Ons Zeeland 1929, nummer 42

Vorige nummer Volgende nummer Overzicht Online zoeken

DE ZEEUWSCHE WEEK

G.W. den Boer overleden; nogmaals de abattoir-kwestie Middelburg-Vlissingen; de Minister van Waterstaat op tournee; de loonconflicten in het Zeeuwsch-Vlaamsche.

In ons vorige nummer hebber, we slechts met een enkel woord melding kunnen maken van het overlijden van den uitgever van ons blad, den heer G. W. den Boer. Thans voelen we de behoefte hier nog even bij dit droeve overlijden stil te staan. De thans overledene nam nu circa 4 jaar geleden "Ons Zeeland" van den oorspronkelijken uitgever over. Dra gaf hij aan het blad zijn liefde en werkzaamheid. Wij, die van het begin af met hem aan "Ons Zeeland" hebben samengewerkt, hebben meermalen zijn doorzettingsvermogen, zijn zakelijke wenken en zijn enthousiasme voor onze provincie, culmineerend in zijn weekblad, bewonderd.

Na het overlijden van den heer Den Boer gevoelen we ons verplicht hem dank te zeggen voor de gulle en mooie samenwerking ten behoeve van "Ons Zeeland". Behalve als uitgever herdenken we hem hier als mensch. Hij verstond de gave te luisteren en iemand zijn zorgen te verlichten.

Een edel, hard werkende persoonlijkheid is ons te vroeg ontvallen.

x

Een bekende kwestie - al hoort men er momenteel weinig over, vergeten is zij nog niet - is die inzake het abattoir tusschen Middelburg en Vlissingen. We hebben er vroeger verschillende keeren aandacht aan gewijd, en er zou geen reden zijn om er nu weer op terug te komen als dezer dagen het weekblad "De Vee- en Vleeschhandel" niet een stukje had bevat over het onderhavige geval. Daarin wordt de wrijving Middelburg-Vlissingen opnieuw ter sprake gebracht. De onbekende "Middelburger", die het schreef moet een insider zijn, en daarom nemen we zijn artikeltje hier gaarne over. Het luidt als volgt:

"Na langdurige conferenties kwamen de Middelburgsche en de Vlissingsche belanghebbenden overeen gezamenlijk een abattoir te bouwen en een neutrale commissie werd benoemd, bij wier uitspraak omtrent den keuringskring, waar het abattoir zou moeten komen te staan, partijen zich zouden neerleggen.

De commissie toog aan den arbeid, hoorde vele slagers en verdere insiders en wees Middelburg als meest geschikte plaats voor den bouw van het gemeenschappelijk abattoir aan.

Toen was Leiden in last, want Vlissingen wilde zich wel heel graag aan de uitspraak van de commissie onderwerpen, maar dan moest het abattoir in Vlissingen komen te staan!

De slagers in Vlissingen staken de koppen bij elkaar en onder leiding van enkelen hunner werd krachtig tegen de uitspraak der commissie geageerd, met het gevolg, dat de Vlissingsche slagers coöperatief een abattoir voor zich zelf gaan bouwen.

Ik vergat nog te vertellen, dat het grootste bezwaar van de Vlissingsche slagers de afstand was, welke zij zouden moeten afleggen om het gezamenlijk te Middelburg te bouwen abattoir te bereiken.

Nu gaan zij bouwen op een plaats die niet zoo heel veel dichter bij huis is!

Middelburg zal nu zelf moeten gaan bouwen; ofschoon er natuurlijk wel stemmen opgaan om geen abattoir te zetten, moet natuurlijk toch op de een of andere manier aan de eischen van de wet worden voldaan.

Het eigenaardige is evenwel, dat men het laatste jaar niets officieels meer hoort; er zal wel gewacht worden tot na de gemeenteraadsverkiezingen, al wordt er misschien achter de schermen nog wel gewerkt.

Te Middelburg wordt tamelijk veel geslacht, in ieder geval meer dan in Vlissingen, waar vele slagers het door hen benoodigde vleesch van grossiers betrekken; deze laatsten maken ook veel gebruik van de hier bestaande slachthuizen, zelden of nooit van die te Vlissingen. De Vlissingsche slagers gaan in Middelburg ter markt, alle boeren die iets te verhandelen hebben, bezoeken Middelburg, alle dorpen op Walcheren hebben boden naar Middelburg, de meeste veehandelaars hebben stallen te Middelburg. In 't kort, Middelburg is het centrum van den vleeschhandel op Walcheren en voor een deel ook van Zuid-Beveland.

De neutrale commissie in het begin van mijn schrijven genoemd, gaf dan ook het eenige advies, dat in alle opzichten juist was, en zei, ik herhaal het nog eens: "Bouw in Middelburg".

We krijgen nu je reinste geldverkwisting, op een onderlingen afstand van pl.m. 6 K.M. worden 2 abattoirs gebouwd, waar met één volstaan kan worden!

Vlissingen een abattoir, dat, laten we maar zeggen, fl 83.000 kost, Middelburg ook zoo'n gebouwtje, terwijl gezamenlijk misschien met fl 120,000 zou kunnen worden volstaan. In ieder geval had men dan iets degelijks voor f 60.000 minder, wat toch ook nog wel iets zegt.

Wij Hollanders heeten nu eenmaal de Chineezen van Europa en ik kan niet anders zeggen dan: ".Wij handelen er naar!"

Tot zoover "Middelburger", die hier o.i. spijkers met koppen slaat. Ook wij hebben destijds op een economische samenwerking aangedrongen en het betreurd, dat hoofdzakelijk door na-ijver van de bewoners van twee naburige steden, een gemeenschappelijk slachthuis niet tot stand kun komen.

Intusschen .... we zijn nu eenmaal zoo ver.

En we zullen er ons bij neer te leggen hebben.

x

Zeeland heeft de laatste jaren niet over gebrek aan belangstelling van Ministers te klagen gehad. Een groot deel van de portefeuille-houders van het vorige ministerie bracht een bezoek aan ons gewest. De eerste vogel van het nieuwe ministerie, die koers op Zeeland hield, is de Minister van Waterstaat, de heer Reymer. Donderdag en Vrijdag vertoefde deze Excellentie in ons gewest, teneinde zich van verschillende zaken, op het gebied van waterstaatkunde, op de hoogte te stellen. Donderdag bracht mr. Reymer, vergezeld door den Commissaris der Koningin, enkele leden van Ged. Staten en tal van andere autoriteiten, allereerst een bezoek aan Breskens.

Bezichtigd werden de werken ten behoeve van de aanlegplaats van der Provincialen Stoombootdienst en van die van de Z. V. T. M., o. m. het kantoor en de remise te Breskens. Met een extra-tram werd de reis aanvaard naar Sas van Gent, terwijl de Pyramide bezocht werd, waar de Minister zich deed inlichten omtrent den daar aan te leggen verkeersweg naar het centrum van Westelijk Zeeuwsch-Vlaanderen. Vervolgens werd gestopt aan de Isabellasluis, een uitwatering voor vele Belgische polders, waarvan sprake is dat de moeilijk te behouden natuurlijke uitwatering zou moeten worden vervangen door een gemaal. Te Sas van Gent werd bijzondere aandacht gewijd aan de groote kanaalbrug, naar welker electrificatie door de streek zoo dringend verlangd wordt. Met de provinciale stoomboot Walzoorden werd gevaren door het kanaal van Gent naar Terneuzen tot driekwart, waar de electrische centrale der P.Z.E.M. werd bezichtigd. Aan boord werd geluncht. Vervolgens werd te Sluiskil een bezoek gebracht aan de enorme bouwwerken, die daar worden uitgevoerd door verschillende aannemers voor de N.V. Compagnie neerlandaise de l'azote, waar de Minister werd rondgeleid door den heer Hamont, beheerend ingenieur bij den bouw. Daarna werd bij het voorbijvaren aandacht gewijd aan de bestaande en ontworpen havenwerken te Terneuzen en aan een verzoek van de veilingsvereeniging voor drooglegging van tramrails naar de aanlegplaats der provinciale boot in de middenhaven. Op het stadhuis te Terneuzen verleende de Minister audiëntie aan het gemeentebestuur van Terneuzen, voor het bepleiten van verschillende plaatselijke belangen, terwijl vervolgens audiëntie werd verleend aan het bureau van de Kamer v. Koophandel en Fabrieken voor Zeeuwsch-Vlaanderen, dat zijn voldoening uitsprak over verschillende uitgevoerde of in uitvoering zijnde werken.

Er werd aangedrongen op uitvoering van aanhangige plannen en enkele nieuwe belangen onder de aandacht gebracht. Daarna kreeg een deputatie uit het bestuur van de Vereeniging tot bevordering der doortrekking van het kanaal van Axel naar Hulst gelegenheid voor het door haar beoogde doel te pleiten en tenslotte het bestuur der veilingsvereeniging te Terneuzen voor de door haar gewenschte tramlijn. De Minister, die bereids van de verschillende punten op de hoogte was gebracht, zeide in het algemeen nauwgezette overweging toe en verklaarde zich bereid steeds kennis te willen nemen van verzoeken die men in het algemeen belang van de streek wenschte te doen. Na de audiëntie, die wegens vertraging in de reis binnen een beperkten tijd moest af loopen, scheepte de Minister met de vergezellende heeren zich weer in op de Walzoorden, die hen over de Schelde naar Hoedekenskerke bracht, waar een kijkje moest worden genomen op de plaatsen, die men zich denkt voor een haven met een drijvende ponten.

Het is te hopen, dat de nieuwe Minister van Waterstaat zich voor Zeeland zal blijven interesseeren, en dat zijn belangstelling daadwerkelijk effect zal opleveren.

x

Terwijl we dit schrijven, duren de stakingen in Zeeuwsch-Vlaanderen voort en we verwachten niet dat zij spoedig beëindigd zullen worden. Er is n.l. reeds getracht de beide partijen tot elkaar te brengen. De vorige week heeft de rijksbemiddelaar, prof. Aalberse, vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers gehoord.

heer J. H. Kroone, directeur der Stijfsel- en Glucosefabriek Sas van Gent, aldaar, had aan den oproep van den rijkbemiddelaar geen gevolg gegeven, doch bericht gezonden, dat hij niet anders kon doen, dan het door hem aan den burgemeester van Sas van Gent meegedeelde bevestigen. Voorts deelde de directeur mede, dat hij zijn hoofdbedrijf had stilgezet en voor het Glucosebedrijf over voldoende werkkrachten beschikte. Voor verdere onderhandelingen vond hij daarom geen aanleiding.

De rijksbemiddelaar heeft thans op zich genomen, zich met de directie der Stijfsel- en Glucosefabriek in verbinding te stellen, ten einde te weten te komen, hoe de aan den rijksbemiddelaar gedane toezeggingen geïnterpreteerd behooren te worden.

Voorts vond een langdurige bespreking plaats over de staking te Sluiskil, Voor de cokesfabriek was aanwezig de directeur en een boekhouder.

De officieele mededeeling van den Rijksbemiddelaar luidt als volgt:

"De bespreking heeft nog niet geleid tot een oplossing van het conflict. De onderhandelingen worden echter voortgezet".

Met ons zullen velen den duur der staking betreuren. Evenals de relletjes die zich nog geregeld voordoen. Het schijnen vooral de vrouwen te zijn, die deze veroorzaken!

DE SCHELDEZENDER

Hallo, hallo ....

Hier is het draadloos uitzendstation de Schelde~Zender!

Vindt u het interessant, te hooren:

- dat een 20-jarig meisje te Noord-Kraaiert Donderdag avond in de huiskamer, waar het geheele gezin aan tafe zat, met een revolver op haar 23-jarige broer schoot. Het slachtoffer werd in de maag getroffen en moest naar het Gasthuis in Middelburg worden overgebracht;

- dat het Don-Kozakken-koor "Platof" Maandag in Goes een uitvoering gaf.

- dat de Commissaris der Koningin in Zeeland in het begin van deze week de Coöp. Zuivelfabriek "Eensgezindheid" in Yzendijke opende.

- dat bij de stakingen in Zeeuwsch-Vlaanderen, of liever bij de relletjes naar aanleiding daarvan, vooral de vrouwen een groote rol spelen. Het zwakke geslacht veroorzaakte de meeste opstootjes.

- dat de heer M. C. Buys Ballot, burgemeester van Veere, met ingang van 1 Nov. op zijn verzoek eervol ontslag heeft gekregen.

- dat de rijksveldwachter te Waterlandkerkje een dezer avonden bezoek kreeg van inbrekers. De waaghalzen, die den leeuw in zijn hol opzochten, moesten onverrichterzake het hazenpad kiezen.

- dat in Noordgouwe gecollecteerd wordt voor een electrische installatie in de Ned. Herv. Kerk.

- dat het Museum van het Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen te Middelburg een groot aantal geschenken ontvangen heeft, o.a. een kies en een gebroken stoottand van een Mammoet en verschillende voorwerpen afkomstig van het verdronken land van Zuid-Beveland, begin 16e eeuw (deze werden ten deele aangekocht). Voorts o.a. wapenborden van Poortvliet en van koning Philips van Spanje, die reeds eerder in bruikleen waren afgestaan.

- dat in Westdorpe eenige ruitenvernielers een dezer nachten aan het werk zijn geweest.

- dat een 29-jarige landbouwersknecht uit Kruiningen zich voor den politierechter te Middelburg zal moeten verantwoorden, daar hij zijn vader mishandelde, hem sloeg, en hem heete koffie over den hals goot. Sommige kinderen houden er wel eigenaardige opvattingen van kinderliefde op na.

- dat aan de Biezelingsche Ham het lijk van een onbekende manspersoon aanspoelde.

- dat de motorveerboot "Koningin Wilhelmina varende tusschen Breskens en Vlissingen, voor onbepaalden tijd uit de vaart genomen is. Het benieuwt ons of deze daad de Zeeuwsche bladen geen ingezonden stuk zal opleveren.

- dat in Zoutelande dezer dagen een aanvang zal worden gemaakt met den bouw van het slachthuis. Het geheel zal f 3465 kosten.

- dat in de meeste Bevelandsche dorpen het electrische net van de P.Z.E.M. boven den grond zal worden aangebracht. Aan de schoonheid van het landschap zal deze goedkoopste beslissing van de gemeenteraden niet ten goede komen. 's Heer Arendskerke heeft er o.i. goed aangedaan het net onder den grond te laten leggen.

- dat in onze provincie slechts zeer weinigen zich tegen alastrim lieten inenten. Och, waarom zou men deze nieuwe ziekte hier ook geen kans geven.

- dat de dorpsbewoners van Zuid-Beveland met verlangen uitzien naar aansluiting hunner woningen op het electrische net. Vermoedelijk zal het evenwel 1930 worden eer men zoover is.

- dat de campagne aan de eerste Nederlandsche Coöperatieve Suikerfabriek te Sas van Gent een aanvang heeft genomen. De aanvoer der suikerbieten laat niets te wenschen over.

- dat de nieuwe verkeersweg bij Rilland-Bath een prachtige verbetering in de verbinding met Noord-Brabant is gebleken. Hopenlijk zal de geheele weg Zeeland-Noord-Brabant spoedig in gebruik genomen kunnen worden.

- dat de Vlissingsche Courant onlangs een ingezonden stuk bevatte, waarin werd aangedrongen op watervoorziening van Vlissingen en Middelburg uit Zuid-Beveland.

- dat B. en W. van Vlissingsen met het college van regenten van het Burger Weeshuis overleg zullen plegen, teneinde tot gezinsverpleging van de nog in de Scheldestad aanwezige weezen te geraken.

- dat het Vlissingsche badpaviljoen in bouwvalligen toestand verkeert. De plannen voor den bouw van een nieuwe inrichting zijn in voorbereiding.

Wij sluiten nu tot volgende week Vrijdag ....

Adieu .....

HET DAGBOEK VAN PHILEMON ZIJDEWIND

9 October. - Vandaag het restant van de snijboonen ingemaakt en daarna de kachel gezet. Ik wilde het juist andersom doen, maar Liesbeth was daar sterk tegen. Veronderstel, zei ze, dat je met de kachel van de trap valt, dan komt er van den inmaak niets. Ongelijk heeft ze niet. De inmaak zal je geen ongeluk bezorgen; hoogstens snij je den top van je vinger in den molen af, als je onvoorzichtig doet; ik ben echter niet onvoorzichtig. Laat nu de winter maar komen! Overigens 'n saaie boel op de beide halfronden. 't Is nauwelijks de moeite van bespreken waard. In Frankrijk laten de schrijvers zich begraven om tijdens hun leven reeds beroemd te worden en in Polen spelen de kinderen met granaten, die in vredestijd vlugger schijnen te ontploffen dan in oorlogsdagen. Alleen vechten de Russen en Chineezen nu ernstig met elkaar. Gelukkig verklaren ze elkander beslist geen oorlog. Dat mag niet, zeiden ze op de soos, vanwege het Kellogg-pact. Dat is toch maar 'n mooi ding!

10 Oct. - Breeduitstra vertelde, dat het volgend jaar alle studentenvereenigingen haar korpsfeesten in Zeeland zullen houden. Allemaal uit sympathie met de Zeeuwsche gemeente-autoriteiten, die aan het studeeren zijn geslagen om uit te zoeken of ze niet te weinig verdienen. De nood is zeker nog niet erg groot in die kringen. Ik kan althans immer, zonder eenig onderzoek, verklaren, dat men mij veel te kort doet. Habiboela heeft in Afganistan - het land van de wonderoliebronnen, zegt Wybo - leelijk klop gekregen. Zoo ziet men alweer, dat het dragen van een hiep-hiep-hoera-naam, ook geen onwrikbare waarborg voor succes is

11 Oct. - Zachte dag weer; herfstklimaat, gouden loover en ijle lucht. Snap er niets van, dat de Zeppelin nu niet is komen opdagen. De menschen in het centrum van ons land beklaag ik; dagen achtereen in de hoogte turen, valt niet mee. Als we niet oppassen, zei de barbier, nadat hij me een snee in mijn oor gegeven had, dan is er over een paar weken weer 'n nieuwe ziekte: nekverstijving na Zeppelintocht. In "het varken met de sirene" 'n genoegelijk uurtje doorgebracht. De debatten liepen over het stichten van roode scholen in Limburg, Ze deden net of dit iets heel nieuws is. Ik lachte de frazeurs fijntjes en in stilte uit. Verklapte hun niet, dat mijn meester het dertig jaar geleden al over 'n roode school had; die was toen als ik me niet vergis reeds jaren in de provincie Groningen. Ze weten letterlijk niets, die vrienden van mij.

12 Oct. - Wederom verrukkelijk weer. Eenige uren in mijn tuintje gevochten tegen het onkruid. Brutaal goedje; gaat gewoonweg de perken te buiten. Vervolgens in de serre van den post-directeur genoegelijk gekeuveld. Wat 'n geschiedenis met die "Staalhelmers" in Duitschland. Houden me daar open en bloot groote herfstmanoeuvres; net echt en de regeering, die arme regeering wist er heelemaal niets van. Dat leelijke genootschap is nu natuurlijk direct in staat van ontbinding verklaard. Ja, 't gaat met Duitschland niet goed. De handelsgeest wordt er ook verwaarloosd, 'n Berlijnsche burgemeester koopt voor 'n prikkie een bontmantel voor z'n vrouw en dat nemen ze hem zoo kwalijk, dat ze stopzetting verlangen van z'n Amerikaansch tripje.

13 Oct. - Ben met de kinderen naar Hansweert gereden, waar een schitterend duivenfeest werd gehouden. Heb met de voornaamste "melkers" een interview gehad. Met trotsch gebaar wees iedereen mij op 'n ouden heer, die reeds fortuinen in dat vak verdiend had. lederen dag verkoopt bij tientallen doffers naar Oost en West en 's avonds zitten ze weer bij hem in het hok. Een prachtig handelsartikel. 't Vliegt weg en het vliegt terug.

14 Oct. - Gisteravond een artikeltje over Noord-Amerika gelezen. Dank zij mijn ontvankelijken geest vannacht over Mexico gedroomd. Conferentie gehad met 't ministerie over vreemdelingenverkeer. Joviale kerels. Vroeg of ze 's avonds een glaasje wijn bij me wilden komen consumeeren. Dit ging echter niet; na acht uur moesten ze bij een revolutie zijn. Kreeg den schrik te pakken. Badend in mijn zweet wakker geworden. Polsen en slapen in koud water gebet, waarna mijn oude moed en durf weer terugkeerden. Overigens den geheelen dag een tikje beverig in de beenen.

15 Oct. - Liesbeth wil de voorkamer nieuw meubileeren op waardige en sobere wijze. Heb haar gevraagd, waar ze ze die f 17.000 vandaan wil halen. Ze dacht, dat ik gek was, maar ik heb zwart op wit, dat de roemruchte vereeniging van Nederlandsche gemeenten wel degelijk dit bedrag als 'n standaardprijs voor het waardig en sober meubileeren van 'n kamer heeft vastgesteld, En aan zoo'n vereeniging te vragen of ze gek is, komt toch niet in je hoofd op!

SPORTIMPRESSIES

Een Jaarfeest.

Wanneer dit nummer van "Ons Zeeland" onder de oogen zijner talrijke lezeressen en lezers verschijnt is het juist een jaar geleden, dat de Redactie voor het eerst onze "Sport-impressies" aan het papier toevertrouwde. We hebben in dien eersten pennevrucht doen uitkomen, dat het juist gezien was van deze Redactie om in haar blad wekelijks eenige plaatsruimte af te staan ter behandeling van actueele of algemeene onderwerpen, de sport betreffend. En nu dit redactioneele inzicht als het ware een jaarfeest viert, achten we het niet ondienstig eens een terug te blikken om te overwegen of de speciale sport, rubriek al dan niet is ingeslagen.

Wij bedoelen hiermede geenszins om een oordeel te vestigen of uit te lokken over den inhoud onzer artikelen, maar om vast te stellen of en in welke mate een band gelegd is tusschen de sport en ons sportieve Zeeland. En dan mogen we aanstonds getuigen, dat we een medeleven en 'n medewerking van de zijde der Zeeuwsche sportbeoefenaars, als die, welke we gedurende dit eerste jaar onzer verbintenis met "Ons Zeeland" mochten ondervinden, niet hadden durven verwachten. Uit alle oorden onzer provincie bereikten ons mededeelingen nopens het bestaan van sportvereenigingen, den aard der beoefende takken van sport, de verkregen vorderingen en anderszins en veelal gingen die mededeelingen vergezeld van een verzoek, om eenige regels te wijden aan bepaalde onderdeden der sport in het algemeen of aan wedstrijden, die onderlinge krachtsverhoudingen moesten weergeven.

Uit den aard der zaak hebben we, gedurende de wintermaanden, onze impressies grootendeels ontleend aan voetbal, omdat dit spel geheel Zeeland door beoefend wordt en groote populariteit geniet. Maar niettemin mag het hier vermeld worden, dat vanuit Zeeuwsch-Vlaanderen en vanaf Schouwen- en Duiveland ons speciale verzoeken bereikten, ook onze aandacht te willen wijden aan de voetbalgebeurtenissen in die streken. De Korfballers kwamen los met gegevens over de Zeeuwsche korfbalsport; de athletiekers riepen onze medewerking in bij het propageeren zoowel als het verslaan hunner wedstrijden; de turners wenschten en vonden in Ons Zeeland een orgaan, dat sprak voor en over de turnsport; de motorrijders kwamen zich aanmelden als onderwerp van behandeling en de zwemsportbeoefenaars verzochten propaganda voor hun sport door middel van de sportrubriek van dit blad. Dit alles heeft ons verblijdend gestemd, want het heeft ons de overtuiging gebracht, dat de invoering eener speciale sportrubriek geapprecieerd wordt en in eene langgevoelde behoefte blijkt te voorzien.

Op dit jaarfeest gaat onze dank allereerst uit naar hen, die door verstrekking van gegevens dan wel door instemming met bepaalde artikelen ons aanmoedigden, de sport veelzijdig te behandelen. We hebben de roeiers, de zeilers, de tennissers, de kampeerders en in het algemeen de sportlieden, die geen direct contact met ons onderhielden maar nochtans ook tot de Zeeuwsche sportgemeenschap behooren niet achtergesteld bij de voetballers, korfballers, athletiekers, turners, motorrijders en zwemmers, die onzen arbeid nu en dan op directe wijze steunden. Integendeel we hebben onze taak zoo ruim mogelijk opgevat en er naar gestreefd "Elck wat Wils" te leveren. Maar de ongevraagde bewijzen van appreciatie stemmen hoopvol voor de toekomst, waarin wij minstens durven rekenen op denzelfden steun en waarin wij ook van de zijde van hen, die een bepaalden tak van sport voorstaan medeleven en eventueele voorlichting verwachten. De sportrubriek van "Ons Zeeland" is niet in de eerste plaats bestemd om wedstrijd-uitslagen of -verslagen op te dienen. Daarvoor hebben we onze dagbladen, die eveneens hun sport-rubriek bevatten, alsmede de speciale sportperiodieken. Wanneer een wedstrijd een speciaal Zeeuwsch karakter droeg, namen we gaarne de allures van een dagblad aan, omdat we begrepen, dat de lezerschaar de sportieve prestaties der Zeeuwen in extenso te boek gesteld wenscht te zien. Maar in het algemeen is ons streven, door artikelen van algemeenen aard, belangstelling voor de sport te wekken onder de Zeeuwen, nu eens door bespreking van een bepaalden tak van sport en dan weer door weergave van recente sportgebeurtenissen, die den naam van sport-Zeeland eer aandoen en in staat zijn, om het Zeeuwsche sportleven te veraangenamen.

We gaan thans 't tweede jaar in met onze "Sport-Impressies" en we doen dit blijmoedig omdat in het afgeloopen jaar gebleken is, dat het experiment geslaagd is. De Zeeuw en zijn sport, de Zeeuw en "Ons Zeeland" en de Zeeuw en zijn eigen sportrubriek, zie hier de natuurlijke ontwikkeling eener logica, die, dank zij onderlinge waardeering en samenwerking, onaanvechtbaar is.

Wie leeft met of voelt voor de sport in Zeeland, die zal bij ons steeds een gewillig oor vinden om onze impressies dienstbaar te maken aan propageering van het Zeeuwsche sportleven in den meest uitgebreiden zin.

De eerste mijlpaal is bereikt We starten nu voor de tweede etappe! ....

"Renesse Vooruit".

De tweede etappe moet nog aanvangen en reeds komt weer een sportief geluid van Schouwen naar ons over. In Renesse, het vriendelijke plaatsje aan Schouwen's kust, bestond eertijds eene vereeniging, die zich toelegde op beoefening van voet- en korfbal. Na een hoopvolle jeugd trad een periode in van verval en nog slechts korten tijd geleden leek het of de vereeniging was ten doode opgeschreven. Toen stond een strijder op, die begreep, dat Renesse een goed-georganiseerde sportvereeniging niet kon missen. Het was de heer Jac. Westerweel, die op 8 Juli 1929 op de puinhoopen der oude vereeniging een nieuwe organisatie vestigde, die zich tot naam koos: "Renesse Vooruit". Deze vereeniging, die aanstonds een vijfentwintig-tal dames en heeren als lid mocht noteeren, stelt zich ten doel, om door alzijdige ontwikkeling het groote nut van sportbeoefening te demonstreeren en de sport practisch ingang te doen vinden op Schouwen. Zij tracht dit doel te bereiken door beoefening van gymnastiek, athletiek, openlucht- en zwemsport.

Op 22 September j.l. speelde het voetbal-elftal der jonge vereeniging zijn eersten wedstrijd, n.l. tegen Haamstede, waarbij de Renesse-jongens met 3 - 1 in de meerderheid bleven.

Op Zondag 6 October hadden voor het eerst vereenigingswedstrijden plaats voor dames, heeren en aspiranten, terwijl op Zaterdag 9 November de eerste zaaluitvoering te Renesse zal plaats vinden, waarna Haamstede aan de beurt komt van een propaganda-avond. De heer Jac. Westerweel, die als leider der jonge vereeniging optreedt en in mejuffrouw Cappers, de secretaresse, een grooten moreelen steun heeft gevonden voor zijn werk, verdient hulde voor zijn loffelijk initiatief.

Wij wenschen "Renesse Vooruit" een lang en bloeiend bestaan toe!

"V.V. "Zierikzee".

Op 8 October j.l. bestond de V.V. "Zierikzee" tien jaar. Van deze tien jaar bracht de vereeniging er zes door in het verband van den Zeeuwschen en vijf tevens in dat van den Nederlandschen Voetbalbond. De jubileerende club heeft voor het voetbal op Schouwen en Duiveland pionierswerk verricht en heeft zich steeds als een graag geziene tegenpartij op de Zeeuwsche velden doen kennen. De feestelijkheden zijn uitgesteld tot na afloop der competitie, maar 't feit, dat Zierikzee's burgervader, de heer J. C. A. Banning, het eerevoorzitterschap der tienjarige heeft aanvaard, is een feest op zichzelf. Ergo: Onze dubbele felicitatie aan de "V.V. "Zierikzee".

Zeeuwsch Voetbal.

Het N.V.B.-programma voor onze Zeeuwsche elftallen luidt op Zondag 20 October a.s. als volgt:

2e Klasse.

Te M i d d e l b u r g: Zeelandia-Vlissingen.

Te B r e d a: Breda-Middelburg.

3e Klasse.

Te M i d d e l b u r g: Middelburg II-S.I. N. 0. T. 0.

Te V l i s s i n g e n: Vlissingen II-Zierikzee.

Te N e u z e n: Terneuzen-Zeelandia II.

Te G o e s: Goes-Hero.

LUCTOR ET EMERGO.