Vorige nummer | Volgende nummer | Overzicht | Online zoeken |
MEDEDEELINGEN.
In het vorig nummer hebben wij de uitbreiding van "Ons Zeeland" aangekondigd en er tevens kennis van gegeven dat dezer dagen wederom een groote prijsvraag voor onze abonné's in zee gaat. Deze prijsvraag komt voor in een reclame van ons blad, welke door de geheele provincie van huis tot huis wordt verspreid. Aan de prijsvraag kunnen deelnemen onze abonné's die ook na 1 Januari a.s. nog abonné blijven, en zij die zich nu als abonné opgeven. De prijzen zijn: 1e prijs fl 100.- en tien prijzen van fl 10,-. Wanneer meer goede oplossingen binnen komen, worden de prijzen bij loting toegewezen. Zoodra ons reclame-blad door de geheele Provincie is verspreid, zullen we dat in ons blad aankondigen en kunnen abonné's, die dan soms geen exemplaar in hun bezit hebben gekregen, alsnog een exemplaar bij de Administratie aanvragen.
"Ons Zeeland" zal dus voortaan verschijnen met 24 pag. binnenwerk. Een vooruitgang die te meer opvalt, wanneer we bedenken dat in het begin, dus 3 jaar terug, het blad uitkwam met 16 pagina's en dan in hoofdzaak bedoeld was als orgaan van de Zeeuwsche Vereenigingen in Nederland. Vergelijken we dit nummer met een onzer eerste nummers, dan valt de groote vooruitgang direct op. Zoowel kwalitatief als kwantitatief is "Ons Zeeland" steeds vooruit gegaan. Alleen, de abonnementsprijs is steeds dezelfde gebleven ! Doch nu doet zich de noodzakelijkheid voor, den abonnementsprijs met ingang van 1 Januari a.s. te verhogen tot fl 1,50 per kwartaal, voor Nederl. Indië fl 2.- en voor overig buitenland fl 2.50 per kwartaal.
Wanneer onze abonné's zelf even nagaan hoe "Ons Zeeland" steeds meer en meer gaf, zullen zij begrijpen dat deze luttele verhooging noodzakelijk is, ja, zullen zij zich afvragen hoe het mogelijk is om zooveel te geven voor zoo weinig geld.
Zeer geachte lezeressen en lezers, wij verwijzen U naar het van ouds bekende spreekwoord over de vele kleintjes die samen een groote maken. En onze oplage stijgt, stijgt, stijgt ....
Het Kerstnummer van Ons Zeeland zal dit jaar eerst in de Kerstweek verschijnen en wordt geheel gratis aan
alle abonné's toegezonden.
DE ADMINISTRATIE.
DE ZEEUWSCHE WEEK
Storm op zijn doorreis ; koemelk in den bietentijd ; onze bedrijfsautohouders bijeen ; de verbinding met Zeeuwsch Vlaanderen blijft op Zondagen zooals ze was.
De storm, die de vorige week op verschillende plaatsen in ons land en ook daarbuiten groote verwoestingen aanrichtte en tal van menschenlevens opeischte heeft zijn weg ook door Zeeland genomen. Vrijdagavond en gedurende den daarop volgenden nacht bulderde ook over de Zeeuwsche steden en dorpen de orkaan. Zaterdagavond zullen velen met ongewonen ijver het lijfblad opengeslagen hebben om na te gaan welke schade de storm in de naaste omgeving veroorzaakte. Natuurlijk, want de eigen omgeving ligt toch altijd het naast aan het hart. Men zal moeten toegeven, dat onze provincie ook dezen storm wederom met bravour doorstond, menschenlevens waren er Zaterdagmorgen niet te betreuren en de materieele schade beperkte zich bijna overal tot het verlies van enkele boomen, wat schoorsteenen, een aantal dakpannen en ruiten.
Gezien de kracht van den jongsten storm mogen we alleszins tevreden zijn.
Slechts één ongeval van eenige importantie heeft hij op zijn geweten. Bij Wolphaartsdijk reed n.l. de autobus die den dienst Wolphaartsdijksche veer- Middelburg onderhoudt in de sloot, tengevolge waarvan twee der inzittenden vrij ernstig gewond werden. Het is wel merkwaardig, dat deze dienst in den laatsten tijd zooveel déveine heeft. Een paar maanden geleden verbrandde een der autobussen op den weg Middelburg-Vlissingen, een paar dagen later reed een andere bus van dezen dienst een motorspan aan op het Sloe en nu dit weer. Het lijkt er op, of niet alleen de storm aan het laatst gebeurde debet is.
Over de materieele storm-gevolgen zullen we hier verder niet uitweiden. De couranten hebben er al in geuren en kleuren van verteld, en zooals gezegd, alles bijeen genomen en vergeleken bij de elders aangerichte schade, was het sop de kool niet waard.
Een dezer dagen vroeg iemand of het ons niet was opgevallen, dat Zeeland bijna nooit erg geteisterd werd door stormen. "Hoe het komt", aldus onze zegsman, "weet ik niet, maar veel heeft de wind hier niet in te brengen".
We kunnen deze meening moeilijk onderschrijven. Als men denkt aan de stormvloeden uit vroeger jaren, aan den strijd die men hier nog steeds tegen water en wind te voeren heeft, dan is onze positie lang niet onverdeeld gunstig.
x
De suikerbiet heeft al menigen Zeeuw uit het evenwicht gebracht. In den bietentijd zijn tal van onze wegen groote modderpoelen, oneindig glibberige paden met hier en daar een stukje vasten bodem, ware glijbanen, waarop het bijna levensgevaarlijk rijden is in voertuigen die op een modern wegdek berekend zijn. Behalve automobilisten, motorrijders en fietsers (gezworen vijanden van de biet) heeft dit suikerige product nu nog een tegenstander gekregen, n.l. de melkdrinker. Ongelooflijk ? Toch waar. In een onzer bladen kwam kortgeleden een ingezonden stuk voor, waarin een medicus uit Middelburg zich beklaagde over de afschuwelijk smakende melk gedurende den bietentijd, het schijnt dat de melkveehouders hun koeien dan afval van bieten voeren, en dat dit voer aan de melk een niet door iedereen gewaardeerd smaakje en geurtje verleent. De medicus was over de kwaliteiten van deze "bieten-melk" niet gesticht en hij hoopte dat de Zeeuwsche zuivelconsulent aandacht aan de kwestie zou schenken. Verder adviseerde hij iedere huisvrouw zulke melk te weigeren,
Als de huisvrouwen het advies opvolgen, krijgen we dus binnenkort in ons midden een soort melk-uitsluiting, met behulp waarvan den landbouwer geleerd moet worden dat het niet aangaat hoogere winst te maken (bietenafval is een goedkoop voer) ten koste van de kwaliteit van het witte koe-vocht.
Als de huisvrouwen het advies opvolgen....
Zoo ver zal het evenwel niet komen, want de huisvrouw houdt over het algemeen niet van moeilijk door te voeren maatregelen, die bovendien een groote konsekwentie verlangen.
We voorzien dat de medicus in den bietentijd zich met naar bieten smakende en riekende melk tevreden zal moeten stellen.
Tenzij de zuivelconsulent of de keuringsdienst van waren de opvatting deelt, dat deze melk geweerd moet worden.
x
Te Middelburg heeft de vorige week een vergadering plaats gehad van den bond van bedrijfsautohouders in Zeeland. In deze bijeenkomst kwamen verschillende onderwerpen aan de orde. Ten eerste het tollenvraagstuk. Ten tweede de nieuwe wegenwet, die de B.B.N. toejuicht, omdat daardoor spoedige verbetering van wegen en nuttige aanwending van de gelden der wegenbelasting kan worden verwacht. Ten derde de voorgestelde mogelijkheid van eene gemeentelijke verteringsbelasting en afschaffing van de wet op de personeele belasting, waarbij men bepleitte dat alle auto's die voor het bedrijf worden gebruikt, dus niet alleen vrachtauto's, buiten het bereik van den fiscus zullen vallen. Tenslotte het door de Vereeniging van locaalspoor- en tram-wegen aan den Minister van Waterstaat gedane verzoek om een concessiestelsel voor het openbaar goederenvervoer per auto in te voeren, dat volgens den heer Rauh zeer onbillijk zou zijn. Opdracht werd aan het hoofdbestuur gegeven, zich tegen inwilliging van dit verzoek met klem te verzetten.
Bij de bespreking van een en ander werd o. a. gevraagd hoe de B.B.N. denkt over de invoering van een tol op de Thoolsche brug, waarop de heer Rauh antwoordde, dat hij hulde brengt aan de gemeente Tholen voor wat zij geheel alleen tot stand heeft weten te brengen. Getracht zal moeten worden met behulp van rijk en provincie den tol zoo spoedig mogelijk afgeschaft te krijgen. Toch is een brug met tol nog veel beter dan het veer, waarvoor men ook betalen moest en wat voor een veer was het dan nog.
Met het laatste en met de hulde aan Tholen gebracht, kunnen we ons volkomen vereenigen.
Iedereen die gebruik maakt van de nieuwe verbinding, zal met liefde het penningske offeren, dat Tholen zeer zeker niet missen kan.
x
In de jongste vergadering der Provinciale Staten, die, terwijl we dit schrijven, nog niet beëindigd is, kwam o. a, de verbinding met Zeeuwsch-Vlaanderen ter sprake, inzonderheid zooals deze op Zon- en Feestdagen is. De lezer weet, dat we het daar, naar aanleiding van een verzoek van vele bewoners van Z.Vlaanderen aan Ged. Staten om deze verbinding te verbeteren, al eerder over gehad hebben, en dat we haar onvoldoende achten. Diverse leden van Provinciale Staten hebben de kwestie besproken en daarbij werd de Zondagsrust natuurlijk niet met rust gelaten. Enkele leden kantten zich tegen iedere uitbreiding van de bootdiensten op Zondag, zelfs toen werd aangevoerd dat de menschen van den overkant bij een slechte verbinding hun heil eerder in België dan in het eigen land zullen zoeken, en ondanks de bewering dat uitbreiding in het belang van den handel was. Een der leden stelde zelfs voor om de diensten op Zondag terug te brengen van 3 tot 2. Deze poging tot verslechtering werd gelukkig met een Grote meerderheid verworpen.
Intusschen is het ook thans weer niet tot een uitbreiding gekomen, hetgeen door velen met ons betreurd zal worden.
'T LAND VAN D'OVERKANT
door
LEO VAN BREEN
II.
Wanneer men Zeeland vanaf het water ziet, denkt men onwillekeurig : Land, wat ben je klein. Maar nu ik door Z. Vlaanderen's velden tram, denk ik : Land, wat ben je groot. Men ziet hier in eindelooze verten ; weiden, bouwland, weiden, en overal de eindeloosheid van den blauwen zomerhemel.
We zijn nu in Axel aangekomen, een plaatsje waarvan niet heel veel te vertellen valt. Het is levendig, heeft een dorpsch aspect en is voor een groot deel protestant. Er is hier maar één bijzondere attractie : de molen. Een gewone molen uit de 18e eeuw, waarvan men de kap heeft weggenomen. Hij is min of meer bekend geworden door een vermaarde spookgeschiedenis, waarover eenige jaren geleden nogal geschreven is.
We klimmen moeizaam naar boven, minder met het doel om eventueele spoken in Ons Zeeland te kunnen introduceeren, dan wel om van het mooie panorama te genieten, dat de z.g. "kapzolder" geeft.
Men schijnt in Axel niet alleen pret-, maar ook kunstlievend te zijn. De eerste karaktertrek toont zich in het drukke bezoek aan de dansgelegenheden, die met de Pinksterdagen goede zaken maken en het concours hippique, dat sterk den indruk maakt, een gokpartij te zijn. Immers het programma vermeldt bijna driemaal het aantal paarden, dat in werkelijkheid aanwezig is. Maar desondanks schijnt het talrijke publiek zich uitstekend te amuseeren.
Dan de kunstlievendheid. Wanneer men naar Axel gaat, verwacht men niet op een prima-uitvoering van Shakespeare's Hamlet te worden getracteerd. Het Nieuw Gentsch Tooneel, dat zich door zijn Shakespeare-vertooningen een zeer goeden naam heeft verworven, had hier den tweeden Pinksterdag een openluchtvoorstelling georganiseerd, die zeer in den smaak viel en druk bezocht werd.
Dit zijn zoo de Pinkster-genoegens van Axel. Met de mentaliteit van een deel der bevolking maakten we op een eenigszins ongewone wijze kennis. Het ongeluk wilde nl., dat we op een mooien avond met de auto van onzen gastheer op 'n binnendijk bij Axel van het goede spoor raakten. Bij een scherpe kromming vloog de auto uit den bocht en strandde in de struiken, die langs den dijk zijn geplant. We waren in een benarde positie. Ongerekend het feit dat de auto ieder oogenblik in de diepte kon storten, leek het ook onmogelijk den wagen weer op den goeden weg te krijgen.
Maar er daagde spoedig hulp op. Een groot aantal boeren uit den omtrek, die waarschijnlijk de gelegenheid wilden aangrijpen, de Pinksterdagen buiten den gewonen sleur te willen doorbrengen, stroomde op de plaats des onheils samen.
't Begon met hatelijke opmerkingen
"'t Zâ sente koste. . . . " zei er een.
"Wâ vast zit, zit vast", profeteerde een ander. Een evenmin optimistische stem merkte op : "Die krieje d'r in gin 'onderd jaer uut".
Een dikke boer met een rood opgezet gezicht, werkte zich uit de menigte naar voren.
Dreigend keek hij van den een naar den ander en zei : Die kom nie' los. Jan, alt de paerden is". Dit laatste gold den knecht, die op een drafje wegholde. Wij accepteerden dankbaar de aangeboden hulp. De pessimistische beschouwingen namen we maar niet serieus. Zoo is een boer. Elk voorjaar zegt hij opnieuw : er komt niks van den oogst, en toch bewerkt hij even welgemoed het land.
De knecht kwam terug met paarden, touwen, kelderwinders ; alles te zamen een onstellende hoeveelheid materiaal.
Jongens, er werd gewerkt ! leder die een paar handen aan z'n lijf had, trachtte die te gebruiken. Maar het ging niet makkelijk.
"Zie nou eens", zei een van m'n vrienden, die economisch-filosofisch is aangelegd, "je kunt merken dat er geen organisatie is. Ieder werkt hier op z'n eigen houtje." - En het was zoo. Maar de organisator, die ons uit den nood zou helpen, was al in aantocht. De man met de snor! Overigens was er niets, dat de aandacht naar hem zou hebben getrokken, toen hij met een vervaarlijke snelheid op zijn fiets kwam aanpeddelen. Hij stopte plotseling, overzag met een kennersblik de situatie en een oogenblik later schalde zijn stem boven het rumoer uit. De bevelen volgden elkaar op en het duurde niet lang of de auto stond op den weg. Maar toen begonnen de moeilijkheden pas.
M'n vriend, bestuurder van de auto, had als een weinig verklaarbare, maar in ieder geval onvoorzichtige voorzichtigheid een ander als de eigenaar van de auto genoemd. Ongelukkigerwijze was het nummer aan een der omstanders bekend, en toen de dikke boer dit hoorde, brak er een onweer los.
"Wâs dâ noe," schreeuwde hij buiten zichzelf, "most ik julder daer noe vor 'ellepe, dâ julder me staê te beliege!" 't Was waar, Maar gedane zaken nemen geen keer. Het was onmogelijk den boer aan het verstand te brengen, dat hier niet van voorbedachten rade sprake was. M'n vriend werd zenuwachtig, vooral toen de ons omringende boeren in algemeene ontstemming begonnen op te dringen, en toen een van hen schadevergoeding voor z'n platgeloopen aardappelveld eischte, weigerde hij kortaf. Wees voorzichtig. Want nu steeg de woede tot razernij. Met eenige moeite gelukte het mij den storm te bezweren. Maar de verleende hulp moest duur betaald worden. (Uit vrees voor verdere moeilijkheden, accepteerde ik zwijgend het geëischte. Maar die ouwe. dikke boer ! Toen ik zoo grif toestemde, kwam er toch èven een zachtere stemming bij hem boven. Hij draaide zich een halve slag om, sloeg z'n oogen neer, en gromde : "Doet d'r maer twee gulden of."
Zoo gebeurde het. En het volk trok af.
Maar zie : toen ik het géld te voorschijn haalde, keek hij er met een somber gezicht naar, bedacht zich langen tijd voor het aan te nemen, en zei met ,een hoorbare inspanning : "Geê 't un 'elt maer". De helft. Ik keek hem eens aan. Maar hij mij niet. "Nee," zei ik koel, "je hebt dat gevraagd, dus betaal ik het." Zwijgend nam hij het aan en zichtbaar beschaamd draaide hij zich af.
Zeker, hij had te hoog getaxeerd, althans volgens zijn berekening, want wat de mijne betrof, ik was van meening, dat zij er maar heel normaal mee betaald waren. Misschien is dit een les geweest ? lk weet het niet en het doet er ook niet toe.
Ik heb door dit voorbeeld alléén eens even een ander licht willen laten vallen op een karaktertrek van den boer, die dikwijls anders begrepen en voorgesteld wordt, dan ze in werkelijkheid is.
SPREKENDE WAPENS.
De heer B. J. de Meij te Ritthem schrijft ons :
Mag ik zoo vrij zijn om aan het artikel van Jan Vermeer over: Sprekende wapens van Zeeuwsche gemeenten eenige andere voorbeelden toe te voegen ? Krabbendijke heeft in zijn wapen drie krabben en Duivendijke drie duiven, terwijl in 't wapen van Kapelle twee kapellen (kerkjes) voorkomen.
Voorts is het wapen van Kleverskerke een klauw van een vogel, daar vroeger de naam moet geweest zijn Klauwerskerke. Koudekerke heeft tot wapen een kerk in den kouden winter. De koude moet te zien zijn aan den bladerloozen boom, die bij de kerk staat. Het wapen van Gapinge is een gaper, zooals men die ook wel eens boven de deur wan een drogistenwinkel ziet.
Het oude wapen van Oostkapelle is een kerk of kapel, waarachter de zon in 't Oosten opkomt. Het oude wapen van Serooskerke (W.), dat nog te zien is op het schild, dat een klimmende leeuw vasthoudt, op het kerkhek, is een kerk met 3 rozen. Dit wapen is echter, zooals vele sprekende wapens, geheel foutief. De naam Serooskerke heeft niets niet rozen te maken. De oude naam was 's Heer Alaerdskerke. Tusschen 1300 en 1500 veranderde die naam aldus Alaert-, Olaert-, Olert-, Oirt. Zoo is uit 's Heer Alaerdskerke ontstaan 's Heer Oirtskerke, Seroirtskerke en Serooskerke. De volksmond zegt nog Stroskerke, evenals voor 's Heer Arendskerke Straaskerke.
UIT EEN JEUGD
Herinneringen aan Zeeland
door
JAN R. TH. CAMPERT.
VI.
Dezen zomer nog verbleef ik voor enkele dagen in Middelburg, opnieuw ondervond ik dat van deze plaats op mij een krachige, diepe werking uitgaat.
ik heb het elk jaar, dat ik er kwam, weer ondergaan de rust, de groote en goede rust die over je valt, zoodra je het station uitkomt. Voor weinige uren nog sloeg het leven heftig en gejaagd om je heen, en de treinreis had deze emotie nog niet weten te doen stillen, maar één voetstap in Middelburg en. . . het wonder is geschied.
In den avond kom je er aan. Het schemerende licht van den zomer-avond valt over het stadje en hult het zacht en omzichtig binnen zijn verteedering. Tegen den diep-blauwen hemel spitsen de silhouetten : de Lange Jan, slank en recht, het Stadhuis, grillig kantwerk. De stilte komt je overweldigend tegemoet, veroverend en je weet plotseling : dit is 't, hiernaar heb ik verlangd temidden van het jagend geweld der groote steden, naar deze rust die nu voor korten tijd mijn hart en mijn geest in beslag zullen nemen. Je ontdekt onmiddellijk Middelburg, het wèzen der stad en je moèt mee, het laat niet van je af....
Langzaam loop je de Stationsbrug over, over het breede kanaal, het water dat effen, met af en toe een nauwelijks-speurbare rimpeling, en helder den avondhemel weerspiegelt. Een eerste ster begint te flonkeren, stràlend en ver. Langs het water staan de boomen zwijgend en geduldig als trouwe wachters, enkele schepen liggen er gemeerd.
Dan ga je de stad binnen. Ik zal u nooit kunnen verklaren wat het wonder van deze plaats is. Men voelt het of men voelt het niet, men is er vatbaar voor of het gaat resoluut langs u heen. Maar voor wie ontvankelijk is voor deze sfeer van stilte en rust, beteekent het veel. Het wordt hem een onmisbare factor in zijn leven, en met alleen zoo iemand wil ik door Middelburg dwalen. Over de Abdij, langs den Dam, over de bolwerken en langs de singels.
Voor mij heeft zoo'n wandeling alles van een bedevaart. Dáár ging ik op school. In die nauwe straat niet de zoo hoog-lijkende huizen, en in diezelfde straat had je de bureaux van de krant, waarvoor wij ons verdrongen in mijn schooljaren om de oorlogsbulletins te verslinden. Tusschen Algebra en Fransche grammaire een hap wereldoorlog : "Ze staan voor Verdun ! Wedden dat de Duitschers over 3 weken in Parijs zitten?"
En dan kom je op de Balans met z'n Kantongerecht en z'n St. Joris èn.... z'n klein-genoeglijk bakkerswinkeltje, waar we in het vrij kwartier koeken en chocola veroverden. Nog verder, links de poort door.... de Abdij.
Als ik over de Abdij spreek, raak ik bij mezelf een teere snaar aan. Daar, en dáár alleen, beluister je het hart der wereld. Onder de hooge boomen, tusschen de oude, massieve gebouwen besloten, hangt de stilte: zuiver en ongerept. De rest valt waardeloos weg. Het heeft geen zin en geen beteekenis meer.
In den zomer-avond weerklinken je trage voetstappen ongewoon hard. Ga zitten, er staan lage, houten banken. Door het dichte loover zie je hier en daar de lucht, er zijn meer sterren ontbloeid en ginds wordt waarachtig een straatlantaarn ontstoken. Een late vogel slaat, dan valt de stilte diep en onontkoombaar. Je bent alleen, zóó alleen. Wat ter wereld verliest niet zijn beteekenis binnen het ongestoord bestek van deze rust, van dezen avond, van dit levend wonder? Aan deze sfeer raak je verslaafd en slechts met moeite kan je je ontrukken aan den ban die je hart gevangen houdt.
Rondom de stad liggen de bolwerken. Zij omvatten haar als een kostbaar juweel. Donker slingeren de paden van brug tot brug, stijgend en dalend, langs het lager-liggende water. Wees stil, want hier is het rijk der beminden. Het zou u nooit vergeven worden, wanneer hier anders dan gefluisterd werd. De laantjes zijn vervuld van gefluisterde en verzwegen geheimen. Een zoen, een zachte lach, de koestering van een hand.... de verliefdheid ademt hier licht en mysterieus. Ik kan geen kwaad van de bolwerken hooren ! Er hangt steeds een geur alsof er eeuwig en altijd de meidoornen in bloei staan. En buiten een even eenzame en sentimenteel-gestemde ziel als ik ontmoet gij er enkel elkaar-teeder-omstrengeld houdende paren. Het is er altijd Mei, zelfs in het hartje van den winter en voor lieden boven de 30 (uiterste grens) moest deze wandeling verboden zijn. Als je er niet in je qualiteit van verliefde wandelt, heb je er niets te maken en stoor je "den kleinen, koesterenden gloed der paren". Ga mee, de brug over, laten wij deze gevaarlijk zône ijlings ontvluchten, want het zoet vergif zal straks zich ook aan u kenbaar maken. Kom mee, vóór het te laat is, naar de singels, want daar, op de grenzen van stad en land, wordt de goede rust weer hervonden. Daar vormt het lage hout geen donkere boschages, daar hangt geen meidoorngeur, maar de koele wind aanstrijkend van over het land, brengt de geuren van weiden en akkers. Daar spant de hemel tenminste weer zichtbaar boven je en ziè : allerwegen nu fonkelen de sterren boven de goede veste Middelburg....
DE SCHELDE-ZENDER
Hallo, hallo........
Hier is het draadloos uitzendstation de Schelde-Zender........
Vindt u het interessant, te hooren
- dat het Utrechtsche provinciale studentengenootschap "Zeeland" in Middelburg zijn 40-jarig bestaan kwam vieren. Per autobus werd een tocht gemaakt naar Veere. Als ieder goed jubileum eindigde het lustrum met een zwaar diner.
- dat de locaalspoorweg onder Kloetinge een auto uit Dubbeldam aanreed. Bij uitzondering gelukte het ons trammetje niet, persoonlijke ongelukken te veroorzaken. Het aangereden vehikel werd zwaar gedemonteerd.
- dat in Tholen de heer S. L. Schot in de bloemetjes werd gezet ter gelegenheid van zijn 25-jarig voorzitterschap van de Visschersvereeniging "Helpt Elkander".
- dat onder 's Heer Hendrikskinderen een man, belast met den aanleg van de rijkstelefoonkabel tusschen Roosendaal en Middelburg, een klap van een lier kreeg. De getroffene werd met een gespleten neus en met andere ernstige verwondingen aan het gezicht, in het ziekenhuis te Goes opgenomen.
- dat in Axel een 2 1/2 -jarig kind een hoeveelheid kokende thee over het lichaam kreeg. In deerniswekkenden toestand werd de kleine naar een zieken-inrichting vervoerd.
- dat de vorige week in een tuin te Oud Vossemeer voor de tweede maal rijpe frambozen geplukt zijn. Of we ook een mooien na-zomer hadden !
- dat op zekeren nacht van de kiosk, staande aan de tramhalte te Souburg, een hoeveelheid sigaren, chocolade en sigaretten naar onbekende oorden overgebracht werden. De verdwenen waar verplaatste zich naar de vrijheid door een ingedrukte ruit.
- dat in de jongste gemeenteraadsvergadering te Goes twee der twee wethouders tegen hun eigen voorstel stemden inzake subsidieering van bijzondere bewaarscholen. En toch zijn er nog die meenen, dat de politiek niet zoo moeilijk is als wel lijkt.
- dat vanwege het polderbestuur van Walcheren omstreeks 100 zware olmenboomen, die den straatweg Brigdamme-St. Laurens sierden, geveild zijn. Hierdoor zal een mooie laan van den Domburgschen weg verdwijnen. Ziekte, o. a. wegens gas- en waterleidingbuizen in de onmiddellijke nabijheid der wortels, is de oorzaak. Er zullen nieuwe boomen worden geplant. Ook het traject Serooskerke - Oostkapelle van denzelfden weg zal veel van zijn aantrekkelijkheid verliezen, aangezien de Westelijke berm grootendeels zal worden kaalgehakt ten behoeve van den aanleg van een breed rijwielpad. - Weer een paar brokjes natuurschoon, die ten doode zijn opgeschreven.
- dat de restaurantie van het Oude Manhuis te Goes voltooid is.
- dat de storm te St. Laurens een courantenbezorger in de sloot dreef. De man kreeg een nat pak, een aantal lezers geen nieuws dien avond.
- dat de gemeenteraad van Haamstede besloot een paar lantaarns en een zweep aan te schaffen voor de gemeentelijke lijkkoets.
- dat de winkeliersvereenigingen te Goes een adres tot den gemeenteraad richtten, waarin ze aandringen op eenige wijzigingen in de verordening op de winkelsluiting. Berouw pleegt steeds na de zonde te komen.
- dat de kerkeraad van Arnemuiden 24 Januari 1580 iemand berispte, omdat hij op een bruiloft.... gedanst had. Reeds toen blijkt men ingezien te hebben, dat het huwelijk niet altijd pas geeft tot vroolijkheid.
- dat de afdeeling Zeeland van den Vrijheidsbond voor de a.s. verkiezingen van leden der Tweede Kamer een compromis zal aangaan met de afdeeling Gelderland.
- dat de directie der brandweer te Hoedekenskerke f 100,- ontving van enkele brand-assurantiemaatschappijen, omdat ze zoo voortreffelijk een begin van brand den kop indrukte. Waarom onderhouden de assuranties eigenlijk overal in het land de brandweerlieden niet ?
- dat de politie nog steeds zonder resultaten zoekt naar den Belg, die onlangs te Sluis mej. R. om het leven bracht.
- dat ook in Haamstede vele zieke iepen gerooid moeten worden.
- dat de Zeeuwsche bakkers in Middelburg op een tentoonstelling concurreerden met de producten van hun bak-talent. De expositie had een vreed(t)zaam verloop.
- dat de gemeenteraad van Goes besloot de kermis en de toondagen niet af te schaffen. Een uur nadat de beslissing gevallen was, waren de exploitanten van kermis-inrichtingen op de markt bezig om hun tenten en kramen op te stellen.
- dat het omroep-orkest van de bekende A.V.R.O. in Middelburg een uitvoering gaf.
- dat de arbeiders aan de suikerfabriek te Sas van Gent besloten niet in staking te gaan.
- dat de tram van Schoondijke naar IJzendijke een 4-jarig meisje overreed. Het kind werd levensgevaarlijk gewond.
- dat voor de Rechtbank te Middelburg terecht stond de chauffeur van den vrachtauto, die te 's Heerenhoek een plots den weg overstekend jongetje aanreed. De dood trad daarbij direct in. Het O M. eischte vrijspraak.
- dat Ged. Staten aan het RK. Parochiaal Schoolbestuur te Kwadendamme vergunning verleenden tot het bouwen van een jongensschool.
- dat de commissie voor de restauratie der Groote Kerk te Goes van den zoo langzamerhand bekenden onbekenden gever wederom f 1000.- ontving.
- dat de openbare leeszaal in onze hoofdstad met een nieuwe studiezaal uitgebreid werd.
- dat te Vlissingen binnenliep het stoomschip "Smyrna", dat in het Kanaal het Lethlandsche schip "Alice" in den grond voer. De "Smyrna" had enkele leden der bemanning van het gezonken schip aan boord. Bij het binnenvaren te Vlissingen werd de Sluis beschadigd.
- dat te Middelburg Maandag a.s. de Woningstichting "Volksbelang" haar 10den jaardag zal vieren.
Wij sluiten nu tot volgende week Vrijdag........ Adieu ........
TREFFERS EN POEDELS
AQUA POMPA.
(Rhapsodie in A-mineur).
't Is in 't Zeeuwsche-Vlaamsche landje
altijd nog een zware strijd
pro en contra waterleiding
en dat geeft veel narigheid. -
Waterleiding móét er komen,
nette-steden-burgerplicht,
maar.... is er wel leidingwater,
dáárop is de strijd gericht. -
Staat er water ?, vraagt de eene,
Water stáát er !, zegt Den Haag,
ja, maar staat er láter water ?
is de waterpratersvraag. -
Laat er later water wezen
voor de watermaatschappij,
maar zal 't water straks niet zout zijn
door ons water-staatje's klei ?
Want hoe is - vervolgt men - wel de
staat van 't water, dat er staat?
(Willem Tell zou adviseeren :
vraagt het den Rijkswaterstaat !)
Waterstaat die kan het weten
hoe het met het water staat,
die vindt wel een waterkrater
die voor lange tijden baat. -
Maar intusschen krijgt men ginder
'n waterkater door die vraag
en (van 't dak) zoo tusschenbeien
katerwater in de maag. -
In het land der waterflaters,
waterstaters, waterhaters
blijft men zonder water staan,
met dat al moet er nog heel wat
water naar de zee toe gaan,
vooraleer het water klatert
uit de Vlaamsche waterkraan. -
WILLEM TELL II.
HET DAGBOEK VAN PHILEMON ZIJDEWIND
14 Nov. - Voel me gedrongen om een rectificatie op te nemen. Voor eenige dagen heb ik neergepend, dat Hoover de stemmen van de dames in de Vereenigde Staten kreeg uit medelijden. Daar is niks van aan. Om de waarheid te zeggen, vond ik die sentimentaliteit eenigszins vreemd voor dollarprinsessen. De voorkeur sproot voort uit zakelijke voldoening, die nu een uitweg vond in practische dankbaarheid. Hoover is namelijk de uitvinder van de electrische stofzuigers. Aldus Liesbeth, die een vergadering van de huisvrouwenvereeniging bezocht had. lk heb dadelijk deze wetenswaardigheid tegen Breeduitstra verteld. Die lachte er om. Vóór Hoover, zei hij, 't woord stofzuiger zeggen kon, liepen de olifanten al met zoo'n ding aan hun kop. Het verhaal in dezen vorm bij Krimp van Dulmen opgedischt. Veel succes. 't Komt in 't leven maar op combineeren aan, zou dokter Watson zeggen (die wist dat weer van Sherlock Holmes).
15 Nov. - Uit de Kamerdebatten gelezen, dat dhr. Heemskerk ds. Lingbeek dood verklaard heeft. Nederland is toch wel een stuk vóór bij Servië ; daar schieten ze elkaar dood in 't Parlement. Op advies van den postdirecteur heb ik mijn oude winterjas opgezocht en een klagelijk-armoedig gezicht voorgedaan, evenals hij. Er hangt salaris-herziening in de lucht, voor de wachtgelders schiet er allicht ook een groen blaadje over, dus speel je rol naar behooren. Politiek, politiek is overal mijn vrinden ; 't is de vraag slechts wie de scha, wie de winst kan vinden.
In de stad gaat 't praatje dat dhr. Zuignap, redacteur van ons plaatselijk blad, een schaar heeft geconstrueerd, die van twee kanten tegelijk knipt. Men gelooft, dat dit de grootste uitvinding in het dagbladbedrijf is sinds de ontdekking van de linotype-machine.
16 Nov. Volgens de laatste berichten wordt de kermis te Goes niet afgeschaft. We hebben die kwestie in "Taveerne Stortebeeker" eens grondig behandeld. Krimp van Dulmen vond het een onlogisch voorstel voor die gemeente. Goes staat er voor bekend, dat het een vereeniging heeft die alles op haren en snaren zet om vreemdelingen binnen de veste te krijgen ; die vereeniging heeft de sympathie der geheele bevolking en nu wilde een groot deel dierzelfde menschen het verkeer van vreemdelingen weren. Niet consequent is zooiets. "Jullie kletst", zei Breeduitstra, "'t Was geen onlogisch voorstel, maar een liefdeloos voorstel. De Goessenaren die zich liever niet op eigen kermissen vertoonen, kunnen nog naar Middelburg, maar wat moeten de Middelburgers, die in gelijke omstandigheden verkeeren beginnen, wanneer Goes hun de kans ontneemt. Altijd even schrander !
17 Nov. - Wat een ruïne in de stad. De Zuidwester heeft even vroolijke keuken gespeeld. Tien woudreuzen in ons plantsoen zijn bij den grond afgeknapt. De burgemeester heeft vrijwilligers opgeroepen om den chaos op te ruimen. Stond op 't punt om te hulp te schieten, toen ik de vrienden ontmoette. Weg goede voornemens. Zijn een boom gaan opzetten in "Het varken met de sirene". Ons plaatselijk muziekkorps "Trommele Tamboers", heeft gister te Klaaswaal een échec geleden. Niets dan tweede prijzen. Heb directeur van der Wuppen gevraagd wat of daar de reden van was. "Valsch gegaan", zei-ie, Nobel van hem ; dergelijke eerlijkheid tref je weinig aan in de wereld der musici. Onze luidspreker weigerde heden dienst. 't Is zoo stil in ons stadje !
18 Nov. Neen, de tegenwoordige jeugd erkent geen traditie meer. Vandaag heb ik met Wybo het familie-archief eens geordend en hem met wijdingsvolle eerbied verteld van wijlen onzen oud-oom te Bloemendaal, die vermaard was om zijn origineele toespraken en wegens een absoluten haaruitval en zijn populariteit, algemeen bekend was als Karel de Kale. In 1872 zou hij zeker een Karnercandidatuur hebben gekregen, indien niet de kliek van de tegenpartij een relletje had verwekt, waarbij hij 't zaaltje uit gesmeten werd. Ik zat 't met vochtige oogen te vertellen en weet je wat Wybo, die aterling zei : "Dat zal dus de eerste draadlooze uitzending geweest zijn !"
De luidspreker, die nog weigerde, naar den reparateur gebracht.
19 Nov. - Ben met Mr. Mierick van Peuteren, die een introducée mocht meenemen. naar de feestvergadering van het Wetenschappelijk Genootschap geweest. De voorz. zei in zijn speechje, dat hoe meer 'n mensch wist, hoe duidelijker je begreep, dat je niets wist. Nu dat is overdreven, want reeds in de eerste klas der lagere school zei de meester van hem en van mij, dat we de domsten waren. De redenaar van den avond sprak over zymosis in karnemelk-extracten. Gelukkig vond hij 't niet erg, dat onder zijn lezing gesproken werd, zoodat ik nog een aardig gesprek kon voeren met mijnheer Naaf, die veel in 't Lunapark van de Nenijto was geweest.
20 Nov. - Jossie vroeg me vandaag heel naief of er in den hemel ook nog processen voorkwamen. Heb de kwestie op de soos ter sprake gebracht. Neen zei Breeduitstra, want er zijn geen advocaten in. Mr. Mierick is kwaad weggeloopen. Harde waarheden, nietwaar....
SPORTIMPRESSIES
Voetballend Zeeland.
Voetballend Zeeland omvat nog heel wat meer dan de Zuidelijke 2e klasse-afdeeling, waaraan wij vorige week een beschouwing hebben gewijd, want de geheele Zuidelijke 3e klasse A bestaat uitsluitend uit Zeeuwsche elftallen, die, zonder rivaliteit, van buiten onze provincie, onderling hebben uit te maken, wie ten slotte als primus inter pares uit het strijdperk zal treden en een gooi mag doen naar een plaatsje in de 2e klasse.
Het negental, dat bijna Zondag op Zondag het "Luctor el Emergo" tracht toe te passen op eigen pogen om het zoet der overwinning te smaken, luistert naar de volgende namen, in alphahetische orde gerangschikt :
Goes (Goes), Hulst (Hulst), Middelburg II (Middelburg), S.I.N.O.T.O. (Zierikzee), Terneuzen (Neuzen), Vlissingen II (Vlissingen), Walcheren (Middelburg), Zeelandia II (Middelburg), en Zierikzee (Zierikzee).
De onderlinge rangorde vindt men afgeteekend in het aan het eind van dit artikel volgende staatje, bijgehouden tot en met de wedstrijden van Zondag l.l.
Hierbij dient opgemerkt, dat S.I.N.O.T.O. en Zierikzee elk een straf-aftrek kregen van 2 winstpunten, espectievelijk wegens niet-opkomen tegen Hulst op 9 en tegen Terneuzen op 16 September l.l.
Volledigheidshalve volgen hier de wedstrijden, die de competitiegenooten nog te spelen hebben :
Terneuzen : thuis te spelen tegen : Walcheren, Zierikzee, Hulst, Vlissingen II en Zeelandia Il. Uit te spelen tegen : Goes, Zierikzee, Middelburg II en S.I.N.O.T.O.
Hulst : Thuis te spelen tegen : Middelburg II, S.I.N.O.T.O. en Zeelandia II. Uit te spelen tegen : Terneuzen, Zierikzee, Middelburg II, S.I.N.O.T.O.en Vlissingen II.
Zeelandia II : Thuis te spelen tegen : Walcheren, Goes, Zierikzee en Middelburg II. Uit te spelen tegen : Temeuzen, Zierikzee, Hulst, S.I.N.O.T.O. en Vlissingen II.
Goes: Thuis te spelen tegen : Walcheren, Zierikzee, Terneuzen, S.I.N.O.T.O. en Vlissingen II. Uit te spelen tegen : Walcheren, Middelburg II en Zeelandia II.
Walcheren : Thuis te spelen tegen Goes, Zierikzee, Middelburg II en S.I.N.O.T.O. Uit te spelen tegen : Terneuzen, Goes, Vlissingen II en Zeelandia II.
S.I.N.O.T.O. : Thuis te spelen tegen Terneuzen, Hulst en Zeelandia II. Uit te spelen tegen : Walcheren, Goes, Middelburg II en Hulst.
Vlissingen II : Thuis te spelen tegen; Walcheren, Zierikzee, Middelburg II, Hulst en Zeelandia II. Uit te spelen tegen : Terneuzen, Goes en Zierikzee.
Middelburg II : Thuis te spelen tegen Terneuzen, Goes, Zierikzee, Hulst en S.I.N.O.T.O. Uit te spelen tegen : Walcheren, Hulst, Vlissingen II en Zeelandia II.
Zierikzee : Thuis te spelen tegen : Terneuzen, Hulst, Vlissingen II en Zeelandia II. Uit te spelen tegen : Walcheren, Terneuzen, Goes, Middelburg II, Vlissingen II en Zeelandia II.
Merkwaardig is de goede positie der beide Zeeuwsch-Vlaamsche clubs, waarvan zelfs Hulst nog ongeslagen is, maar vier maal gelijk speelde. Terneuzen verloor in Hulst met 2-0, zoodat thans voor beide kampioenspretendenten veel afhangt van den uitslag van de contra-ontmoeting in Neuzen.
Overigens achten wij het programma, dat Hulst nog heeft af te werken, veel zwaarder dan dat der Neuzenaars, die reeds enkele kwade klippen wisten te omzeilen en hun lot in eigen handen hebben. Intusschen zitten Zeelandia II, Goes en Walcheren hunne Zeeuwsch-Vlaamsche zusjes dicht op de hielen. Eén enkele struikeling der leidende elftallen en het peloton zit weer bij elkaar met nagenoeg gelijke kansen. Vooral Goes, die nog slechts drie uit-wedstrijden heeft te spelen, kan nog een hartig woordje medespreken voor en aleer de definitieve rangorde bekend is. Walcheren, die in het vorige seizoen kampioen werd van deze afdeeling, die toen dezelfde samenstelling had als dit seizoen, valt tegen en de Middelburgers zullen heel anders uit den hoek moeten komen, willen zij tot de leidende groep terugkeeren. Zij hebben echter Hulst reeds tweemaal ontmoet, zoodat de puntjes nog slechts veroverd kunnen worden op elftallen, die toch reeds in de lagere regionen huizen
't Is jammer, dat de beide Zierikzeesche clubs elk twee punten verspeelden wegens niet-opkomen. We willen dit niet-opkomen niet verdedigen, maar we willen toch terloops even vastleggen, dat reizen van Zierikzee naar Hulst en Neuzen v. v. op één Zondag niet voor de poes zijn, niet zoozeer nog om den afstand dan wel om de ingewikkeldheid der reis, die het gebruik van drie verschillende vervoermiddelen noodig maakt. Zoo kan zelfs de reis Zierikzee-Hulst v. v. nièt per officieele gelegenheid gemaakt worden en zijn de Zierikzeesche clubs als-dan gehouden, per particulier motorschip te reizen.
Een geluk mag het heeten, dat vanuit de derde klasse geen degradatie plaats heeft, zoolang het Zuidelijk voetbaldistrict niet is gezegend met eene vierde klasse, zooals die in Oost en West reeds zijn ingesteld. Volgend seizoen spelen de hekkesluiters weer even vroolijk mede, ondanks een slecht figuur in het voorafgaande speeljaar.
De verrichtingen van Vlissingen II en Middelburg II stellen totnogtoe zeer teleur ; we hadden van reserve-materiaal van flinke 2e klassers beter verwacht. Vooral het groote aantal doelpunten tegen trekt de aandacht, maar wordt aannemelijk als men weet, dat de Middelburg-reserve o. m. drie nederlagen met 0-4 leed en Vlissingen's tweede elftal tweemaal met 5 - 2 werd geklopt.
Met dat al is er nog spanning genoeg. Aan de hand van bovenstaande zouden we kunnen zeggen, dat er muziek zit in deze specifiek-Zeeuwsche N. V. B.-afdeeling. We hopen het en we wenschen niet, we gunnen elk een kampioenschap, maar we verwachten, dat ten slotte de sterkste combinatie als no. één zal eindigen en Zeeland's naam zal hooghouden in haar strijd naar de hoogere klasse.
Kampioenschap van Middelburg.
Wat sedert het verblijf van Zeelandia in de 2e klasse nog niet is voorgekomen, is Zondag l.l. op het Gemeentelijk Sportterrein geschied : Zeelandia heeft het oudere zusje, genaamd "Middelburg", met 1-0 geklopt en mag zich, daar de eerste match tusschen de hoofdstedelijke concurrenten een gelijk spel opleverde, van af dit oogenblik "kampioen van Middelburg" noemen. Tot vóór Zondag l.l. bleef deze titel in handen van "Middelburg". Er is voetballief en -leed in het algemeene Middelburgsche voetbalkamp.
Voetbal op Zondag a.s.
Het programma van den Nederlandschen Voetbalbond luidt voor de Zeeuwsche clubs Zondag a.s. als volgt :
2e klasse.
Te Middelburg: Middelburg-D.O.S.K.O.
Te Tilburg: G.U.D.O.K.-Vlissingen.
Te Roosendaal : R.B.C .-Zeelandia.
3e klasse.
Te Goes : Goes-Vlissingen II.
Te Neuzen: Terneuzen-Walcheren.
Te Zierikzee : Zierikzee-Zeelandia II.
Laatstgenoemde wedstrijd vangt reeds aan ten 12 ure.
Stand Z.V.B. 3e klasse:
Doelp.
Gesp. Gew. Gelijk Verl. Pnt. Voor Tegen. Gem.
Terneuzen 7 6 0 1 12 22- 7 1.71
Hulst 8 4 4 0 12 19- 8 1.50
Zeelandia II 7 4 1 2 9 18- 16 1.28
Goes 8 3 3 2 9 16- 13 1.12
Walcheren 8 3 3 2 9 19- 16 1.12
S.I.N.O.TO. 9 3 3 3 7 16- 20 0.77
Vlissingen II 8 1 1 6 3 l6- 25 0.37
Middelburg II 7 1 0 6 2 7- 22 0.28
Zierikzee 6 1 1 4 1 9- 15 0.16
LUCTOR ET EMERGO.
'T SCHAVOTJE DER LEZERS
G.J. S. te Amsterdam. - Als onze foto-correspondenten ons hunne opnamen doen toekomen, kunnen we onmogelijk onderzoeken of alle gefotografeerde personen instemmen met de plaatsing van hun weergave in "Ons Zeeland". We begrijpen uw bezwaar trouwens ook niet goed. Of andere bladen de kiek zullen overnemen, is ons niet bekend. Wij zullen het evenwel niet aanmoedigen.
A.N.W.B.-lid te Goes........ Ach, vader, niet meer.... !
M. N. te Amsterdam. - Wel neen, zóó erg is het met onze politie nog niet gesteld. Als u uw auto in de diverse gemeenten niet sneller dan 5 K.M. per uur laat loopen, komt u wel zonder verbaaltjes thuis.
X. te Aardenburg. - 't Is maar goed, dat u den Schelde-Zender de wereld niet inzendt. Persoonlijke feiten moeten in een boksring, in een donker achterstraatje, in een binnenkamer desnoods, verhandeld worden. Nooit echter in een weekblad dat zich tot doel stelt het algemeen Zeeuwsche belang te dienen. Het ga u wel.
"Onvervaard" te Terneuzen. - We zijn alleen scherp als gebleken is, dat zachte woorden geen uit komst brengen. Van uw schrijven hebben we intusschen, zooals dat heet, goede nota genomen. Wellicht komt het later eens te pas.
Aan allen, die grinnikten over een onderschrift van een foto in ons vorig nummer : "Schuddende schepen worden nog altijd geschut".
Redactie "Ons Zeeland'
Ondergeteekende stelt er prijs op, te verklaren, dat de "historie" getiteld "de Bliksemafleider" geen Schouwsche toestanden schildert, doch op de planeet Mars speelt. De persoon uit Schouwen, dit in dit verband wordt genoemd als schrijver, is dan ook onschuldig. Spiridio.
Iedere stand heeft zijn vreugde, maar ook iedere stand zijn lasten.
De ongelukkigste mensch is hij, die zich daarvoor houdt.
VEREENIGINGSNIEUWS.
Zeeuwsche Vereeniging, Dordrecht. - Secretariaat Reeweg 185. - Woensdag 21 November Voordrachtavond, te geven door den Heer Jac. van Elsäcker, van Rotterdam.
Program: Uit Schuld en Boete van Dostojewski. - De Twee Grootvaders, Vaarwel aan Zeeuwsch-Vlaanderen, beide van F. de Sinclair. - Ambiorix, van Felix Timmermans, benevens nog eenige gedichten.
"Zeelandia", Den Haag. - Secretariaat Hoogezand 21. - Dinsdag 4 December, St. Nicolaasfeest, Oranje Societeit Prins Hendrikplein, Verloting van kunstvoorwerpen. Vertooning Poppenkast van den Heer Nolles.
Vrijdag 21 December in de "Vereeniging", Willemstraat. Tooneelavond met Bal na.
Als Bestuurslid is gekozen de Heer van der Heijde Jr., met toewijzing der functie van commissaris.
"Zeeland", Haarlem. - Zaterdag 22 December Tooneel-avond, te geven door De Jonge Zeeuwen, afgewisseld door eenige aantrekkelijkheden, in de kleine zaal van Concertgebouw L. Bagijnestraat. Ver. Red.