Ons Zeeland 1929, nummer 31

Vorige nummer Volgende nummer Overzicht Online zoeken

DE ZEEUWSCHE WEEK

De Prov. Staten over een middagdienst op Zondag tusschen Vlissingen en Breskens; goed nieuws voor de Noord-Bevelanders; electriciteit boven of onder den grond; Breskens badplaats.

De leden van Provinciale Staten zijn de vorige week in vergadering bijeen gekomen, en als te doen gebruikelijk zullen we dus hier het voornaamste van het daar behandelde memoreeren en zoo noodig toelichten.

x

Zooals bekend had de heer Adriaanse Ged. Staten, naar aanleiding van de veelbesproken kwestie met den Franschman die op Zondag van Breskens naar Vlissingen wilde varen, gevraagd op Zondagen een middagdienst te willen inlasschen. Ged. Staten bleken het nut van een betere verbinding in te zien en ze stelden de Prov. Staten dus voor om voorloopig alleen gedurende de zomermaanden tot een middag-dienst op Zondag over te gaan. Aldus geschiedde ook. Echter niet met algemeene stemmen. Een gedeelte der rechtsche fracties weigerde n.l. goedkeuring aan het voorstel te geven omdat zij den nieuwen middagdienst niet bevorderlijk voor de Zondagsrust achten. Een dezer rechtsche leden gaf zelfs te kennen dat hij het liefst al het verkeer op Zon- en feestdagen zou willen stil leggen.

De meerderheid der Statenleden bleek evenwel den nieuwen dienst een goed hart toe te dragen en zoo zal men gedurende den zomer op Zondagen een verbinding met Z.Vlaanderen en met de Belgische badplaatsen meer hebben. Tevens zullen de Belgen en Zeeuwsch-Vlamingen gemakkelijker Walcheren en andere, meer Noordelijk gelegen streken, kunnen bezoeken.

We zullen het hier niet meer over de aloude en in ons land nog steeds opgeld doende kwestie der Zondagsrust hebben. Men is er voor of men is er tegen. Een streek, die evenwel op het vreemdelingenverkeer speculeert en die aan de bevordering van dat verkeer groote verwachtingen stelt, kan niet naar algeheele doorvoering der Zondagsrust streven. In dit licht gezien moeten we de invoering van een middagdienst op Zondag dan ook een zeer verstandigen maatregel noemen.

x

Behalve de verhinding Vlissingen-Breskens had een andere dienst te water de aandacht der Statenleden. N.l. de veerdienst Kortgene Wolphaartsdijk, voor onze lezers ook al een goede bekende. Een aantal bewoners van Noord-Beveland en de twee middenstandsvereenigingen waren weer eens tegen de hooge tarieven ten strijde getrokken en hadden G. St. verzocht deze te verlagen. Dit is dan ook ge-Ged. Staten verzocht deze te verlagen. Dit is dan ook geschied, hoewel niet geheel aan de geuite verlangens tegemoet werd gekomen. Voor personen werd het tarief met 20 pCt. verlaagd, voor goederen, rijtuigen, rijwielen en vee met 30 pCt. Voor auto's zal voortaan 5 cent per 100 K.G. worden berekend. Hopenlijk gaat van deze, tarieven in de toekomst nog eens wat af, want ook thans vormt de verbinding voor reizigers naar en van en voor handeldrijvenden met Noord-Beveland nog een extra-belasting, die niet voor de poes is.

Uit den boezem van de Prov. Staten was ook den wensch gekomen om dezen veerdienst niet meer te verpachten doch om tot provinciale exploitatie over te gaan. Hoewel we provinciale exploitatie over het algemeen niet toejuichen gelooven we dat zij voor dit veer als de juiste oplossing mag worden beschouwd. De Staten hebben evenwel in dezen nog geen beslissing genomen. Wellicht komt dit punt later nog eens aan de orde.

x

De geleerden zijn het nog niet eens over de vraag welk soort net bij den aanleg van electriciteit om technische redenen voorkeur verdient: het bovengrondsche of het ondergrondsche net. Storingen onder den grond komen niet zoo vaak voor als boven den grond, doch zijn ze er eenmaal dan kost het zeer veel moeite veelal om ze op te sporen en op te heffen. Een ondergrondsen net is duurder dan een bovengrondsch, doch het laatste kost weer heel wat aan onderhoud. Bij iedere electrificatie komt de vraag boven of onder den grond weer aan de orde. Dus ook bij de electrificatie van de Midden- en van de Noordgroep van ons gewest. Zelfs de Statenleden hebben hun licht over deze zaak laten schijnen. Ged. Staten stelden n.l. voor om aan de P. Z. E. M. ten behoeve van de Noordgroep een nader crediet te verleenen van f 35.000.- en ten behoeve van de Middengroep een van f 55.000.-, teneinde de N.V. in de gelegenheid te stellen 25 % bij te dragen in het verschil in kosten tusschen het maken van boven- en ondergrondsche netten door gemeenten. De gemeenten zullen eventueel 75 % in de meerdere kosten moeten bijpassen. Zooals gezegd, verschillende leden van Prov. Staten voerden over dit voorstel het woord. Sommigen vonden het niet noodig, dat de P. Z. E. M. voor de hoogere kosten van een ondergrondsen net aansprakelijk werd gesteld, anderen oordeelden de bijdragen door de gemeenten te hoog. Het slot was evenwel dat de gevraagde credieten de P. Z. E. M. werden toegestaan. Of dit besluit veel bovengrondsche netten, die ware natuurbedervers zijn, zal weren, blijft de vraag. Want de gemeenten zijn er ook nog. En deze zullen niet alle bereid zijn om een flinke som te offeren teneinde den kabel voor het oog te verbergen. Hoeveel gemeenteraden zullen er bovendien niet met het bovengrondsche net willen pralen omdat de buitenwacht van de electrificatie van het dorp kennis zal kunnen nemen. De P. Z. E. M. had eigenlijk alles voor eigen rekening in den grond moeten werken, zooals zij in Goes gedaan heeft. Maar: voor geheel Zeeland zou een dergelijk royaal gebaar wel te duur geworden zijn. Goes blijkt intusschen al weer eens een zeer sterke positie tegenover de P. Z. E. M. in te nemen.

x

Van de overige voorstellen en besluiten, in de vergadering van Prov. Staten aan de orde gekomen en genomen, zullen we hier verder niet gewagen. Niet van de subsidies aan scholen en andere instellingen, niet van beslissingen in verband met wegverbeteringen.... Dit wil natuurlijk niet zeggen, dat slechts de drie hierboven gemelde zaken belangrijk waren! Integendeel. Doch in een weekblad moet men zich nu eenmaal beperken, en wat het zwaarst is moet het zwaarst wegen.

x

Toen het, nu circa een jaar geleden, bekend werd, dat Breskens plannen had zich tot badplaats te ontwikkelen, hebben velen in Zeeland over het initiatief een weinig gelachen. Wij hebben toen onmiddellijk geadviseerd: "Lach niet te vroeg, wie het laatst lacht, lacht het best". We hebben daarbij tevens het initiatief van de inwoners van Breskens geprezen. Geruimen tijd hoorde men niets meer van de plannen, en vermoedelijk hebben sommigen gedacht, dat ze opgegeven waren. Dit is niet het geval geweest. Zaterdag j.l. is de badplaats Breskens op eenigszins officieele wijze geopend. Groot is Breskens nog niet, en de badgelegenheid is nog bescheidener. Doch dit zegt niets, want groei is mogelijk als slechts de omstandigheden gunstig zijn. En dit zijn ze in Breskens. Menige flinke badplaats in ons land en in België is minder door de natuur gezegend dan Breskens. We hebben dan ook alle hoop dat in den loop der jaren onze jongste Zeeuwsche badplaats tot een gezocht vacantie-oord zal uitgroeien. Onze hulde nogmaals aan de voormannen die de badplaats in het leven riepen, en die het Belgische voorbeeld zoo goed begrepen. Alleen zouden we de ondernemende mannen willen adviseeren: "Tracht door stichting van een N.V. veel geld bijeen te krijgen voor reclame en voor den bouw van flinke hotels". Geld kan de ontwikkeling van een badplaats, die anders meestal zeer langzaam gaat, een sneller verloop doen hebben. Ook wat dit betreft kunnen we in België nog wel een en ander leeren!

VAN EIGEN BODEM

AARDENBURG

door

JAN VERMEER.

Als klimop aan een boom, zoo hecht heeft de legende zich aan de historie dezer eeuwenoude stad vastgehecht, verbeelding en werkelijkheid zijn in haar zoo vergroeid, dat de een onmogelijk meer van de ander te scheiden is. Hunnen, Vandalen en Noormannen zouden haar gebouwd hebben, de stad die zij Rodenburg noemden, maar die de zee overstroomde en vernielde. De geslachten die volgden, bouwden haar weer op. Een oud middeleeuwsch handschrift noemt haar de hoofdstad van Vlaanderen, en de oude kroniekschrijver Burelineus getuigt, in het eerste boek van zijn jaarschriften, dat onder de regeering van Olotanius V in de landstreek van Vlaanderen de stad Rodenburg of Aardenburg de moeder der steden is. Zij bezat, wanneer we dezen geschiedschrijver mogen gelooven, een ruime haven, waarin wel zeshonderd schepen konden liggen. Ten oosten en ten zuiden was zij met aanzienlijke forteressen versterkt, tot afweer van vijandelijke aanvallen. Vier poorten gaven toegang tot de stad waarin men een kerk en twee kloosters, vijf marktpleinen en meer dan honderd straten aantrof. Hoge muren, van groote, grauwe steenen gebouwd, zoo zwaar dat men ze nauwelijks kon dragen, omringden en beschermden haar.

Zoo zou Aardenburg zich in de vierde en het begin der vijfde eeuw vertoond hebben. Toen Karel de Schoone echter, omstreeks het jaar 431, den geheelen zeeoever van Vlaanderen verwoestte, viel ook Aardenburg aan deze massale brandschatting ten offer. De stad schijnt herbouwd maar enkele eeuwen later nogmaals verwoest te zijn, althans lezen we dat Boudewijn de IJzeren, eerste graaf van Vlaanderen, in 846 Brugge opbouwde uit de puinhoopen van Aardenburg. Al heel spoedig schijnt de stad zich echter ook van deze verwoesting weer hersteld te hebben tot een door de koophandel machtige en vermaarde plaats, die evenwel nog onder de regeering van denzelfden graaf Boudewijn, tusschen de jaren 863 en 870, wederom verwoest werd, ditmaal door de Noormannen, onder aanvoering van hun leider Vlastinges. Hetzelfde lot trof toen geheel Vlaanderen en het Land van Cadzand.

Maar ook van deze ramp herstelde het levenskrachtig Aardenburg zich weer. In het jaar 940 bouwde men er de kerk, waarvan de gelijke in geheel Vlaanderen niet gevonden werd, en die op de grondslagen verrees van het door de Noormannen verwoeste bedehuis, door Eligius reeds in 643 gesticht. Deze kerk aan Onze Lieve Vrouwe toegewijd, genoot sinds 1273 een groote vermaardheid, toen het in de kerk aanwezige beeld der H. Maagd zich door vele wonderen begon te openbaren, waardoor van heinde en ver duizenden vreemdelingen, zelfs vorsten, het miraculeus beeld hun hulde kwamen bieden. In 1294 kreeg zij een kapittel van zestien kannuniken, nadat zij in 1167 reed tot een domkerk was verheven. In later tijd was zij me kunstig geschilderde glazen gesierd, die nog in een kerk in Schotland te vinden zouden zijn. De legende spreekt nog van drie torens, die hun spitsen boven het kerkedak dede uitrijzen, en van twaalf gouden apostelbeelden, die nog ergens - maar men weet niet waar - begraven zouden liggen.

Aardenburg's Mariakerk kende echter ook dagen van tegenspoed. In 1383 werd zij, bij een overval van Gentenaren, beroofd van bijna al haar schatten. Twee eeuwen later, in 1572, werd ze door de Watergeuzen geplunderd en haar wonderdoend beeld stuk geslagen. In de laatst jaren der zestiende eeuw deelde de kerk in het verval de stad, en toen Maurits in 1604 Aardenburg innam, waren van de Mariakerk alleen nog de muren, enkele marmere pilaren en twee torens overgebleven. Toch werd ze nog, zoo goed en kwaad als het ging, voor den Hervormden eeredienst gebruikt, tot ze in 1625 tot den grond toe werd gesloopt.

Reeds in 959 werd te Aardenburg een tweede kerk gesticht, aan St. Bavo toegewijd, het nog bestaande bedehuis der Hervormden. Een jaar vroeger was een weekmarkt ingesteld, terwijl in 1268 Margaretha II (Zwarte Margriet), gravin van Vlaanderen, aan de kooplieden te Aardenburg een jaarlijksche vrije markt verleende voor den tijd van vijftien dagen, in gaande 's daags na het feest der H. Drievuldigheid. Tegen het eind der 13de eeuw, in 1298, werd de stad met bolwerken omringd.

In het laatste kwart der veertiende eeuw begonnen donkere tijden voor Aardenburg aan te breken. In 1383 werd de stad door de Gentenaren ingenomen en geplunderd, zóó dat ze na hun vertrek niet veel meer dan een puinhoop was. Wel werd zij ook ditmaal weer herbouwd, maar haar vroegeren luister herkreeg zij nimmer meer. In 1404 werd zij door een watervloed hevig geteisterd. In 1452 kwamen de Gentenaren nogmaals, en staken de stad in brand, en in 1492, het laatste jaar der Hoeksche en Kabeljouwsche twisten, onderging Aardenburg hetzelfde lot van de zijde der Sluizenaren. Drie kwart eeuw werd de stad vervolgens voor vijandelijke aanvallen bespaard; toen brak de opstand tegen Spanje los. In 1579 kwam een troep Staatsch- en hervormingsgezinden uit Gent naar Aardenburg, dat de zijde van den koning nog niet verlaten had, en hielden er op een vreeselijke wijze huis. Herhaaldelijke strooptochten, o. a. van de Watergeuzen, bezetting door de Spaansche troepen, en pestziekten teisterden in de volgende jaren de stad met ongemeene hevigheid. Vele van haar burgers namen de wijk naar elders, en toen Prins Maurits in 1604 van IJzendijke op Aardenburg lostrok, gaf de stad zich dan ook zonder slag of stoot over. Van haar vroegeren luister was toen schijn nog schaduw gebleven.

Maurits deed de stad versterken en voorzag haar van een bezetting. Nadat in 1648 de vrede van Munster gesloten was, liet men de vestingwerken echter weer vervallen, en zelfs vatte men het plan op, ze te sloopen. Hoe gelukkig het was, dat aan dit voornemen geen gevolg werd gegeven, kwam in 1672 aan het licht, het jaar waarin Aardenburg de grootste vermaardheid in onze geschiedenis kreeg, toen onder aanvoering van den vaandrig Elias Beeckman een handvol gewapende burgers den aanval van de Fransche troepen van Lodewijk XIV afsloeg, zoodat deze met achterlating van 620 krijgsgevangenen moesten aftrekken. "De groote Godt", schrijft de burgemeester Anthony Peurssens, die de eigenlijke ziel der verdediging was, hadde die van binnen de stadt onder de schaduwe van sijne vleugelen alsoo bewaert, dat er niet een man van haer in dit hevige gevecht was dood gebleven," Slechts twee of drie burgers waren licht gekwetst. De legende verhaalt van Margareta Sandra, de vrouw van den schepen Pieter Roman, die zich met een aantal jongens op de stoep van haar woning in de Oude Kerkstraat bezig zou hebben gehouden met het vervaardigen van kogels, om deze vervolgens bij hoeden vol naar de wallen te laten brengen. De degen van Beeckman, van zijn rouwwapen in de Thoolsche kerk afkomstig, wordt nog altijd op het stadhuis van Aardenburg bewaard.

Minder gelukkig was de stad in 1747, toen zij door de Fransche troepen werd ingenomen en tot na den Vrede van Aken, in 1748, bezet gehouden. Ook in 1794 moest Aardenburg zich aan de Fransche troepen overgeven. Het volgende jaar werd de stad, met geheel Zeeuwsch-Vlaanderen, aan Frankrijk afgestaan; in 1814 kwam het weer bij Nederland terug. Ook in 1830, tijdens de onlusten met België, werd de stad overmeesterd, maar weer spoedig door Noord-Nederlandsche troepen bezet. Sindsdien bleef het voor vijandelijke invallen bespaard.

Aardenburg, eenmaal een der voornaamste steden van Vlaanderen, als bedevaartplaats ver in het buitenland bekend, bloeiende door zijn handel, Aardenburg is thans niet meer dan een welvarend landbouwstadje. De St. Bavokerk, het Stadhuis, en het Weeshuis - waarover nog niet lang geleden zooveel te doen is geweest - en menige particuliere woning getuigen van haar vroegere welvaart. De Mariakerk, de burcht die eenmaal de zetel van de machtige heeren van Rodenburg was, het eertijds zoo aanzienlijke hof van Ravestein, de kloosters die hier vóór 1604 gevonden werden, dit alles is verdwenen. Van de vijf poorten, die eenmaal toegang gaven tot de stad, bleef alleen de Waterpoort gespaard.

Het leven der steden voltrekt zich als dat der menschen opkomst, bloei, verval. Wijs is wie, de onontkoombaarheid van dezen levensgang beseffend, gelaten draagt wat het lot hem toebeschikt, en zonder aan het schoon, maar voor immer verloren verleden meer te denken, in het heden de rust, de tevredenheid, ja het geluk weet te vinden, dat slechts voor de wijzen is weggelegd.

Wie uit liefde tot de waarheid, anderen de waarheid zegt, moet ook de waarheid willen hooren.

DE SCHELDEZENDER

Hallo, hallo..........

Hier is het draadloos uitzendstation de Schelde-Zender!

Vindt u het interessant te hooren:

- dat Aardenburg Zaterdag, Zondag en Maandag j.l., feest vierde ter eere van het 60-jarig bestaan van de Koninklijke Muzieksocieteit "Aardenburgsche fanfaren". Tal van vereenigingen van elders hebben die dagen in Aardenburg vele geluiden doen hooren.

- dat de Middelburgsche kermis behalve Donderdags iederen avond om 12 uur gesloten moest zijn.

- dat de bakkers van Sas van Gent den prijs van het brood met 1 cent verhoogden. De onlangs ingevoerde verlaging was dus niet van langen duur.

- dat Sluiskil de vorige week een ideaal oord voor visschers was. Daar dreef n.l. een groote hoeveelheid bedwelmde visch aan de oppervlakte van het water, en men had de dieren voor het opscheppen. Wie bezorgde de visschen maatschappij dit grapje?

- dat spoedig een aanvang zal worden gemaakt met den bouw van een textielfabriek nabij het spoorwegstation te Sas van Gent. Het ligt in het voornemen de fabriek dit jaar nog in werking te stellen.

- dat een meneer X, in de "Vlissingsche Crt." de trap, door den polder Walcheren aangelegd bij 't paviljoen "West Duinen" over de duinen .... levensgevaarlijk noemde.

- dat de Vrijz. Dem. bond dit jaar in Middelburg zijn algemeene vergadering zal houden en wel op 30 Nov. en 1 December.

- dat 6203 betalende bezoekers de nijverheids- en eleetriciteitstentoonstelling in Goes bezochten. Nijtengo IV was dus voor het bestuur een succes. Helaas zal Nijtengo V niet meer het levenslicht aanschouwen.

- dat de Vlissingsche politie de band legde op iemand die zich uitgaf Engelschman en wereldreiziger te zijn. Later bleek hij als Nederlander te boek en bij het rijk voor enkele dagen gratis logies in het krijt te staan.

- dat de gemeenteraad van Roozendaal een crediet van f 220.000,- verleende voor de verbetering van den weg Roozendaal-Belgische grens. De Zeeuwsche automobilisten, die veel of weinig naar België rijden zullen dit, evenals anderen, met instemming begroeten.

- dat een inwoner van Krabbendijke dezer dagen in de Spuikom aldaar demonstreerde met een door hem vervaardigde waterfiets. Voor dit drijvende vehikel bestond natuurlijk veel belangstelling. Iets voor Breskens-les-bains?

- dat dit seizoen weer heel wat goedkoope treinen tusschen Zeeland en Rotterdam-Den Haag rijden. Vermoedelijk hebben de regen-verzekeraars een strop.

- dat verschillende polders onder Nieuw-Vosmeer met de afwatering sukkelen. In verband hiermede is thans een nieuw afwaterings-plan ontworpen.

- dat een 2-jarig jongetje uit St. Annaland een gietijzeren kachelring zoo stevig over zijn hoofd trok dat er een smid aan te pas moest komen om den knaap van zijn vreemdsoortig hoofddeksel te bevrijden.

- dat de oudste inwoner van Terneuzen in den ouderdom van 97, jaar overleed. De plaats heeft inmiddels een nieuwen "oudsten".

- dat een landbouwer te Sas van Gent van zes gemeten aardbeien niet minder dan 36.000 K.G. vruchten haalde. De partij leverde 80 plukkers 4 l/2 week werk.

- dat de gemeente-secretarie te Terneuzen en het onder de secretarie liggend kantoor van den gemeentebouwmeester van centrale verwarming zullen worden voorzien, in verband met het voorkomen van brand.

- dat het bestuur van de coöperatieve suikerfabriek "Zeeland" te Bergen op Zoom een motie-Castel overnam. De motie heeft de bedoeling een commissie samen te stellen, die zal onderzoeken hoe op de voordeeligste wijze de fabriek van de hand kan worden gedaan. Deze motie zal in behandeling komen op eene op 30 Augs. te houden ledenvergadering der coöperatie.

- dat in de jongste gemeenteraadsvergadering van Middelburg geklaagd is over het gevaar van jongens die fietsen met doozen en andere vrachten en dan maar met één hand kunnen sturen, waardoor reeds meermalen ongelukken voorkwamen. Van andere zijde werd aangedrongen, voor bepaalde straten een maximum-snelheid vast te stellen. 0.i. leveren de fietsende jongens meer gevaar op dan de auto's. Het verkeer der peddelaars en voetgangers laat in onze hoofdstad te wenschen over.

- dat in Rilland een Belgische auto in een sloot geraakte. Verschillende personen brachten het vehikel op het droge. De bestuurder schonk in dank voor de hulp een gift voor het Burgerlijk Armbestuur. Onze voorvaderen hebben nooit van zulk een bron van inkomsten voor het B. A. kunnen droomen.

- dat in de raadsvergadering te Middelburg aan de orde kwam een voorstel van B. en W. om accoord te gaan met de aanbieding van den Minister van Onderwijs van een bedrag van f 55.415,94 als te veel betaald door de gemeente aan bijdrage voor de R. H. B. S. gedurende het tijdsverloop van 1 September 1922 tot 31 December 1927 en vervolgens elk jaar ongeveer f 9000.- minder dan vroeger, omdat nader gebleken is, dat de gemeente in 1864 het gebouw gratis afstond en aan de verbouwkosten belangrijk medebetaalde. Na eenige discussie werd besloten de beslissing aan te houden en nog inlichtingen aan den Minister te vragen.

- dat men zich in Zeeuwsch-Vlaanderen ongerust maakt over het lot van de spoorlijn Ter Neuzen-Gent. Naar het schijnt zou de Nationale Maatschappij in België binnen korten tijd de exploitatie ter hand nemen van Gent-Selzaete, doch zich over de rest niet kunnen of willen bekommeren. Zelfs acht men de mogelijkheid niet uitgesloten onverwachts voor het feit te staan, dat het Hollandsch gedeelte stop wordt gezet en men derhalve geen geregelde verbinding meer heeft met België of Nederland per trein.

- dat in Vlissingen binnenkort de ponton voor de schepen van de "Zeeland" in gebruik genomen zal worden. De provinciale booten en de "Zeeland"-booten zullen dan elk over een eigen aanlegplaats beschikken.

- dat het tweede gedeele van het kreeften-seizoen in Ierseke aanmerkelijk beter is geweest dan het eerste. Daartoe heeft de warmte bijgedragen.

- dat de Eerste Zeeuwsche Klompenbeurs in Clinge een succes belooft te worden. Het aantal inzendingen uit het geheele land overtreft verre de verwachtingen.

- dat bij graafwerk ten behoeve van de haven van Vlissingen een 25 c.M. lange en 9 c.M. breede kies opgedolve is. Voor een tandarts om te watertandden.

Wij sluiten nu tot volgende week Vrijdag..........

Adieu ..........

DE O.Z. PRIJSVRAAG

Door loting kreeg BILA LUX, Oude Haven 344A, Zierikzee, de prijs

SPORRTIMPRESSIES

Zeeuwsch Korfbal.

De temperatuur is sedert eenige dagen weer wat dragelijker geworden en we willen daarom onze reeks zomersport-artikelen even afbreken, tevens daarmede eene oude schuld vereffenend jegens onze korfbal-vrienden, die nog steeds uitzien naar nader nieuws omtrent het Zeeuwsche korfbal en den stand van zaken in den Zeeuwschen Korfbal Bond.

Om maar met de deur in huis te vallen, kunnen we, daarmede tevens den afgebroken korfbaldraad weer opnemend, mededeelen, dat de Zeeuwsche Korfbalbond groot succes heeft met zijne zomercompetitie, dank zij de toetreding van enkele Zeeuwsch-Vlaamsche twaalftallen, op wier beslissing gewacht moest worden alvorens de competitie een aanvang kon nemen. Thans is deze reeds voor 2/3 gedeelte gevorderd, zoodat hopenlijk binnen enkele weken de afdeelingskampioenen bekend zijn en deze den strijd onderling kunnen aanvangen om den titel "korfbalkampioen van Zeeland".

De Z. K. B. omvat dus twee afdeelingen, n.l.

Afdeeling Zuid-Beveland-Walcheren met de vereenigingen

D.O.S. (Middelburg), E.L.T.O. (Kloetinge), V.I.O.S. ('t Zandt),

V.V.C. (Goes), Zeelandia I en Zeelandia II (Hansweert);

Afdeeling Zeeuwsch Vlaanderen met de vereenigingen: Rapide (Axel), Seolto I en II (Neuzen) en T.S.C. (Neuzen),

In eerstgenoemde afdeeling werden reeds 20 der 30 te spelen wedstrijden gespeeld en het resultaat dezer ontmoetingen heeft de volgende, momenteele groepeering verkregen:

Doelp.

Gesp. Gew. Gelijk Verl. Pnt. Voor Tegen Gem.

D. 0. S. 6 4 1 1 9 22 - 9 1.50

Zeelandia I 6 3 2 1 8 14 -14 1.33

V. I. 0. S. 7 4 1 2 9 22 -15 1.28

E. L. T 0. 8 2 3 3 7 21 -19 0.87

Zeelandia II 7 0 5 2 5 9 -12 0.71

v. v. c. 6 1 0 5 2 9 -28 0.33

Uit dezen stand blijkt, dat D.O.S. er op 't oogenblik het beste voorstaat. Men vergete echter niet, dat de Middelburgers nog drie zware uitwedstrijden hebben te spelen, n.l. tegen hun zwaarste concurrente Zeelandia I en voorts tegen E.L.T.O. en V.I.O.S., terwijl zij nog bezoek ontvangen van Zeelandia II. Ook de wedstrijden Zeelandia I-V.I.O.S. en V.I.O.S.-E.L.T.O. zijn van gewicht, omdat de resultaten van grooten invloed zijn op de slotgroepeering. Het programma voor de eerstvolgende Zondagen luidt als volgt:

10 Aug. Zeelandia I-D.O.S. te Vlake, om 6 uur.

10 Aug. V.I.O.S.-E.L.T.O. te 't Zandt, om 6 uur.

17 Aug. E.L.T.O.-D.O.S. te Kloetinge, om 6 uur.

Ook de Zeeuwsch-Vlaamsche afdeling nadert de beslissing.

Van de twaalf ontmoetingen hebben er reeds acht plaats gehad, zoodat de volgende stand is verkregen:

Rapide 3 3 0 0 6 11-0 2.-

Seolto I 3 2 1 0 5 20-3 1.66

T. S. C. 5 1 2 2 4 6-9 0.80

Seolto II 5 0 1 4 1 3-28 0.20

Hier gaat de strijd in hoofdzaak tusselien Rapide en Seolto I. Deze partijen zullen elkaar voor het eerst ontmoeten op Zondag 10 Augustus op Seolto's terrein. Zoolang de hierboven genoemde belangrijke wedstrijden nog niet hebben plaats gehad, is met geen mogelijkheid te zeggen, welke beide twaalftallen ten slotte om het Zeeuwsche korfbalkampioenschap in het strijdperk zullen treden.

Dat er spanning heerscht wijzen de standen reeds uit en dat een opgewekt competitieleven heerscht moge blijken uit de belangstelling, die de wedstrijden ondervinden zoowel van de zijde der speelsters en spelers als van die van het publiek.

Over enkele dagen (n.l. op 9 Augustus) bestaat de Zeeuwsche Korfbal Bond twaalf jaar en het laat zich aanzien, dat het koperen feest van deze organisatie, aldus vallend op 9 Febr. 1930, onder gunstige omstandigheden kan worden gevierd. Wij hopen het, want een goed-geleid korfbalwezen strekt onze provincie tot eere.

Zeeuwsche Voetbalbond.

Van welwillende zijde bereikt ons het verzoek om, nu de Zeeuwsche Voetbalbond zijne competities beëindigd heeft, de verkregen slot-groepeeringen een plaatsje in de sportrubriek van "Ons Zeeland" te willen inruimen. Met genoegen voldoen we aan dit verzoek en laten den eindstand der competitie 1928-'29 hier volgen.

Doelp.

Gesp. Gew. Gelijk Verl. Pnt. Voor Tegen Gem

KAMPIOENSCHAP Z. V. B.

Sassche Boys 1 1 0 0 2 3 1 2 00

De Zeeuwen 1 0 0 1 0 1 3 0.00

Halve competitie op neutraal terrein (Hansweert).

Ie KLASSE A.

De Zeeuwen 10 8 1 1 17 75 9 1.70

Walcheren II 10 7 1 2 15 29 26 1.50

S.I.N.0.T.0. II 10 3 4 3 10 16 25 1.00

Middelburg III 10 3 3 4 9 12 22 0.90

Zeelandia III 10 2 2 6 6 15 37 0.60

Zierikzee II 10 1 1 8 3 17 45 0.30

Ie KLASSE B.

Sassche Boys 10 8 1 1 17 42 17 1.70

Clinge 10 6 3 1 15 32 15 1.50

Breskens 10 5 1 4 11 29 17 1.10

Axel 10 5 0 5 10 31 30 1.00

Terneuzen II 10 2 0 8 4 22 32 0.40

Vlissitigen III 10 1 1 8 3 6 51 0.30

2e KLASSE A.

Hansweert 16 13 3 0 29 84 31 1.81

Zeeuwsche Boys 16 14 1 1 29 61 18 1.81

De Zeeuwen II 16 8 2 6 18 52 36 1.12

Walcheren III 15 5 3 7 13 26 45 0.87

Goesche Boys 16 6 4 6 14 34 22 0.87

Goes II 14 4 2 8 10 30 39 0.71

Vlissingen IV 16 4 5 7 11 22 36 0.69

De Zeeuwen III 16 4 3 9 11 25 54 0.69

Middelburg IV 15 0 1 14 1 9 62 0.07

Goesche Boys 2 winstpunten in mindering wegens staken van den wedstrijd Goesche Boys Goes II.

Vlissingen IV 2 winstpunten in mindering wegens niet-opkomen in wedstrijd Vlissingen IV-Middelburg IV.

2e KLASSE B.

(Dubbele comp.)

Hontenisse 10 6 2 2 14 26 14 1.40

Hulst 19 11 4 2 5 10 28 23 0.91

Terneuzen III 9 3 1 5 7 17 26 0.78

Grensstrijders 6 2 1 3 3 8 16 0.50

Grensstrijders 2 winstpunten in mindering wegens niet-opkomen in Hontenisse-Grensstrijders.

2e KLASSE C.

Breskens II 7 6 0 1 12 37 7 1.71

Thor 6 4 0 2 6 21 13 1.00

Schoondijke 7 3 1 3 7 17 21 1.00

Breskens III 8 3 1 4 7 16 29 0.87

Groede 6 0 0 6 0 5 26 0.00

Thor 2 winstpunten in mindering wegens niet-opkomen in Breskens III-Thor.

Groede idem wegens niet-opkomen in Schoondijke-Groede.

3e KLASSE.

Nieuw-Namen 12 7 3 2 17 45 25 1.42

Hontenisse II 12 6 3 3 15 43 31 1.25

Clinge II 12 6 2 4 14 40 28 1.17

Sassche Boys II 12 4 4 4 12 32 26 1.00

Oranje 12 5 1 6 11 29 32 0.92

Kuitaart 12 4 1 7 9 27 36 0.75

V. Z. V. 12 3 0 9 6 26 64 0.50

In enkele afdeelingen kon de competitie niet worden beëindigd wegens terreingebrek, verloop van spelers, terugtrekking e. d. De beslissingswedstrijd voor 2A, waarin Hansweert en Zeeuwsche Boys een gelijk puntental bemachtigden, bracht Hansweert eene 1 - 0 overwinning.

LUCTOR ET EMERGO.

HET DAGBOEK VAN PHILEMON ZIJDEWIND

24 Juli. - Liesbeth wilde dat ik vanmorgen met een spade wat in den tuin ging werken. Heb dat niet gedaan. Vroeger circuleerde in onze familie het aangrijpende verhaal van een oud-oom, die op zekeren dag het spit in zijn rug had gekregen en in veertien dagen niet loopen kon zonder zijn twee handen in zijn heupen te houden. Veronderstel dat mij dat eens overkwam. Mijn prestige was voorgoed in deze stad geknakt en waar zou je bovendien je wandelstok laten. Rusland schijnt zich toch niet erg te haasten om binnen China te komen. Gelijk hebben ze, die Sovjets, zou de postdirecteur zeggen. Er is weinig meer te halen dan ongemak en dat bezitten ze zelf reeds overvloedig. Ze moeten maar weer gauw goede maatjes met Engeland zien te worden; daar is meer achterover te drukken.

25 Juli. - Met griffier Dorias en jhr. Poetspanne Verboendere ter vergadering geweest van Maatschappelijk Hulpbetoon. Hoofdbestuur had onze meening gevraagd over een ingekomen stuk van de Liga tot verdediging der menschenrechten, waarin de aandacht werd gevestigd op het droeve lot der gemeentelijke watersproeiers, die alleen 'n vrijen dag kunnen krijgen wanneer 't regent. Lang en breed daarover gediscusseerd. Na rijp beraad tot de conclusie gekomen, dat het gratis in bruikleen afstaan van een parapluie ons de eenigste zaak lijkt, waarmee deze verschrikkelijk ongelukkigen zijn te helpen. Heb mij daarmee vereenigd, onder het voorbehoud, dat ik de mijne! niet behoef af te staan. Uit de kas der vereeniging gratis consumptie genoten.

26 Juli. - Met de kinderen naar Goes ter tentoonstelling gegaan. Eenige eindjes geloopen en vele eindjes meegereden met automobilisten. De entree-prijs viel eerst niet mee, maar toen wij later de gratis kopjes thee, koffie en chocola en de dito biscuitjes, bruidsuikers met de vijf kilo drukwerk verdisconteerden, bleek het er toch veel voordeeliger dan in een luchroom te zijn geweest. We hadden er nog wel langer gebleven, wanneer Jossie niet in een stand, die even verlaten was, twee electrische apparaten en 'n radio-toestel had omgegooid. Daar we niet graag zagen, dat een verkeerde de schuld zou krijgen, hebben we ons schielijk verwijderd.

27 Juli. - Zonnelooze dag. Veel koeler! Ook de hitte te departemente is geweken. Op Defensie wordt 's middags ook weer gewerkt. Papkereis toch, nietwaar? 't Is te wenschen dat we hier nooit mot krijgen. Ze waren jandorie in staat een bordje voor hun ramen te hangen: Wegens oorlogsgevaar gesloten. Ze hadden een voorbeeld moeten nemen aan ex-minister Ruys, die ondanks de temperatuur als een kastenmaker gezwoegd heeft aan zijn kabinet. Toch schijnt hij er niet mee klaar te kunnen komen. Krimp van Dulmen zegt, dat het materiaal niet deugt; van het triplexhout springt telkens een laagje los.

28 Juli. - Liesbeth met de kinderen fietstochtje gemaakt. Ik had eerst ook mee mogen gaan omdat Beppie haar ketting er telkens afloopt, doch op 't laatste moment kon ze de fiets leenen van juffrouw Verzuuren, die dat vehikel graag wilde afstaan, omdat ze verplichting als naaister aan ons heeft en 't daarom niet durfde weigeren. Ik heb met Breeduitstra een partijtje gebiljart in taveerne "Stortebeeker". De postdirecteur raakte in debat met een vreemdeling die het niet goed vond dat de herstelconferentie in den Haag werd gehouden; Brussel was er zijns inziens beter voor geschikt. Breeduitstra gaf den vreemdeling tot mijn verontwaardiging gelijk. De reparatie- en herstelkunst was nergens grooter dan in Brussel, zei-ie. Ze konden er van echt, valsch maken en omgekeerd.

29 Juli. - Vereerende onderscheiding gehad. Ben lid geworden van de commissie voor Beroepskeuze. Dadelijk geinstalleerd omdat er vanmiddag reeds een zitting werd gehouden. Heb een schitterend debuut gemaakt. Het eenigst jongmensch dat om advies kwam, was zeer onhandig bij de verschillende toetsingen; alleen was hij buitengewoon vaardig in het open en toe doen van drukknoopjes. Terwijl de meeningen zeer verdeeld waren, ried ik plotseling typografie aan. Groot enthousiasme, Onmiddellijk eenstemmigheid. Ben door den voorzitter thuis gebracht!

30 Juli. - Hittegolf in Italië. De mannen die bij het meer van Nemi spijkers op laag water zoeken, kregen warmteverlof. De kracht van de zon is zoo groot, dat in het paleis Chigi, de strooien hoed van Mussolini vlam vatte op den kapstok in de veranda. Wanneer 't 's nachts was gebeurd, zou de ramp niet te overzien zijn geweest.