de politie aanliep.

- dat de Staat en de maatschappij "De Schelde" te Vlissingen nog steeds overhoop liggen over een partij staal, welk meeningsverschil als andere, waarbij rechters betrokken zijn, veel duiten zal kosten.

- dat een 55-jarige koopman in Colijnsplaat een lid van het vrouwelijk geslacht een klap distribueerde, welke klap door den Kantonrechter op fl 10.- werd geschat.

- dat in Hansweert een stuurman in brand geraakte, doch dat de vlammen zich tot de kleeding beperkten.

- dat de lantaarnopsteker in Driewegen fl 85,- per jaar verdient. Wellicht krijgt hij opslag als de schoenen in prijs blijven stijgen.

- dat vele Aardenburgsche mannen jaloersch zijn op de dorpelinge, die drie kinderen tegelijk het leven schonk, welke prestatie een nieuw huis van bewonderaars opleverde.

- dat de Zeeuwsche couranten steeds over stowaways schrijven, hoewel wij er hier toch het oorspronkelijke woord "verstekelingen" voor hebben.

- dat de afgeloopen week in het teeken van den brand en deszelfs assuranties stond.

- dat 20 Vlissingsche huisvrouwen-vereenigingsleden een uitstapje maakten naar de suikerfabriek "Dinteloord" te Stampersgat. Alle twintig kwamen zoet weer thuis.

- dat de nieuwe brug in Zierikzee de trots en vreugde der gebruiker opwekt. De poort evenwel is nog te smal.

- dat een verliefde 16-jarige knaap, woonachtig te Kapelle, een mededinger naar het betrekkelijke meisje zoodanig met een mes bewerkte, dat geneeskundige assistentie noodig bleek. De politie interesseert zich voor het geva1.

- dat de vorige week Maandag de jacht op automobilisten en motorrijders geopend is.

- dat 1 Januari a.s het Goessche weeshuis den eerbiedwaardigen staantijd van 300 jaar bereikt zal hebben,

- dat de Minister van Waterstaat, vergezeld van den Commissaris der Koningin in Zeeland, den locaalspoorweg in Zuid-Beveland bezichtigde en geruimen tijd te Hoedekenskerke vertoefde in verband met den aanleg van een nieuwen steiger voor de provinciale boot.

- dat de gemeente-politie te Ter Neuzen de hand legde op twee smokkelaars, die ruim 6000 boekjes sigarettenpapier langs niet gebruikelijken weg wilden invoeren, teneinde fl 500 aan invoerrechten op te strijken.

- dat 15 Middelburgsche slagers voorstanders van het te stichten abattoir zijn, tot groote ergernis der collega's.

- dat Ds. Kamsteeg te 's Heer Hendrikskinderen onder groote belangstelling zijn 25-jarig jubileum vierde.

- dat slechts één inwoner van Schore het vervolgonderwijs daar ter plaatse op prijs stelde, zoodat de Schorenaars het thans zonder zullen moeten doen.

- dat de slachtplaats te Veere vermoedelijk 15 December gereed zal zijn.

- dat de ambtenaren van het O. M. bij het Kantongerecht te Goes vrijspraak eischte voor de stoepenétaleurs.

- dat ook in Middelburg heel wat boomen aan de Iepziekte ten offer vallen,

- dat de verbindingen in Zeeuwsch-Vlaanderen zeer slecht zijn en de aandacht der autoriteiten behoeven.

- dat in Ierseke dit jaar ruim 1 millioen oesters meer verzonden werden dan het vorige jaar. Toch is deze lekkernij er niet goedkooper op geworden.

- dat te Zierikzee bij het overhevelen van benzine brand ontstond, die gelukkig geen groote uitbreiding aannam. Waarom zulk gevaarlijk werk niet overdag gedaan ?

- dat de Middelburgsche padzoeksters in het einde der maand een Kermesse d'hiver houden.

- dat een autobestuurder, die met een rijksveldwachter een inspectierit voor de vrijwillige verkeersbrigade maakte, in Middelburg door een politie-agent berispt moest worden, omdat hij tegen de regels van het verkeer zondigde.

Wij sluiten nu tot volgende week Vrijdag........ Adieu ........

 

DE VROUW AAN HET WOORD

We gaan er weer naar toe, naar dien in-gezelligen tijd vol geheimenissen, vol mysterieuse lachjes, binnenpretjes, haastig opspringen, wegmoffelen en papiergeritsel.

En even als ieder jaar breken we ons hoofd met de vraag wàt we onze familieleden en vrienden zullen geven.

Wat gaf ik die en die verleden jaar voor Sint Nicolaas of Kerstmis?

Je gaat na, wie op handwerken gesteld is, wie op luxieuse of practische dingen.

't Is ieder jaar weer een heel ding om 't zoo in te richten, dat men niet in herhalingen vervalt en ieder geeft wat geschikt voor hem is,

Bij ons in Amstelstad, gaan we al weken vooruit winkelen. Koopen doen we pas de laatste week, maar dan weten we ook volledig wàt we zullen koopen en voor wie de verschillende geschenken bestemd zijn.

Een keurig geschreven lijstje in ons koffertje, waarop de adressen van de magazijnen waar we zullen koopen vermeld staan, zoo stevenen we er die laatste dagen vóór het groote feest op af en een beetje practische vrouw, die niet te lang zeurt, heeft in een paar uur haar inkoopen gedaan.

Ik weet een paar gezellige handwerken voor u, waar u nu reeds mee beginnen moet om alles op tijd klaar te hebben.

Ik neem aan, dat uwe dames-kennissen even verzot op kussens zijn als de mijne.

Juist ben ik klaar met het kussen, dat ik u ga beschrijven en ik kan u zeggen, dat ik voldoening heb van mijn arbeid.

Ik kocht dan een stuk filet-gaas, ter grootte van een kussen - ik weet niet welke maat u prefereert - het mijne was 35 c.M. breed en 60 c.M. lang.

Eenige strengen frotté-zijde in donkerbruin, roodgeel en oranje (het moeten mooi oploopende tinten zijn) en een aluminium haakpen behoort verder aangeschaft.

Nu is 't heele werk, om drie losse en een vaste steek in ieder gaatje van het filet-gaas te haken.

U krijgt dan allemaal van die aardige krulletjes.

Nu maakt u strepen van uw haaksel, b.v. een breede donkere rand van 6 c.M., die geheel in het vierkant loopt en daarin strepen van ongeveer 6, 7 of 8 c.M. van de drie kleuren om en om. Het aardigst is, om de strepen in ongelijke breedte te maken.

Ik voerde het kussen met peau de peche in donkerbruin.

Zoo'n kussen is heusch een sieraad van den divan.

Een ander kussen, een, dat véél vlugger klaar is, zag ik van raffia. Ook dit is het beschrijven wel even waard.

U neemt hiervoor grof stramien en teekent er met rooden inkt een aardig patroon op. Kunt u dit zelf niet, dan is er wel iemand onder uw kennissen, die het voor u doet.

Een aardig zonnebloem-motief b.v. Een groote bloem in het midden van hard-geel met een donkerbruin hart. De vier hoeken van het kussen bestaan uit een kwart van een zonnebloem.

Dit alles maakt u met lange steken en vult het in met donkerbruin.

't Is een heerlijk werkje, dat vlug gaat. In twee avonden kunt u zoo'n kussen klaar hebben.

Maar wilt u een kussen voor Kerstmis maken en hebt u dus den tijd ermee, dan zou ik u aanraden zoo'n heerlijk ouderwetsch kussen te maken, dat herinneringen opwekt aan vorige generaties, aan hoepelrokken en gebloemde vesten.

Het zijn echte oude tapisserie-kussens, gemaakt op fijn stramien met bloem-motieven in bleeke tinten. Wel een heele uittellerij, maar ze geven zoo'n voldoening als ze klaar zijn.

Ik zag hiervan een kussen, dat héél mooi was.

Een krans van rozen, in rood, rose, grijs en iedere roos in oploopende tinten, voor iedere bloem wel acht kleuren, de bladen in een gamma van groene kleurtjes.

Het kussen was ingevuld met zwart en gevoerd met tafzijde in dezelfde kleur. Een zwart zijden koord was er omheen gelegd.

Nu nog even een klein handwerkje, waar u de jonge meisjes in uw omgeving mee kunt verrassen.

Het zijn de allerliefste bouquetjes, te dragen op mantel of bont, die men, maakt van wolresten.

U neemt b.v. eenige tinten van oranje, naar geel en rood, of voor vergeet-mij-nietjes, blauw in oploopende tinten.

We beginnen nu met 45 à 50 wollen draadjes in een mooie tint groen te nemen, die dienst doen als steeltjes. In ieder draadje legt u, door middel van een stramien-naald een knoop.

Vervolgens maakt u van de oranje wol om dit knoopje, dat het hartje van de bloem vormt, vijf lusjes, die de bloemblaadjes vormen. Deze blaadjes maakt u nu telkens van een afwisselende kleur, net zoolang tot u een bosje van 45 of 50 bloempjes heeft met afhangende groene steeltjes, die u dan even tezamen bindt.

De beeldigste combinaties zijn hiervan te maken en het is zoo'n gezellig klein geschenkje om in een surprise te moffelen.

Handwerk pleizierig, mesdames!

E. B.B.

 

TREFFERS EN POEDELS

Beau-Geste

Te Aardenburg is een drieling geboren. - Eenige medeburgers hebben de toekomstige nooden van dit gezin voorzien en deze thans eenigszins gecompenseerd door gezamenlijk een huisje met een tuin voor de ouders te koopen. -

(Courantenbericht.)

Ooievaar die zou gaan komen

met zijn vorstelijk cadeau.

Moeder popelde van vreugde,

Vader, die verlangde zoo.

Dagen zaten ze te praten

bij het wiegje van satijn,

't was zoo heerlijk, te beslissen

hoe zijn naampje wel zou zijn.

En de dag was aangebroken,

't groot geluk werd opgewacht,

Vader had voor een verrassing

'n potje bloemen meegebracht....

Toen hij in het ledikantje

drie paar flonkeroogjes zag,

keek hij naar z'n vrouw, die zachtjes

eventjes te schreien lag.

Moeder, laat ons dankbaar blijven,

sprak hij door z'n tranen heen,

laat ook drietjes welkom wezen,

zóó is 't beter dan geeneen.

---------------------------------------

Buiten deze binnenkamer,

waar drie dure wiegjes staan,

hebben goede medeburgers

thans een gouden daad gedaan....

Kinderkoortje met z'n drietjes,

dat het leven. tegenlacht,

't is niet àlles egoïsme

in de wereld, die je wacht!

WILLEM TELL II.

 

HET DAGBOEK VAN PHILEMON ZIJDEWIND

9 November. Ben tegenwoordig niets lekker. Geloof, dat het van mijn tabak komt. 't Is Gers-Portorico met premies. Voor honderd ledige halfpondszakken krijg je 'n bon voor een gratis lijkkoets, wanneer je begraven wordt. Ik heb nu twintig van die papieren hulzen, maar ik schei er mee uit ; heb bange vermoedens, dat ik anders dien "jan-plezier-voor-één-man" eerder noodig heb.

Buitenlandsche politiek wordt fleuriger, sinds de diplomaten aan den verrukkelijken oever van het meer van Genève, den wereldvrede in de luren trachtte te leggen en snoepreis-achtige week-ends, exploiteeren aan de Azuur-kust. Over documenten en vodjes papier lees je bijna niets meer in de bladen, wel over Tanger-zône en Blauwen Nijl ; geeft zonnige impressies en bruine huid.

In een of andere baai is een walvisch geland. In tegenspraak met hun naam, kunnen, dergelijke kolossen, heel slecht op den wal wennen en zoo is 't niet te verwonderen, dat het opgemelde zeemonster, onpasselijk werd en behalve eenige honderden kilo's provisie, twee stoelen, 'n veldbed en een cocosmat uitbraakte. De wetenschappelijke wereld vermoedt, dat dit het dier is, wat indertijd aan Jonas gemeubileerde kamers verhuurde.

10 November. Loop den geheelen dag te rillen. Heb Krimp van Duimen gesproken. Was naar Vlissingen geweest, om chirurg, die 10.000 menschen had geopereerd, geluk te wenschen. Brrrr.... ! 10.000 menschen in 19 jaar tijds slechts ; wie weet hoe lang hij het mes nog wenscht te hanteeren.... en Walcheren is zoo schaarsch bevolkt. Vandaag of morgen is 't mijn beurt ; brrrr. . . .' M'n barbier begon er, tot overmaat van ramp, ook al over te boomen ; echter in schamperen toon. Als hij eens genoteerd had, wie bij hem onder 't mes waren geweest, zou hij al aan 't half millioen zijn toegeweest ; "maar geloof dan maar niet," tierde bij, "dat er 'n ziertje ophef van gemaakt was, hoewel ze hier heel wat minder bloed en geld kwijt geraakt zijn !" Ach ja, er is nu eenmaal veel onrechtvaardigheid op dit ondermaansche. Toen Philips onlangs zijn 10.000sten arbeider in dienst nam, werd hij gehuldigd als den nationalen held, en toen mevrouw Fitter-van Gif haar honderdste daghitje huurde, ontving ze een gloeiend protest van de vakorganisatie !

11 November. Wapenstilstandsdag. Had om 11 uur twee minuten stilte in huis willen hebben, maar er kwam niets van, want toen ik kwart voor elf de kachel bijvulde, viel de kolenkit uit mijn handen en Liesbeth was net in de kamer. Beppie kwam thuis met een gedichtje over stervend boomenloover. 't Rijmde goed, maar ik heb haar niet onduidelijk te verstaan gegeven, dat ze zooiets niet meer mocht doen ; we zijn van veel te nette familie om ons met zulke lichtzinnigheden op te houden. Als ze nu nog over iets degelijks een versje gemaakt had: fiat! Maar over loover.... Wat is dat nu eigenlijk anders dan bladvulling.

12 November. Mijn trouwe courant bracht me heden 'n prachtig bericht uit Nieuw- en St. Joosland, alwaar 'n hond 15 jonge kippen en 2 kalkoenen doodgemaakt heef. De misdaad is voorgevallen op de hofstede van wijlen mej. de weduwe J. M., zoo stond er. Wat 'n geluk, dat die goede vrouw dit niet beleefd heeft ! Breeduitstra kwam aanzeulen met 'n tijding uit Treebeek: "Een inwoner aldaar, bemerkte na het bezoek van den bakker en den slager, dat hij een bankbiljet van fl 25.- miste, dat op den tafel had gelegen. De man verdacht evenwel zijn hond van den diefstal, liet hem opensnijden en jawel, het briefje kwam terecht. De bakker en den slager, zoo zei Breeduitstra, prijzen zich nu zalig, dat zij niet door hun klant verdacht zijn geworden.

13 November. Rusland stijgt weer in mijn achting, 't Volk laat daar tegenwoordig zijn verstand nog werken, zelfs wanneer het in woede ontstoken is, want bij een handgemeen tusschen burger en politie in St. Petersburg, wierpen de eersten met rotte appels en oude schoenen naar hun tegenstanders. Daar kunnen de regeerders van de andere beschaafde rijken, die alsmaar om kostbare nieuwe munitie zaniken, nog iets van leeren.

14 November. Alle oudheidkundigen in de stad ontvingen een dringend telegram van de regeering, om naar Amsterdam te komen. Bij het maken van een bouwput voor het nieuwe gebouw van de Amsterdamsche Bank, zijn scherven van aardewerk gevonden. De noodvergadering was noodig, om subsidies te bekomen, tot aankoop van de diggels. Breeduitstra begreep die activiteit volkomen: nu de nationale aardewerk-industrie op sterven ligt, moet men zuinig op haar overblijfselen worden !

In de haven van Vlissingen is een schip met kurk binnengevallen. De lading is bestemd om er de nieuwe Ferry-boot mee op te vullen. Gegarandeerd is, dat men haar op deze manier drijvend kan houden, bij kalm weer. De deelnemers aan den jongsten proeftocht, ontvingen de medaille van het Carnegie-heldenfonds.

15 November. Op de soos is Krimp van Dulmen begraven onder de bijkans algemeene bespotting. Hij zat bij kris en bij kras te beweren, dat een vriend van hem in Gelderland een haas had geschoten met een gewei van zeven centimeters. Jagerslatijn ? Ik weet 't niet. Tegenwoordig is alles mogelijk. Dezer dagen las ik nog, dat een bijziende Duitsche jonker, die een hert geschoten had, door de vrouw van zijn koetsier in rechten werd aangesproken, om schadevergoeding voor den dood van haar man.

 

VEREENIGINGSNIEUWS.

NOORDELIJKE ZEEUWENBOND

Door den Noordelijken Zeeuwenbond te Groningen, is de eerste avond-bijeenkomst van het seizoen gehouden. De voorzitter, dhr. Mulock Houwer, verwelkomde de leden in de Commissiezaal der Harmonie met een toespraak, waarin hij dooreenvlocht de lotgevallen van het gewest Zeeland en den Bond in de laatst verloopen maanden, om te besluiten met een aanbeveling van Bond in de belangstelling zijner leden in verband met de ernstige beteekenis, die deze in zijn kern bezit.

Dhr. Veersema gaf een beschouwing over "Zeeuwsche bouwkunst", toegelicht met fraaie lichtbeelden. Op fijne wijze analyseerend trok spr. hierbij een parallel tusschen het menschelijk leven en zijne openbaring in de kunst. En wat betreft de wonderwerken, nagelaten uit den tijd, aan de Renaissance voorafgaand, liet hij daarnaast gevoelen de groote invloed der Vlaamsche meesters in Zeeland. In het bijzonder stond dhr. Veersema stil bij den St. Lievensmonstertoren te Zierikzee, die niet eens tot een derde gedeelte van de bedoelde hoogte tot uitvoering is gebracht en die, evenals de toren der kathedraal te Antwerpen, ontworpen door een der leden van de familie Keldermans, verwantschap daarmede in zijn wezen vertoond zou hebben, maar ook deze zoowel in stoutheid van conceptie als in hoogte aanmerkelijk zou hebben overtroffen. De avond werd besloten met een tooneelvoorstelling in Zeeuwsch dialect, uitnemend in karakter gehouden.